Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Μ. Χαρακόπουλος στην 3η διεθνή έκθεση γούνας

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2013 20:26 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:08

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο κ. Ναούμ Δίτσιο και τα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών, καθώς και με εκτροφείς γουνοφόρων ζώων κατά την επίσκεψή του στην 3η Διεθνή Έκθεση Γούνας.

Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι προοπτικές των κλάδων της εκτροφής και μεταποίησης γουνοφόρων ζώων. Εν συνεχεία, ο Αναπληρωτής Υπουργός περιηγήθηκε στην έκθεση, συνοδευόμενος από βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας, την κα Μαρία Αντωνίου (Καστοριάς), τον κ. Τιμολέοντα Κοψαχείλη (Γρεβενών), τον κ.  Μιχάλη Παπαδόπουλο (Κοζάνης) καθώς και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Δακή και τον Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Συνοχής κ. Φιλώτα Ταλίδη.

 

Ο κ. Χαρακόπουλος  σε δήλωσή του τόνισε τα εξής:

 

«Η συνάντηση μας με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Γουνοποιών και τους εκτροφείς γουνοφόρων ζώων, στο πλαίσιο της 3ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας, σηματοδοτεί τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, που υπηρετούν κλάδοι όπως η γουνοποιία.

Η πρωτογενής μας παραγωγή έχει τις δυνατότητες, όχι απλώς να είναι παρούσα, αλλά να πρωταγωνιστεί στις διεθνείς αγορές. Η ποιότητα των προϊόντων μας μπορεί να μας καταστήσει ανταγωνιστικούς και σε αυτή καλούμαστε να επενδύσουμε.

Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι η εξωστρέφεια. Να ανοιχθούμε σε νέες αγορές και να εξασφαλίσουμε επιπλέον εισόδημα για τον Έλληνα παραγωγό. Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή θα είναι η σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τη μεταποιητική δραστηριότητα. Να κρατήσουμε την πρόσθετη αξία, που δίνει η μεταποίηση στο παραγόμενο προϊόν εδώ, στον τόπο μας. Να δημιουργούνται στην Ελλάδα νέες θέσεις εργασίας μέσω της καθετοποίησης της παραγωγής.

Από τις πρώτες ενέργειές μου στο ΥπΑΑΤ ήταν η υπογραφή ΚΥΑ βάσει της οποίας η εκτροφή των γουνοφόρων ζώων εντάσσεται ως οικονομική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα, στην κτηνοτροφία. Ικανοποιήθηκε έτσι ένα πάγιο αίτημα των εκτροφέων γουνοφόρων ζώων, καθώς πλέον οι εγκαταστάσεις τους μπορούν να ενταχθούν σε επενδυτικά σχέδια πρωτογενούς παραγωγής με κοινοτική ή εθνική οικονομική ενίσχυση. Ενώ επιλύθηκε και ένα σημαντικό πρόβλημα του κλάδου μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Στηρίζουμε ενεργά την ανάπτυξη της εκτροφής γουνοφόρων ζώων. Καθώς, όχι μόνο αποτελεί έναν από τους πλέον εξωστρεφείς κλάδους της χώρας, ο οποίος εξασφαλίζει ένα σημαντικό εισόδημα στους Έλληνες παραγωγούς, αλλά δημιουργεί και θέσεις εργασίας στη Δυτική Μακεδονία, μια περιοχή με υψηλή ανεργία, εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης.

Η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας, για τρίτη συνεχή χρονιά και η προσέλευση πλήθους διεθνών επισκεπτών, αναδεικνύει όχι μόνο την επιτυχή πορεία του κλάδου αλλά και τις τεράστιες δυνατότητές του στο μέλλον».