Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έχει μέλλον το βαμβάκι

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2013 23:05 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 14:57

Την πεποίθηση τους ότι «το βαμβάκι είναι σε κρίση, αλλά θα μπορέσει να την ξεπεράσει», προβάλλοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής  βαμβακοκαλλιέργειας, και δη της Θεσσαλίας, σε συνδυασμό με τη συσσωρευόμενη εμπειρία στον τομέα του βάμβακος που έλκει ακόμα δυνάμεις από τον Οργανισμό Βάμβακος, τις υποδομές σε μέσα παραγωγής και τις υπάρχουσες σύγχρονες εγκαταστάσεις, που θα δώσουν στους παραγωγούς μας την δύναμη να συνεχίσουν να παράγουν βαμβάκι» εξέφρασαν άνθρωποι του αγροτικού χώρου, κατά την διάρκεια της χθεσινοβραδινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΩΤΕΕ στη Λάρισα.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας-Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας, την Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών και το Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο σημαντικό και ελπιδοφόρο γεγονός της διατήρησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο ελληνικό βαμβάκι για περίπου 2,5 εκατ στρέμματα στην χώρα μας και στην νέα ΚΑΠ, περιόδου 2014-2020. Εξέφρασαν δε τον προβληματισμό τους για τον πόλεμο που δέχεται διαχρονικά ο «λευκός χρυσός» από διάφορα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία έφθασαν στο σημείο να το χαρακτηρίσουν «το πιο υδροβόρο προιόν, αν και οι επιστήμονες γνωρίζουν και έχουν αποδείξει πως αυτό δεν ισχύει». Η Ευρώπη όταν μιλά για το βαμβάκι σκέφτεται την Ελλάδα. Απομένει στη χώρα μας να το αξιοποιήσει» τόνισαν χαρακτηριστικά. 

Η ημερίδα ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ Γιάννη Γεωργιάδη, ο οποίος υποστήριξε πως «η ιδέα για την εκδήλωση με θέμα το βαμβάκι, προέκυψε στα μέσα της φετινής εκκoκκιστικής περιόδου, όταν και οι πλέον αισιόδοξοι διαπιστώνανε ότι δεν βγαίνει το κοστολόγιο του παραγωγού, όχι με μία μέση παραγωγή αλλά ούτε και με μία καλή παραγωγή, καθώς πέρα από το συμβατικό κόστος παραγωγής, επιβαρύνθηκε με 2-3 ψεκασμούς για το πράσινο σκουλήκι. Οι διεθνείς τιμές του εκκοκκισμένου βάμβακος δεν άφηναν τα περιθώρια για καλύτερες τιμές στο άσπορο βαμβάκι, οι παραγωγοί με νύχια και με δόντια προσπαθούσαν να αναβάλουν την πώληση του, είτε με το καθεστώς της ανοιχτής  τιμής, είτε με την αποθήκευση του προϊόντος. Στο ήδη αρνητικό κλίμα για το προϊόν, προστέθηκε και το αυξημένο κόστος ηλεκτροδότησης των γεωτρήσεων με τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς της  ΔΕΗ στις αρχές Δεκεμβρίου».

Και ο κ. Γεωργιάδης κατέληξε: «Στα αγροτικά στέκια και στα καταστήματα γεωργικών εφοδίων το μόνιμο θέμα συζήτησης ήταν  το βαμβάκι και το συμπέρασμα «βαμβάκι ούτε στη γλάστρα». Η απειλή δεν έμεινε στα λόγια, η γη πρασίνισε καθώς η καλλιέργεια  κυρίως του σκληρού σίτου αντικατέστησε μέρος από  αυτή του βαμβακιού. Οι περισσότεροι από εμάς που υπηρετούμε την γεωργία στην περιοχή δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι το βαμβάκι θα περάσει τόσο εύκολα στο περιθώριο, στις ανησυχίες μας αυτές συνέτρεξε και η Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών.

Προβληματισμένοι από την σημερινή κατάσταση, αλλά αισιόδοξοι για το μέλλον εμφανίστηκαν με τις τοποθετήσεις τους ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών κ. Απόστολος Δοντάς, ο οποίος ανέλυσε το διεθνές οικονομικό περιβάλλον για το βαμβάκι σε σχέση πάντα με τις τοπικές ιδιαιτερότητες», ενώ ο γεωπόνος της Δ/νσης Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας, Τμήμα Βάμβακος του ΥΠ.Α.Α.Τ Βασίλειος Μερέας μίλησε για το βαμβάκι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την νέα ΚΑΠ 2014-2020». Τέλος στον εφιάλτη των θεσσαλών παραγωγών που είναι το πράσινο σκουλήκι, στην καταπολέμηση του και στην οικονομική σημασία που έχει αυτό μίλησε ο Δημήτρης Σταυρίδης, γεωπόνος της Δ/νσης Αγροτικής  Οικονομίας- Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας.

Στην εκδήλωση που συντόνιζε ο δημοσιογράφος Γιάννης Κολλάτος χαιρέτησαν ο δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης, ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΓ και του Γεωπονικού Συλλόγου Δημήτρης Σοφολόγης, ο εντεταλμένος σύμβουλος της περιφέρειας για τα αγροτικά Χρήστος Σιδερόπουλος, ενώ παρέστησαν ο διευθυντής της διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παν. Καλφούντζος, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας κ. Σπανός, πολλοί εκκοκκιστές και παραγωγοί.    

                                                                                      Γ. Ρούστας