ΓΙΑΤΙ ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Τα βιβλία εσόδων-εξόδων ρίχνουν τις τιμές των προϊόντων

Δημοσίευση: 28 Δεκ 2013 20:24 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:50
  
Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες μετατρέπεται η υπόθεση διατήρησης βιβλίων εσόδων - εξόδων για τους αγρότες, που διαθέτουν εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ, καθώς παραμένουν πολλές οι εκκρεμότητες που δεν έχουν ξεκαθαρίσει και αποτελούν βραχνά για τον αγροτικό πληθυσμό.
Μπορεί το πρόβλημα να αφορά τους μισούς σχεδόν αγρότες (εξαιρούνται οι μικροί και οι συνταξιούχοι), αλλά ουσιαστικά τη λυπητερή την πληρώνουν όλοι.
Για παράδειγμα, μείζον θέμα προκύπτει με τις τεράστιες ποσότητες των αποθηκευμένων αγροτικών προϊόντων, για τα οποία οι αγρότες κινδυνεύουν να μην εισπράξουν το ΦΠΑ και να υπερφορολογηθούν. «Δεν είναι δυνατόν για την παραγωγή του 2013, την οποία δεν πούλησα λόγω χαμηλών τιμών να τη δηλώσω το 2014 στα βιβλία εσόδων και να αυξηθεί υπέρμετρα το εισόδημά μου», δηλώνει στην «Ε» Λαρισαίος πρόεδρος Συνεταιρισμού και προσθέτει: «Έχουμε ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε μια τροπολογία, με την οποία θα διαχωρίζει την περσινή σοδειά, η οποία θα πουληθεί μέσα στο 2014 από το φορολογητέο εισόδημα. Πρακτικά δεν είναι δύσκολο. Η Εφορία, με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ μπορεί να προχωρήσει σε διασταυρωτικούς ελέγχους για να διαπιστώσει την αποθηκευμένη ποσότητα των προϊόντων μας, κυρίως δημητριακών (καλαμπόκι)».
Να σημειωθεί πως το πρόβλημα αφορά όλους τους αγρότες της χώρας. Για παράδειγμα πολλές ποσότητες πατάτας στο Νευροκόπι παραμένουν αποθηκευμένες, επίσης φασολάκια σε Καστοριά και Φλώρινα κ.ο.κ. Ευτυχώς το βαμβάκι σημείωσε καλές τιμές τον Δεκέμβριο (ξαναπήγε στα 53-55 λεπτά), με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να ξεπουλήσουν. Βέβαια ούτε και φέτος εκλείπουν φαινόμενα απλήρωτων παραγωγών από εκκοκκιστήρια.
Τα παραπάνω αποτελούν το άμεσο χτύπημα των αγροτών από την καθιέρωση των βιβλίων εσόδων εξόδων.
Το έμμεσο, που αγγίζει το σύνολο του αγροτικού πληθυσμού, είναι η τακτική των εμπόρων-βιομηχανιών να κρατήσουν σκοπίμως χαμηλά τις τιμές των προϊόντων, γνωρίζοντας την επιθυμία των παραγωγών να ξεφορτωθούν όσο όσο, μέσα στο 2013 τη σοδειά τους. 
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Η τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων θα βρεθεί στο προσκήνιο μέσα στον Γενάρη, καθώς αποτελεί πρωταρχικό αίτημα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, η οποία προγραμματίζει κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.
Ένα ακόμη θέμα που παραμένει θολό αφορά και τον τρόπο φορολόγησης και τις υποχρεώσεις των φορολογούμενων που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά δηλώνουν και εισοδήματα από γεωργική εκμετάλλευση. Το ερώτημα είναι αν και αυτοί θα πρέπει να τηρούν βιβλία ανεξάρτητα από το ύψος και το μερίδιο του αγροτικού εισοδήματος, αν για το τμήμα αυτό θα φορολογούνται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ και αν η Εφορία θα τους αναγνωρίζει δαπάνες.
Επίσης δεν έχει ξεκαθαρίσει αν και πώς θα επιδοτηθεί η προσφυγή των αγροτών σε λογιστές, για τη συμπλήρωση των βιβλίων.
ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΙ
Επισημαίνεται ότι περίπου 750.000 αγρότες πανελλαδικά που δήλωσαν έσοδα από αγροτικές δραστηριότητες ήταν αφορολόγητοι καθώς τα εισοδήματά τους ήταν χαμηλότερα από 5.000 ευρώ και κυμάνθηκαν στα 1.600 ευρώ. Στην αντίπερα όχθη οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν μέσο εισόδημα 32.311 ευρώ και πλήρωσαν 4.377 ευρώ. Έμποροι-βιομήχανοι-βιοτέχνες 21.015 ευρώ και φόρο 2.454 ευρώ, μισθωτοί 19.395 ευρώ και φόρο 1.307 ευρώ και συνταξιούχοι 16.227 ευρώ και καταβολή μέσου φόρου ύψους 856 ευρώ. Όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη το επίσημο φορολογικό προφίλ των αγροτών έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις πολυτελείς κατοικίες, τις πισίνες και τα εξοχικά που κατά καιρούς έχουν εντοπιστεί από τις ελεγκτικές αρχές ότι κατέχουν αγρότες οι οποίοι στην εφορία εμφανίζονται ως «φτωχοί».
Γ. Ρούστας
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass