Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με 25 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται το πρόγραμμα δακοκτονίας

Δημοσίευση: 23 Απρ 2013 22:53 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:48

 

Την πεποίθησή του ότι οι ψεκασμοί κατά του δάκου θα ξεκινήσουν «στη χρονική περίοδο που πρέπει» (στις νοτιότερες περιοχές στα μέσα Ιουνίου) εξέφρασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Νίκου Μωραϊτη.

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση του προγράμματος, ο κ. Μαξ. Χαρακόπουλος διευκρίνισε ότι «το 2012 ο προϋπολογισμός ανερχόταν σε 28.310.000 ευρώ και απορροφήθηκαν τα 21.301.000 ευρώ. Όσον αφορά το 2013, εισηγηθήκαμε στο υπουργείο Εσωτερικών το ποσό των 24.696.000 ευρώ. Το ποσό αυτό δεν είναι αυθαίρετο, αλλά προέκυψε από το μέσο όρο αξιοποίησης του προϋπολογισμού των τριών τελευταίων χρόνων. Η εισήγηση έγινε δεκτή και την 1η Μαρτίου 2013 υπογράφηκε η σχετική υπουργική απόφαση από τον υπουργό Εσωτερικών. Έχει ήδη δοθεί χρηματική εντολή για παροχή 30% του νέου προϋπολογισμού στις Περιφερειακές Ενότητες, ύψους 7.400.000 ευρώ».

Όσον αφορά τη συμμετοχή των ελαιοπαραγωγών ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι «το ύψος της εισφοράς της δακοκτονίας που καταβάλλουν παραμένει σταθερό. Τα τρία τελευταία χρόνια είναι τρία λεπτά ανά κιλό. Το συνολικό ποσό από τις εισφορές των αγροτών είναι 9 εκατομμύρια ευρώ».

Για το προσωπικό που ασχολείται στη δακοκτονία, ο κ. Μαξ. Χαρακόπουλος ανέφερε ότι  «με βάση το Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται υποχρεωτική μείωση των προσλήψεων εποχικού προσωπικού κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ενώ πέρυσι προσελήφθησαν 1.500 εποχικοί, φέτος υπήρξε έγκριση για 1.200 άτομα.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από τους περιορισμούς στις προσλήψεις εποχικών και ανταποκρινόμενοι σε αιτήματα Περιφερειών, αποφασίστηκε για πρώτη φορά φέτος να δοθεί σε 20 Περιφερειακές Ενότητες, η δυνατότητα να εφαρμόζουν το έργο της παγιδοθεσίας, με ανάδειξη εργολάβων από μειοδοτικό διαγωνισμό κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε και φθηνότερες και πυκνότερες παγιδοθεσίες».