ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ

Τα ελληνικά οφέλη από τη νέα Αγροτική Πολιτική

* Σήμερα στο Μνημείο του Αγρότη η επίσημη εκδήλωση

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2013 21:44 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:13
Του Γιώργου Ρούστα
«Πιθανότερη ημερομηνία έναρξης της νέας ΚΑΠ θεωρείται η 1 Ιανουαρίου 2015. Για το 2014 θα εφαρμοστούν μεταβατικά μέτρα, δηλαδή η σημερινή ΚΑΠ με τη νέα χρηματοδότηση, όπως θα οριστικοποιηθεί περί το τέλος Ιουνίου, με κοινή απόφαση του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου».
Την είδηση αυτή ανήγγειλε από το Κιλελέρ, όπου βρέθηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής παρουσίασε αναλυτικά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Μελάς, ενώ ο έτερος βασικός ομιλητής της εκδήλωσης, ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης ανέλυσε όλα όσα ψήφισε πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο για τη γεωργία του μέλλοντος με κατεύθυνση οι ενισχύσεις να πηγαίνουν σε αυτούς που παράγουν και σε νέους αγρότες.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο παλιό δημαρχείο του Κιλελέρ, παρουσία πολλών αγροτών αυτή τη φορά εκφράστηκε από πολλούς ομιλητές ο ευρωσκεπτικισμός που κυριαρχεί στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του νότου, εξαιτίας της λιτότητας που εφαρμόζεται, με αφορμή και τη συμμετοχή του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εκδήλωση.
Ο ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
«Σήμερα στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα πως η Ευρώπη είναι εδώ, παρούσα στη καρδιά της Ελλάδας, στον θεσσαλικό κάμπο. Η ΚΑΠ είναι αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και τη στήριξη της περιφέρειας. Και οι αγρότες μας αποτελούν τους βασικούς κοινωνικούς εταίρους για τη διαμόρφωση μιας νέας πραγματικότητας στον αγροτικό τομέα».
Αυτό υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Γιώργο Παπαστάμκο, ευχόμενος «περαστικά, με αφορμή την κρίσιμη περιπέτεια της υγείας του».
Ο κ. Χαρακόπουλος μίλησε για το κλίμα ευρωσκεπτικισμού που προκαλεί η παρατεταμένη οικονομική κρίση, καθώς οι πολίτες χάνουν την πίστη τους στην ευρωπαϊκή ιδέα και αδιαφορούν για τα κοινά, αλλά από την άλλη και παρά τις αναπόφευκτες μειώσεις, να μην ξεχνάμε ότι στην επόμενη επταετία αναμένουμε από τη νέα ΚΑΠ περί τα 3,8 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη, ενώ οι άμεσες ενισχύσεις αγγίζουν τα 14 δισ. ευρώ, ποσά διόλου ευκαταφρόνητα για το εισόδημα των γεωργών και τα δημοσιονομικά της χώρας».
Ακολούθως ο Λαρισαίος κυβερνητικός παράγοντας τόνισε τα βασικά σημεία της νέας ΚΑΠ, με όφελος για την Ελλάδα που είναι τα εξής: «Ο ορισμός των βοσκοτόπων, που συνδέεται με την επιλεξιμότητα των εκτάσεων στις άμεσες ενισχύσεις, βελτιώνεται και συμπεριλαμβάνει τα μεσογειακά οικοσυστήματα (ξυλώδης βλάστηση). Η βελτίωση αυτή είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα, όπου μεγάλες εκτάσεις κινδύνευαν να βρεθούν εκτός ενισχύσεων, προκαλώντας απώλεια σημαντικών πόρων για την κτηνοτροφία. Περιφερειοποίηση: Θα υπάρξει σταδιακή σύγκλιση της αξίας των δικαιωμάτων μεταξύ των γεωργών σε κάθε περιφέρεια και μεταξύ των περιφερειών.
Το «πρασίνισμα» των άμεσων ενισχύσεων γίνεται ευκολότερο στην εφαρμογή του για τους Έλληνες γεωργούς. Διατηρούνται οι τρεις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις που έχει προτείνει η Επιτροπή. Στη διαφοροποίηση των καλλιεργειών, προβλέπεται πλήρης εξαίρεση των εκμεταλλεύσεων μέχρι 10 εκτάρια (100 στρέμματα), που απαλλάσσει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων γεωργών από το μέτρο, ενώ η εναλλαγή αφορά σε δύο καλλιέργειες για τις εκμεταλλεύσεις με 10-30 εκτάρια και τρεις για τις άνω των 30 εκταρίων. Επίσης, προβλέπονται διάφορες εξαιρέσεις (βοσκότοποι, ρύζι, ψυχανθή κ.λπ.) από την υποχρέωση εφαρμογής του μέτρου».
Ο ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε κατά της Ε.Ε. αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την αδιάφορη ως εχθρική στάση που κράτησαν στο Ευρωδικαστήριο για το θέμα του Αχελώου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος δεν παρέλειψε να συγχαρεί την τρικομματική κυβέρνηση για τη σθεναρή υποστήριξή της στο θέμα που αποτελεί ζωτικής σημασίας για το αύριο της Θεσσαλίας. Απείλησε δε με αγωγές σε περίπτωση που η εκτροπή ματαιωθεί.
Αιχμηρός εμφανίστηκε ο κ. Αγοραστός και για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς να τον κατονομάσει πάντως) για την απουσία του από την εκδήλωση, αφού όπως είπε «όλοι οφείλουμε να καταθέσουμε προτάσεις για την ενίσχυση της γεωργίας και να μην κρυβόμαστε με διάφορες δικαιολογίες».
Ο Ρ. ΚΟΜΗΤΣΑΣ
Δραματική έκκληση στην κυβέρνηση να εφαρμόσει, εδώ και τώρα, μία πολιτική για την εξασφάλιση φθηνότερου πετρελαίου και ρεύματος στους αγρότες, για την εγγύηση της πρόσβασής τους στον τραπεζικό δανεισμό με λογικά επιτόκια, για την ολοκλήρωση των έργων υποδομής, που θα βοηθήσουν ώστε οι παραγωγοί μας να έχουν νερό για να αρδεύουν τις καλλιέργειές τους τα επόμενα χρόνια απηύθυνε από το βήμα του συνεδρίου ο δήμαρχος Κιλελέρ Ρίζος Κομήτσας.
Ο δήμαρχος μίλησε και για το καθεστώς της βασικής ενίσχυσης, της νέας δηλαδή μορφής στρεμματικής επιδότησης που δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί οριζόντια σε εθνικό επίπεδο. «Δεν μπορεί, δηλαδή, να πάρουν τα ίδια χρήματα, οι παραγωγοί που αποδεδειγμένα εδώ και χρόνια μοχθούν και φροντίζουν τη γη τους πετυχαίνοντας υψηλές αποδόσεις στις καλλιέργειές τους, με τους παραγωγούς οι οποίοι σε κάποιες περιοχές καλλιεργούσαν μόνο και μόνο για να πάρουν το τσεκ».
Και ο κ. Κομήτσας σχολίασε την απουσία του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζοντας πως «ο Δήμος και η Περιφέρεια δεν είναι η επίσημη Πολιτεία, αλλά οι εκφραστές της τοπικής κοινωνίας».
Ο ΦΙΛ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ
Στην προ μηνών επίσκεψη ελληνικού κλιμακίου στην Ευρωβουλή, στην οποία ηγούνταν και στις καίριες ερωτήσεις που υποβλήθηκαν τότε σε κοινοτικούς παράγοντες, ερωτήσεις που ακόμη δεν έχουν απαντηθεί, απόδειξη της σύνθεσης του προβλήματος αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης.
Όσον αφορά στην κατεύθυνση που πρέπει να έχει η νέα ΚΑΠ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε πως οφείλουμε να ενισχύσουμε όσους πραγματικά παράγουν και να διευκολύνουμε τους νέους ανθρώπους που θέλουν να μπούνε στον πρωτογενή τομέα.
Ο Θ. ΨΥΡΡΑΣ
Στο ιστορικό της εξέγερσης του Κιλελέρ, μιας και ο ίδιος έχει ασχοληθεί, συγγράφοντας τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας, υποστηρίζοντας πως «πριν την εξέγερση είχαν προηγηθεί 46 συνέδρια μεταξύ των αγροτών, οι οποίοι μάχονταν όχι μόνο για την αναδιανομή της γης, αλλά και για την αλλαγή της ασκούμενης τότε αγροτικής πολιτικής».
Η ΜΑΡ. ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ
Η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. του νομού Μαγνησίας Μαρίνα Χρυσοβελώνη δήλωσε πως «η ΚΑΠ σχεδιάστηκε χωρίς να λάβει υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες» και κατήγγειλε «την απουσία συνεργασίας του κράτους με την Περιφέρεια και τους τοπικούς φορείς, για να υπάρξει ένας γόνιμος διάλογος».
Ο Λ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Φέτος για πρώτη φορά λαμβάνει μέρος στις εκδηλώσεις του Κιλελέρ το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής του στην Ελλάδα κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος «η συμμετοχή μας στη σημερινή ημερίδα σηματοδοτεί τη θεσμική σημασία που αποδίδει το Ευρωκοινοβούλιο στη συνέχεια της ΚΑΠ στην ελληνική ύπαιθρο και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία. Το γραφείο μας επιδίωξε τη συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις του Κιλελέρ, καθώς στο πλαίσιο του ετήσιου σχεδιασμού δράσεων είχαμε προγραμματίσει μια ενημερωτική εκδήλωση στις 19 Απριλίου στον νομό. Θεωρήσαμε πιο σωστό αυτή την εκδήλωση να την εντάξουμε στα Κιλελέρεια».
ΕΝΤΑΣΗ
Ένταση προέκυψε στη χθεσινή ημερίδα όταν ο συντονιστής της εκδήλωσης Ντίνος Μπλιάτσος, μετά τους παραπάνω χαιρετισμούς έδωσε τον λόγο στον ευρωβουλευτή κ. Δανέλλη. Αντέδρασε ο περιφερειακός σύμβουλος του ΛΑΟΣ Δημήτρης Μητσιούλης, καταγγέλλοντας διακρίσεις και απείλησε να αποχωρήσει από την αίθουσα. Τελικά για την αποφυγή περαιτέρω έντασης του εδόθη ο λόγος, αλλά όταν ο κ. Μητσιούλης αναφέρθηκε στη γερμανοκρατούμενη ελληνική κυβέρνηση και στην υποταγή του πολιτικού συστήματος στην Μέρκελ, ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Κομήτσας αντέδρασε ζητώντας να μην πολιτικοποιηθεί η συζήτηση, αλλά να επικεντρωθεί στην ΚΑΠ και τα αγροτικά προβλήματα. Και πάλι οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ των δύο αντρών, αλλά γρήγορα η διαδικασία συνεχίστηκε.
Ο ΣΠ. ΔΑΝΕΛΛΗΣ
Στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Ευρωκοινοβούλιο, και στο σημαντικό του έργο, που δυστυχώς δεν προβάλλεται αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος στη συνέχεια ανέλυσε όλα όσα ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο γύρω από την ΚΑΠ.
Προβλέπεται δικαιότερη και πιο διαφανής χρηματοδότηση για τους εργαζόμενους αγρότες και περισσότερα χρήματα για νέους και μικρούς καλλιεργητές. Οι νέοι αγρότες θα πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον ενισχύσεις 25% για ένα ανώτατο όριο 100 εκταρίων και τα κράτη - μέλη θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν περισσότερα χρήματα για να υποστηρίξουν τους μικροκαλλιεργητές. Θα δοθούν λιγότερα χρήματα για τους μεγάλους καλλιεργητές, ενώ το Κοινοβούλιο στήριξε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περιορισμό των άμεσων ενισχύσεων προς οποιοδήποτε αγρόκτημα στις 300.000 ευρώ και για ουσιαστική μείωση των επιδοτήσεων σε όσους λαμβάνουν περισσότερα από 150.000 ευρώ. Ωστόσο αυτό δεν θα ισχύσει για τους συνεταιρισμούς που διανέμουν τις ενισχύσεις στα μέλη τους. Τέλος θα υπάρχουν πιο ευέλικτα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι ευρωβουλευτές συμφωνούν πως η διάθεση του 30% των εθνικών κονδυλίων για τις άμεσες ενισχύσεις θα πρέπει να γίνεται υπό όρους και σε συμμόρφωση με δεσμευτικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, τονίζουν, ωστόσο, πως αυτά τα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν σταδιακά και με πιο ευέλικτο τρόπο.
Ο ΔΗΜ. ΜΕΛΑΣ
Ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ Δημήτρης Μελάς ανέλυσε το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων για την ΚΑΠ, τονίζοντας πως «το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, στις 18-19 Μαρτίου, κατέληξε σε γενική πολιτική προσέγγιση για την ΚΑΠ. Μετά και τη συμφωνία της Ολομέλειας του Ε. Κοινοβουλίου στις 13 Μαρτίου, θα προχωρήσουν οι λεγόμενοι τρίλογοι Συμβουλίου - Ε. Κοινοβουλίου - Επιτροπής, με στόχο να επιτευχθεί τελική πολιτική συμφωνία για την ΚΑΠ μέχρι το τέλος Ιουνίου. Έως τότε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των μέχρι τώρα θέσεων του Συμβουλίου».
Σχολιάζοντας τα θέματα της ΚΑΠ που «καίνε» ο κ. Μελάς αποκάλυψε τα εξής: Δεν θα έχουμε σημαντικές απώλειες από τα κριτήρια ανακατανομής των πόρων του 1ου και του 2ου πυλώνα μεταξύ των κρατών - μελών. Δίνεται ευελιξία για τα κράτη - μέλη να μεταφέρουν μέχρι 15% των πόρων από τον 1ο στο 2ο πυλώνα. Το νέο αποθεματικό για κρίσεις στον γεωργικό τομέα, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, με πόρους από μείωση των άμεσων ενισχύσεων. Εφόσον οι πόροι δεν χρησιμοποιηθούν, επιστρέφονται στις άμεσες ενισχύσεις. Για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, το Συμβούλιο συμφώνησε σε ποσοστό 7% αντί 5% που είχε προταθεί αρχικά. Από το μέτρο εξαιρούνται προϊόντα, όπως ο καπνός ή το χοιρινό κρέας και υποστηρίζουμε τη συμπερίληψή τους, κάτι που επίσης αποδέχθηκε το Ε.Κ. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και η συνδεδεμένη ενίσχυση για το βαμβάκι, που βέβαια διατηρείται».
Η συζήτηση συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις εκπροσώπων αγροτικών φορέων και απλών αγροτών.
ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Το σημερινό πρόγραμμα της εκδήλωσης, που θα λάβει χώρα στο μνημείο του αγρότη προβλέπει τα εξής:
11:15 Προσέλευση επισήμων
11:30 Επιμνημόσυνη δέηση
Καλωσόρισμα του δημάρχου Κιλελέρ κ. Ρίζου Κομήτσα, Χαιρετισμός εκπροσώπου Ένωσης Νέων Αγροτών Λάρισας, Χαιρετισμός εκπροσώπου Β’/ βάθμιων Συν/κών Οργανώσεων, Χαιρετισμός εκπροσώπων Γ’/βάθμιων Συν/κων και Συνδ/κων Οργανώσεων (ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ), Χαιρετισμοί εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, ομιλία περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ομιλία εκπροσώπου της Κυβέρνησης.
13:00 Κατάθεση στεφάνων. Τήρηση ενός λεπτού σιγής, Εθνικός Ύμνος.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass