ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΖΙΡΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10.000 ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ 2014

Χωρίς βιβλία εσόδων – εξόδων 2 στους 3 αγρότες

* Παρατείνεται έως τις 30 Απριλίου 2014 η θητεία των διοικήσεων συνεταιρισμών και αγροτικών συλλόγων

Δημοσίευση: 24 Δεκ 2013 2:25 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:47
Του Γιώργου Μακρή
Μόνοι όσοι αγρότες έχουν ακαθάριστα έσοδα (τζίρο) πάνω από 10.000 ευρώ ετησίως, θα υποχρεωθούν να τηρούν βιβλία εσόδων και εξόδων από την Πρωτοχρονιά του 2014.
Αυτό ανακοίνωσε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, την ώρα που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρης υπολόγιζε ότι βιβλία εσόδων – εξόδων θα τηρούν «πολύ κάτω από το 50% των αγροτών μας, μπορεί να είναι και το 30%» (με άλλα λόγια, περίπου 1 στους 3).
Όπως επισήμανε ο κ. Αθ. Τσαυτάρης σε δηλώσεις του, «από την 1η του Γενάρη οι αγρότες που έχουν σημαντικές εκμεταλλεύσεις θα τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων. Η Πολιτεία θα βοηθήσει στο ξεκίνημα της τήρησης αυτών των βιβλίων. Τα όρια που μπαίνουν είναι τόσο υψηλά γιατί η πληθώρα των αγροτών είναι κάτω από αυτά τα όρια. Άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει τέτοια όρια στη διαχείριση των επιδοτήσεων που λέει ότι δεν έχει νόημα τώρα να παιδευόμαστε για να δώσουμε 200 ή 300 ευρώ για παράδειγμα επιδότηση σε έναν που έχει 5-10 στρέμματα σιτάρι. Το να κάνει τις δηλώσεις, να το ελέγξουμε να πάμε να πληρώσουμε κλπ, οι δαπάνες θα είναι πολύ περισσότερες από αυτά τα χρήματα που θα δώσουμε στο τέλος σε αυτό τον άνθρωπο».
ΘΗΤΕΙΑ ΩΣ
ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ
Στο μεταξύ, με βάση τις διατάξεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς και ψηφίστηκαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στη Βουλή:
-Παρατείνεται η προθεσμία για προσαρμογή των αγροτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, που έληγε στις 31/12/2013 μέχρι τις 30 Απριλίου 2014. Για το ίδιο διάστημα παρατείνεται η θητεία των διοικήσεων των συνεταιρισμών καθώς και αγροτικών συλλόγων, ομοσπονδιών, συνομοσπονδιών.
-Παρατείνονται οι προθεσμίες που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 9 του Άρθρου 19 του Νόμου 4015/2011 και λήγουν στις 30 Απριλίου 2014.
-Παρατείνονται οι διατάξεις που αφορούν στη σύσταση και λειτουργία ΕΑΣ, ΚΕΣΕ, ΚΑΣΟ, κοινοπραξιών κ.λπ. έως 1 Μαΐου 2014.
- Παρατείνονται οι προθεσμίες πρώτης εγγραφής στο μητρώο αγροτικών συνεταιρισμών έως 20 Φεβρουαρίου 2014.
ΑΝΑΣΤΟΛΗ
ΚΥΡΩΣΕΩΝ
Με άλλη διάταξη στον ίδιο νόμο, παρατείνεται για ένα χρόνο με δυνατότητα ανανέωσης για άλλον έναν η αναστολή επιβολής κυρώσεων στους προέδρους και τα μέλη ΔΣ των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων για τη μη καταβολή φόρων, τελών, εισφορών, δασμών προς το Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ. συμπεριλαμβανομένων των οργανισμών κυρίας και επικουρικής ασφάλισης.
Συγκεκριμένα, η ψηφισθείσα ρύθμιση έχει ως εξής:
«Οι διατάξεις του άρθρου 115 του ν. 2238/1994, του άρθρου 14 του ν. 2523/1997, με εξαίρεση τις φορολογικές παραβάσεις της παραγράφου 1 του εδαφίου 4 του άρθρου αυτού, όπως ισχύουν, του άρθρου 55 του ν.2859/2000, καθώς επίσης και οποιεσδήποτε άλλες διατάξεις νόμων, οι οποίες προβλέπουν ατομική και αλληλέγγυο ευθύνη φυσικών προσώπων με νομικό πρόσωπο ή προσωπική κράτηση ή διοικητικά μέτρα ή διοικητικές κυρώσεις ή ποινική ή αστική ευθύνη, για τη μη καταβολή φόρων, τελών, εισφορών, δασμών προς το Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ. συμπεριλαμβανομένων των οργανισμών κυρίας και επικουρικής ασφάλισης, αναστέλλονται, τα δε επιβληθέντα αίρονται, για χρονικό διάστημα ενός έτους, για τους προέδρους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων κάθε βαθμού (του ν. 2810/ 2000, όπως ισχύει, συμπεριλαμβανομένων και των συνεταιριστικών εταιρειών ΑΕ του άρθρου 32 του ιδίου νόμου), καθώς και για τους γενικούς διευθυντές, τους διευθυντές, τους διαχειριστές, τους γραμματείς, τους ταμίες των Οργανώσεων αυτών, εφόσον διαρκεί η θητεία τους ή έχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο λήξει μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, με την προϋπόθεση ότι οι οργανώσεις αυτές συγχωνεύονται ή/και μετατρέπονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού ή τίθενται σε καθεστώς εκκαθάρισης ή έχουν τεθεί σε εκκαθάριση με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εκκαθαρίσεως και αυτή δεν έχει περατωθεί. Για τα πρόσωπα της παραγράφου αυτής, χορηγείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Για το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλονται και όλες οι ποινικές υποθέσεις, που εκκρεμούν ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων, για τα προαναφερόμενα πρόσωπα και για τις ίδιες αιτίες. Η άνω διάταξη δεν έχει εφαρμογή για τις περιπτώσεις, που τα προαναφερόμενα πρόσωπα έχουν καταδικαστεί για αδικήματα από δόλο σε βάρος της περιουσίας όλων των προαναφερόμενων νομικών προσώπων. Η ανωτέρω προθεσμία μπορεί να παραταθεί για χρονικό διάστημα ενός έτους με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass