Βουλευτές της ΔΗΜΑΡ για τις πληρωμές μέσω ΚΑΠ

Δημοσίευση: 18 Δεκ 2013 16:57 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:39

Οι Βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  σχετικά με την επιστροφή πληρωμών από τη χώρα μας στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με δημοσιονομική επίπτωση 92,67 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές «στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης λογαριασμών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει την ανάκτηση ευρωπαϊκών κονδυλίων της γεωργικής πολιτικής συνολικού ύψους 335 εκατ. ευρώ, τα οποία δαπανήθηκαν αδικαιολόγητα από τα κράτη μέλη και θα επιστραφούν στον προϋπολογισμό της ΕΕ λόγω μη συμμόρφωσης με τους ευρωπαϊκούς κανόνες ή λόγω πλημμελών διαδικασιών ελέγχου των γεωργικών δαπανών

Για τη χώρα μας το ποσό ανέρχεται 109 εκατ. ευρώ περίπου, αλλά καθώς τμήμα του ποσού αυτού έχει ήδη ανακτηθεί οι δημοσιονομικές επιπτώσεις είναι της τάξης των 92,67 εκατ. ευρώ. Η σημαντικότερη διόρθωση αφορά τις στρεμματικές ενισχύσεις, και τις ελλείψεις στο σκέλος κατανομής δικαιωμάτων, για τα οποία η δημοσιονομική επίπτωση υπολογίζεται στα 66,6 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα για τη χώρα μας το παραπάνω ποσό αφορά επιπλέον:  Πρώτον, τον τομέα των οπωροκηπευτικών και συγκεκριμένα την επεξεργασία τομάτας, όπου η επιτροπή εντόπισε ελλείψεις στους ελέγχους αντιστοιχίας, στους πραγματικούς ελέγχους των εκτάσεων, στους διοικητικούς και λογιστικούς ελέγχους των παραγωγών και των τελικών προϊόντων, στους πραγματικούς και λογιστικούς ελέγχους των αποθεμάτων.

Δεύτερον, την πριμοδότηση ζωικού κεφαλαίου εξαιτίας ελλείψεων στους επιτόπιους ελέγχους, απουσίας ελέγχου όσον αφορά την περίοδο υποχρεωτικής κατοχής ζώων για το καθεστώς προβατοειδών, καθώς και ελλείψεις στο σύστημα επιβολής κυρώσεων, στους ελέγχους εποπτείας και στις αδικαιολόγητες πληρωμές προς μεμονωμένους αιτούντες για το καθεστώς βοοειδών.

Επιπλέον, τους κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης, καθώς δεν έγινε ο αναγκαίος καθορισμός και έλεγχος 2 προτύπων GAEC (καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση), καθώς και για ελλιπείς ελέγχους όσον αφορά ορισμένες κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης (ΚΑΔ), για ελλιπείς εκθέσεις ελέγχου και για επιεικές σύστημα κυρώσεων.

Τέλος, εκπρόθεσμες πληρωμές, υπέρβαση των ανώτατων δημοσιονομικών ορίων και διόρθωση για την εισφορά γάλακτος.  Επειδή υπεύθυνα για τη διαχείριση της πλειονότητας των ενισχύσεων της ΚΑΠ, καθώς και για τους ελέγχους, είναι τα κράτη μέλη κυρίως μέσω των οικείων οργανισμών πληρωμών,

Επειδή ο τρόπος διάθεσης των ευρωπαϊκών πόρων έχει πολλάκις δημιουργήσει διοικητικά και δημοσιονομικά προβλήματα και επειδή η διασφάλισή του και ενόψει της νέας ΚΑΠ είναι αναγκαία, ερωτάται ο κ. Υπουργός: Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε άμεσα να διορθωθούν οι ανεπάρκειες που εντοπίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;  Ποιες οι επόμενες ενέργειες του ΥΠΑΑΤ αναφορικά με το θέμα της επιστροφής των πληρωμών;» καταλήγουν οι βουλευτές.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass