Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΖΗΤΑ Ο ΡΙΖΟΣ ΚΟΜΗΤΣΑΣ

Αποσαφήνιση για δικαιώματα εκτροφής αλόγων

Δημοσίευση: 15 Μαρ 2013 2:00 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 14:53

Να ξεκαθαριστεί κάθε λεπτομέρεια της διαδικασίας επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων και ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης μέσω εκτροφής αλόγων και άλλων ζώων ζητά με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας. Στην ίδια επιστολή, που κοινοποιείται στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και στους βουλευτές του Ν. Λάρισας, ο κ. Κομήτσας τονίζει ότι οι αγρότες περιμένουν, ακόμα, απαντήσεις σχετικά με τη φημολογία των περασμένων ετών περί ψευδών δηλώσεων εκτροφής αλόγων από επιτήδειους.

Αναλυτικά, ο δήμαρχος Κιλελέρ σημειώνει:

«Κύριε Υπουργέ

Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι ζητούν, επιτακτικά, απαντήσεις στα μείζονα ερωτήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με τη φημολογούμενη παθογένεια της ενεργοποίησης δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, μέσω βοσκοτόπων, από ορισμένους επιτήδειους συναδέλφους τους, οι οποίοι υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις εκτροφής αλόγων.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες, οι υπεύθυνοι δεν έχουν λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης για τις πράξεις τους και δεν έγινε γνωστό εάν έχουν, καν, εντοπιστεί και απομονωθεί. Στον αγροτικό κόσμο τα σχετικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα ενώ αιωρούνται, ακόμη, φήμες για διαιώνιση τέτοιων φαινομένων από ορισμένους «πονηρούς», οι οποίοι δεν συμμορφώνονται με τις προβλεπόμενες διατάξεις και φέρονται να συνεχίζουν την απαράδεκτη πρακτική των ψευδών δηλώσεων εκτροφής ζώων για την ενεργοποίηση εκτατικών δικαιωμάτων.

Τη στιγμή που στους περισσότερους Δήμους της χώρας οι λιβαδικές εκτάσεις δύσκολα επαρκούν για την ενεργοποίηση εκτατικών δικαιωμάτων από τους έντιμους παραγωγούς - κτηνοτρόφους (που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία στον πρωτογενή μας τομέα), θεωρούμε αδιανόητο να ισχύει αυτό που κυκλοφορεί ως φήμη στα χείλη των παραγωγών, ότι δηλαδή κάποιοι επιτήδειοι εμφανίζουν το ίδιο άλογο (καθώς δεν υπάρχει βάση δεδομένων για τους ίππους στη χώρα μας) στους ελέγχους επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων. 

Επιτέλους, πρέπει να πάψουν να ρίχνονται τέτοιες σκιές πάνω από τον αγροτικό κόσμο του τόπου μας και εκτιμούμε ότι ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να ξεκαθαριστεί κάθε λεπτομέρεια της διαδικασίας επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων και ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης μέσω εκτροφής αλόγων και άλλων ζώων.

Οι ίδιοι οι αγρότες επιμένουν ότι οι έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την ύπαρξη των ζώων, που δικαιολογούν εκτατικά δικαιώματα, πρέπει να γίνονται απροειδοποίητα και δίχως οι ελεγχόμενοι να γνωρίζουν εκ των προτέρων το πότε θα γίνει ο έλεγχος. Επίσης, οι παραγωγοί ζητούν να λάμψει, επιτέλους, η αλήθεια σχετικά με φαινόμενα του παρελθόντος και να αποδοθούν τα του καίσαρος τω καίσαρι».