ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ

Κίνητρα 140 εκ. ευρώ σε νέους αγρότες

* Στη Θεσσαλία θα διατεθούν 13,6 εκ. ευρώ

Δημοσίευση: 24 Δεκ 2013 19:06 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:47
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Αρ. Φύλλου 3255) η προκήρυξη για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών. Σύμφωνα με την απόφαση, την οποία υπογράφει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, στους δικαιούχους θα διατεθούν συνολικά 140 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η παροχή κινήτρων προκειμένου να διευκολυνθεί η αρχική εγκατάσταση νέων γεωργών στην ελληνική ύπαιθρο.
Όπως προβλέπεται στην απόφαση, τα περισσότερα χρήματα θα διατεθούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (32.400.000 ευρώ), στην Κρήτη (22.800.000 ευρώ), στη Δυτική Ελλάδα (15.500.000 ευρώ), στην Πελοπόννησο (14.700.000 ευρώ) και στη Θεσσαλία (13.600.000). Στις περιπτώσεις που το όριο των πιστώσεων, οι οποίες έχουν κατανεμηθεί σε μία Περιφέρεια, δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί από τα ποσά που απαιτούνται για την ένταξη υποψήφιων νέων γεωργών κατά το συγκεκριμένο έτος της κατανομής, θα είναι δυνατή η μεταφορά του πλεονάζοντος ποσού σε άλλες Περιφέρειες, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις ενίσχυσης και φακέλους υποψηφιότητας από τις 18 Μαρτίου 2014 έως τις 16 Μαΐου 2014.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης ενίσχυσης έχουν φυσικά πρόσωπα, μόνιμοι κάτοικοι της Ελληνικής Επικράτειας, εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (Ο.Σ.Δ.Ε.), οι οποίοι εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης, κατά το δεκατετράμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης ενίσχυσης.
Θα πρέπει παράλληλα ο δικαιούχος, να είναι 18 έως 40 ετών, να είναι μόνιμος κάτοικος περιοχής ορεινής ή μειονεκτικής Δημοτικής ή τοπικής Κοινότητας και Οικισμού, ή άλλης Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας με πραγματικό πληθυσμό έως 100.000 κατοίκους.
Επίσης, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να υποβάλει Επιχειρηματικό Σχέδιο, μέγιστης χρονικής διάρκειας πέντε ετών, με δεσμευτικούς στόχους και χρονικές προθεσμίες για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων.
Όσον αφορά στο ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι ιδιόκτητο και καταγεγραμμένο στα μητρώα και βιβλιάρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αντίθετα οι εκτάσεις μπορεί να είναι και νοικιασμένες.
ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ
Η οικονομική ενίσχυση της πρώτης εγκατάστασης Νέων Γεωργών θα χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και θα καταβάλλεται σε 3 δόσεις, σε συνάρτηση με την πρόοδο του επιχειρηματικού σχεδίου.
Ειδικότερα, θα χορηγείται η πρώτη δόση (70% του ποσού της ενίσχυσης) άμεσα με την αποδοχή της απόφασης έγκρισης πράξης, η δεύτερη δόση (15% της ενίσχυσης) από το επόμενο έτος της ένταξης και εφόσον ο δικαιούχος αποκτήσει τις προϋποθέσεις και τους δεσμευτικούς στόχους του Επιχειρηματικού Σχεδίου και η τρίτη δόση θα δίδεται εφόσον ο δικαιούχος επιτύχει τους δεσμευτικούς στόχους του Επιχειρηματικού Σχεδίου.
Το ύψος της ενίσχυσης διαμορφώνεται ανάλογα με την κατηγορία της περιοχής μόνιμης κατοικίας του υποψηφίου και τον προσανατολισμό της εκμετάλλευσης. Ειδικότερα, εάν η περιοχή μόνιμης κατοικίας είναι ορεινή η ενίσχυση είναι 7.500 ευρώ, εάν είναι μειονεκτική 5.000 ευρώ και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας 2.500 ευρώ. Επιπλέον εάν πρόκειται για κτηνοτροφική εκμετάλλευση προβλέπεται ενίσχυση 7.500 ευρώ, για φυτική παραγωγή 7.500 ευρώ ενώ για μικτή - μελισσοκομία 5.000 ευρώ. Επίσης, η ενίσχυση θα εξαρτάται και από το επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης.
Ο ΜΙΧ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Σε δήλωσή του ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε τα εξής: «Η αναζωογόνηση της υπαίθρου και η ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού στον πρωτογενή τομέα, αποτελούν προτεραιότητες της κυβέρνησης. Έτσι, στην προκήρυξη του Προγράμματος Νέων Αγροτών, τα χρήματα από 100 εκατομμύρια ευρώ, που είχαν προβλεφθεί αρχικά, αυξήθηκαν σε 140 εκατομμύρια ευρώ, καθώς βρέθηκαν οι απαιτούμενοι πόροι. Το πριμ πρώτης εγκατάστασης μπορεί να φτάσει τις 20 χιλιάδες ευρώ, ενώ αναμένεται να καλύπτει 8 χιλιάδες νέους αγρότες. Καλώ, λοιπόν, τους ενδιαφερόμενους να ετοιμάσουν έγκαιρα τους φακέλους τους καθώς η περίοδος υποβολής αιτήσεων ξεκινά στις 18 Μαρτίου 2014 και λήγει στις 16 Μαΐου 2014.
Έχουμε ζητήσει στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 η προκήρυξη να γίνεται κάθε χρόνο, ώστε να ωφελούνται περισσότεροι ενδιαφερόμενοι. Να υπενθυμίσω, βεβαίως, ότι στη νέα ΚΑΠ προβλέπεται έως 2% του εθνικού δημοσιονομικού φακέλου να δίνεται σε νέους αγρότες. Στόχος μας είναι ένας δυναμικός και εξωστρεφής πρωτογενής τομέας. Και οι νέοι που επιλέγουν την ενασχόληση με τη γεωργία και την κτηνοτροφία μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην επίτευξή του».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass