ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ο χάρτης των προϊόντων της Θεσσαλικής γης

Δημοσίευση: 08 Απρ 2013 11:00 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:25

Κείμενο: Χαρίκλεια Βλαχάκη

 Λεφτά υπάρχουν... στη γη, στην τυροκομία, στις εξαγωγές και γενικότερα στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα στους οποίους η Θεσσαλία και δη η Λάρισα, φαίνεται ότι έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

 Ο ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

Τα στοιχεία που αφορούν στο πρωτογενή τομέα σε επίπεδο νομού είναι ενθαρρυντικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μείωση των μονοκαλλιεργειών και η στροφή σε νέα αποδοτικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα τα όσπρια που πλέον καλλιεργούνται ευρέως στη Θεσσαλία -και ιδιαίτερα στην επαρχία Φαρσάλων- ως ένα ανερχόμενο ελληνικό προϊόν με μεγάλη ζήτηση από εταιρείες αλλά και καταναλωτές. Εξίσου ενθαρρυντικές είναι και οι πρωτοβουλίες των νέων αναφορικά με τη γεωργία οι οποίοι μέσα από ορθές καλλιεργητικές πρακτικές και καινοτόμους τρόπους προώθησης, δίνουν ένα νέο στίγμα και προοπτική στη γεωργία. Έτσι τα λαρισαϊκά προϊόντα προωθούνται μέσω ίντερνετ, ποστάρονται στο Facebook και μπαίνουν στο ηλεκτρονικό καλάθι καταναλωτών από όλη την Ελλάδα. Η νέα γενιά έκανε αισθητή την παρουσία της και στο χώρο της οινοποιίας, καθώς με τις εξειδικευμένες γνώσεις της προσέδωσε στους τοπικούς οίνους φινέτσα και ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Τα εμφιαλωμένα κρασιά των οινοποιών του νομού Λάρισας εξελίσσονται, εντυπωσιάζουν γευστικά, καταξιώνονται και διαθέτουν όλα τα προσόντα για να κατακτήσουν τις αγορές του εξωτερικού. Σε ό,τι αφορά στην κτηνοτροφία, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης επενδύσεων από πλευράς πολιτείας, τα στοιχεία δείχνουν ότι με την κατάλληλη υποστήριξη μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμη πυλώνα ανάπτυξης. Ενδεικτικό είναι ότι το 27% της εγχώριας παραγωγής χοιρινού, το 25% της εγχώριας παραγωγής αιγοπρόβειου και το 20% μοσχαρίσιου κρέατος στην Ελλάδα, παράγεται στη Θεσσαλία. Ακόμη πιο ελπιδοφόρα είναι τα νούμερα σε ότι αφορά στην παραγωγή γάλακτος, καθώς ο νομός Λάρισας, ανήκει στις περιοχές της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη παραγωγή αγελαδινού, πρόβειου και γίδινου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στη Θεσσαλία εδράζουν τέσσερεις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες και λειτουργούν 65 τυροκομεία.

ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

Η τυροκομία είναι το δυνατό χαρτί της Θεσσαλίας και δη του νομού Λάρισας, ο οποίος κατέχει το 13% της πανελλήνιας παραγωγής φέτας, με 13.000 τόνους τυριού κατά μέσο όρο. Τα τυροκομεία που λειτουργούν στην περιοχή παρουσιάζουν μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα κυρίως στη Γερμανία, στη Βρετανία και την Ιταλία, ενώ το τελευταίο διάστημα έντονο ενδιαφέρον για εξαγωγές τυριών αλλά και γιαούρτης υπάρχει στη Ρωσία αλλά και σε Αραβικές χώρες.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Γεγονός παραμένει ότι η αγροτική πολιτική στην Ελλάδα, ασκείται αποσπασματικά. Ενδεικτικό είναι μέχρι σήμερα δεν λειτουργεί ακόμη μητρώο χοιροειδών με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφής εικόνα για τον συνολικό πληθυσμό των ζώων στην Ελλάδα. Επίσης σχεδόν ανύπαρκτη είναι και η διασύνδεση ανάμεσα στις διάφορες υπηρεσίες όπως και η επικαιροποίηση των στατιστικών στοιχείων. Ωστόσο το κυριότερο «αγκάθι» για αγρότες και επαγγελματίες του χώρου είναι η ελλιπής χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Όπως υπογραμμίζουν, αυτή τη στιγμή η αγορά χρειάζεται νέα επενδυτικά σχέδια σε τεχνογνωσία και εξοπλισμό, προκειμένου η παραγωγή να καλύψει τη ζήτηση του εξωτερικού και οι επιχειρήσεις να αποκτήσουν την πολυπόθητη εξωστρέφεια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass