Νέοι αγρότες: προώθηση αυτοφυών αρωματικών -φαρμακευτικών φυτών

Δημοσίευση: 25 Μαρ 2013 17:30 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:06

Το Σάββατο, 6 Απριλίου στις 12.00, στην αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου στο Λιτόχωρο (δίπλα στο Μουσείο) η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας συνδιοργανώνει με τον Δήμο Δίου-Ολύμπου την συζήτηση για την προώθηση αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

Κεντρική εισηγήτρια προσκλήθηκε να είναι η ΔΡ Ελένη Μαλούπα, Τακτική Ερευνήτρια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, από το Εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών & Ανθοκομικών Ειδών (Θέρμη, Θεσσαλονίκης), η οποία ήδη πρόσφερε την υποστήριξή της στην εκδήλωση της ΕΝΑ Πιερίας στην Ρητίνη (25-2-2013), και μετέχει ως Επιστημονική Συνεργάτης στην Τεχνική Υποστήριξη της συγκρότησης του Ελληνικού Δικτύου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Ειδών, το οποίο θα συνεδριάσει αμέσως μετά σε κλειστή σύνθεση, με εκπροσώπους παραγωγών καλλιεργητών και μεταποιητών από όλη την Ελλάδα.

Η Ελληνική χλωρίδα παρουσιάζει εξαιρετικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον διότι είναι η τρίτη πλουσιότερη σε χλωρίδα περιοχή παγκοσμίως, φιλοξενεί το 50% της φυτικής βιοποικιλότητας της Ευρώπης, το 80% της Βαλκανικής χλωρίδας και στην φυτογεωγραφική περιοχή μας έχουν καταγραφεί 2944 ενδημικά αρωματικά, με εξαιρετικής φήμης και ονομαστό το Τσάϊ Ολύμπου, για το οποίο γίνεται προσπάθεια δημιουργίας ομάδας αγροτών-παραγωγών, με πρώτη εκδήλωση στην Κατερίνη (23-3-2013), όπως μάθαμε από την κα Α. Μποστανίτη.

Ο κ. Α. Κούρτης, αντιπρόεδρος ΕΝΑ Πιερίας, δήλωσε ότι ο ΟΛΥΜΠΟΣ του Boissonas είναι ίσως ο καλύτερος τόπος για να ξεκινήσει μια συγκροτημένη προσπάθεια από τους φροντιστές του περιβάλλοντος-τους αγρότες, καθόσον διαθέτει μοναδική βιοποικιλότητα (που πρέπει να προστατευθεί, και ανάμεσά της το Τσάι Ολύμπου) αλλά και το παγκόσμια γνωστό brand όνομα του ΟΛΥΜΠΟΥ.

Ο κ. Δημ. Δαλαμήτρας, πρόεδρος ΕΝΑ Πιερίας, κάλεσε την Δρ Ε. Μαλούπα να παρουσιάσει και μερικά στοιχεία από τον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων, καθώς και από το Δίκτυο των Βοτανικών Κήπων Ελλάδος, συνδέοντας την προστασία και ανάδειξη των αυτοφυών φυτών με την προσέλκυση επισκεπτών (τουρισμός) αλλά και την καλλιέργεια για παραγωγή τοπικών αγροτικών προϊόντων με εξασφαλισμένη κατανάλωση στον σύγχρονο τουρισμό της Πιερίας.

Η αγορά αρωματικών φυτών ξεπερνά τα 20 δις ευρώ παγκοσμίως. Η καλλιέργεια αρωματικών φυτών έχει εφαρμογή: ως πρώτη ύλη τόσο ως τρόφιμο, στην βιομηχανία τροφίμων και στην φαρμακοβιομηχανία, όσο και στην αρωματοθεραπεία με αντικείμενο την παρασκευή αιθέριων ελαίων.

Η εκδήλωση στο Λιτόχωρο (αίθουσα συνεδριάσεων) είναι ανοικτή και ελεύθερη ενώ θα ακολουθήσει, στις 14.00, κλειστή συνάντηση που θα φιλοξενηθεί στον ίδιο χώρο μόνο για τους οργανωμένους αγρότες-παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, που θεωρήθηκε σημαντικό να ξεκινήσουν τις συντονισμένες προσπάθειες για την προώθηση της εμπορίας των Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών-ΑΦΦ και για την υποστήριξη του brand Ελληνικά Αρωματικά Φυτά, από ο μυθικό βουνό του Ολύμπου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass