ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Συνεργασία για την κτηνοτροφία

Δημοσίευση: 20 Δεκ 2013 2:03 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:42
Του Γιώργου Ρούστα
Τα οξυμένα προβλήματα της κτηνοτροφίας που εστιάζονται βασικά στον κίνδυνο απώλειας της φέτας ως ελληνική, στον κίνδυνο απώλειας επιδοτήσεων από τη μη σωστή χρήση των βοσκοτόπων και στον «στραγγαλισμό» όσων παραγωγών έλαβαν το 2006 άτοκα δάνεια και κινδυνεύουν από το 2014 τα ανεξόφλητα να βεβαιωθούν στο δημόσιο ταμείο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε, χθες το απόγευμα, παρουσία εκπροσώπων παραγωγικών φορέων του πρωτογενούς τομέα.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό «έγινε μια ειλικρινής και εποικοδομητική συζήτηση, από την οποία βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία εμείς ως Περιφέρεια θα αποκωδικοποιήσουμε και θα τα προωθήσουμε στα αρμόδια υπουργεία. Δεν θα σταθούμε μόνο σε αυτό. Θα απαιτήσουμε να γίνει μια κοινή τεχνοκρατική σύσκεψη, παρουσία στελεχών των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης για να εξετάσουμε ένα προς ένα όλα τα εκκρεμή ζητήματα της κτηνοτροφίας. Εφόσον και η Αθήνα πιστεύει πως η κτηνοτροφία είναι ένας κλάδος που δίνει προστιθέμενη αξία στην εθνική μας οικονομία, τότε οι αρμόδιοι θα πρέπει να σκύψουν με προσοχή πάνω στα προβλήματα και να δώσουν λύσεις».
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Όσον αφορά στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Νίκος Παλάσκας μίλησε για τις συνέπειες που θα έχει για την ελληνική κτηνοτροφία και εθνική μας οικονομία η συμφωνία ΕΕ με Καναδά για την ονομασία της φέτας και ζήτησε την ουσιαστική παρέμβαση της Περιφέρειας στο πρόβλημα με τη χρήση των βοσκοτόπων. Ο πρώην πρόεδρος και σήμερα μέλος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Τζιότζιος κατήγγειλε ότι «κάποιοι θέλουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των εισαγωγέων και της βιομηχανικής κτηνοτροφίας και όχι αυτής που ακμάζει στην ορεινή Ελλάδα, στην ορεινή Ελασσόνα κ.λπ. Σώστε σήμερα τους υπάρχοντες κτηνοτρόφους και μετά κάντε σχέδια για τους νέους. Ας γίνει μια διεπαγγελματική Ένωση για τη φέτα σε επίπεδο Θεσσαλίας, αφού δεν καταφέραμε να την κάνουμε σε εθνικό επίπεδο, η οποία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα του εθνικού μας προϊόντος. Ο τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Γιάννης Κόκκορας αναφέρθηκε στα κακώς κείμενα του νόμου 4061, βασικές διατάξεις του οποίου απαγορεύουν τη βοσκή σε καμένες εκτάσεις, ξενιτεύοντας ολόκληρα κοπάδια, στα πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν με την αναζήτηση νέων βοσκοτόπων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Αποστόλης Μωραΐτης αναφέρθηκε στη ζημιά που θα υποστεί ο κλάδος του από την επιμήκυνση διάρκειας του γάλατος, χωρίς ουσιαστικά να επωφεληθεί σε τίποτα ο καταναλωτής. Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κτηνοτρόφων Γιώργος Ζιώγας αναφέρθηκε στη θηλιά που βιώνουν οι συνάδελφοί του, καθώς καλούνται να επιστρέψουν τα άτοκα δάνεια που έλαβαν το 2006 μέχρι 1-1-2014, αλλιώς αυτά θα βεβαιωθούν στο δημόσιο ταμείο. Δεν θέλουμε να μας χαριστούν, αλλά να μας δώσουν μια δεκαετή παράταση για την εξόφλησή τους. Σχετικά με τη φορολογία ακινήτων, μπορεί να γλιτώσουμε τα χειρότερα, αλλά οι κυβερνώντες δείχνουν να το ξανασκέφτονται. Και αλίμονό μας αν φορολογήσουν τα εργαλεία δουλειάς μας, σαν επιχειρήσεις. Ζητούμε βεβαίως μείωση του ενεργειακού κόστους, για να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε τους Ευρωπαίους. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκτροφέων Γαλοπούλας κ. Νατσιούλας χαρακτήρισε μείζον πρόβλημα τις ελληνοποιήσεις γαλοπούλας και την καθυστέρηση που παρατηρείται στη νομιμοποίηση αυθαίρετων εγκαταστάσεων. Ο πρόεδρος της Ένωσης Τυροκόμων Αποστόλης Ρίζος αναφέρθηκε στη συμφωνία της Ε.Ε. με τον Καναδά για την φέτα, τονίζοντας πως από τη μία η Ε.Ε. ψήφισε Κανονισμό για την προστασία της ονομασίας της φέτας και από την άλλη συνάπτει συμφωνίες με τους Καναδούς, παραχωρώντας τους το δικαίωμα χρήσης της ονομασίας της φέτας. Ταυτόχρονα ακυρώνει και αποφάσεις Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων. Επειδή όμως φοβούνται το πολιτικό κόστος, τελικά η οριστική συζήτηση θα γίνει μετά τις εκλογές.
ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΙ
Να σημειωθεί πως ο επικεφαλής της παράταξης Ελεύθεροι Θεσσαλοί κ. Δημήτρης Μητσιούλης ανακοίνωσε στο σώμα την οριστική αποχώρηση της παράταξής του από το Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς «αυτό ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε εκτελεστικό όργανο του Ραϊχενμπάχ, με αποτέλεσμα οι αιρετοί να υποδαυλίζονται από τους δοτούς. Εγώ μαριονέτα δεν γίνομαι. Μπορεί για κάποιους να ήμουν αγκάθι ή μύγα στο ρουθούνι τους, αλλά για τον κόσμο παραμένω το λουλούδι που δεν σκιάζεται...».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass