Η ΠΑΣΥ καλεί για την Πρωτομαγιά

Δημοσίευση: 24 Απρ 2013 23:55 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:49

Αγωνιστική πρόσκληση στους αγρότες να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά που θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πόλεις την Τετάρτη 1 Μάη «και να δώσουνε έμπρακτη απάντηση πως όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε την βάρβαρη πολιτική» απηύθυνε η Γραμματεία της ΠΑΣΥ, στα πλαίσια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν στελέχη της στο ξενοδοχείο Μετροπόλ στη Λάρισα.

Αναλυτικότερα οι κ.κ. Βαγγ. Μπούτας, Ρ. Μαρούδας, Γ. Σακοράφας, Γ. Τσούτρας αναφέρθηκαν στα οξυμένα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, επικρίνοντας την τρικομματική κυβέρνηση για την αγροτική πολιτική που ακολουθεί, ενώ από τα βέλη της ΠΑΣΥ δεν ξέφυγε και ο ΣΥΡΙΖΑ «λόγω της υποκριτικής του συμπεριφοράς στο θέμα του Αχελώου και στην τυπική και όχι ουσιαστική στήριξη που παρείχε στις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις».

Σύμφωνα με την Γραμματεία της ΠΑΣΥ «η νέα ΚΑΠ 2014-2020 δίνει συντριπτικό χτύπημα στην φτωχή και μεσαία αγροτιά. Είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί το εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής στα χέρια λίγων αγροτών και καπιταλιστών επιχειρηματιών. Αυτός ο δρόμος περνάει μέσα από το ξεκλήρισμα εκατοντάδων χιλιάδων φτωχών αγροτών που θα έχει νέες δραματικές συνέπειες στην ένταση της διατροφικής εξάρτησης της χώρας μας, στην αύξηση της ανεργίας, στην φτώχεια και εξαθλίωση αγροτών και κτηνοτρόφων. Η βαρβαρότητα και άγρια εκμετάλλευση των εργατών γης, των σύγχρονων κολίγων όπως εκφράζεται στην Μανωλάδα είναι το προμήνυμα για ποιο μέλλον επιφυλάσσουν στους φτωχούς αγρότες που θα ξεκληριστούν εξαιτίας της εφαρμογής της ΚΑΠ της Ε.Ε και της πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων.

Ιδιαίτερη διεκδίκηση για το αγροτικό κίνημα στην Θεσσαλία είναι η άμεση εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου που απαιτεί μόλις 60 εκ ευρώ για να ολοκληρωθεί. Έχουν σοβαρές ευθύνες διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που επί χρόνια υπόσχονταν για ψηφοθηρικούς λόγους την εκτροπή. Καταγγέλλουμε για μια ακόμη φορά την στάση του ΣΥΡΙΖΑ που έχει κηρύξει αδυσώπητο πόλεμο στο έργο του Αχελώου που έφτασε ως το σημείο να απαιτεί να γκρεμιστούν τα έργα που έχουν ήδη γίνει. Η διαφωνία του πηγάζει από το γεγονός ότι συμφωνεί με τις βασικές κατευθύνσεις της ΚΑΠ, τις λεγόμενες αναδιαρθρώσεις των καλλιεργειών που όμως δεν δίνουν απάντηση στο πιεστικό ερώτημα τι να καλλιεργήσουν οι αγρότες ώστε να έχουν εισόδημα επιβίωση. Δείχνει την υποκρισία του όταν ερχόταν στα μπλόκα στις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις για να δηλώσει την δήθεν στήριξη του στα αιτήματα μας όταν αυτά τα αιτήματα περιλάμβαναν την άμεση εκτροπή του Αχελώου αλλά και στρεφόταν ξεκάθαρα ενάντια στην ΚΑΠ και τις συνέπειες που έχει. Αιτήματα με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί. Απαιτούμε την άμεση ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου, ώστε να έρχονται 600 εκ κυβικά νερό το χρόνο στην Θεσσαλία, να αξιοποιηθούν για αρδεύσεις αλλά και την ύδρευση πόλεων και χωριών και να εμπλουτίσουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα που έχει χτυπήσει «κόκκινο» πλέον».

Ακολούθως ο κ. Μπούτας κατήγγειλε «τους σχεδιασμούς της τρικομματικής κυβέρνησης που με την ψήφιση του 3ου μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων προώθησε την φορολόγηση της γης των μικρομεσαίων αγροτών σαν ένα ακόμη χαράτσι όπως έγινε με φορολόγηση των σπιτιών μέσω της ΔΕΗ. Οι αγρότες, οι εργαζόμενοι, οι ΕΒΕ, καλούνται να πληρώσουν την κρίση ενώ δεν ευθύνονται και δεν την δημιούργησαν.      Έχουν προκύψει στην περιοχή μια σειρά από ζημιές σε διάφορες καλλιέργειες εξαιτίας φυσικών φαινομένων όπως παγετός και ακαρπία. Για το μεν παγετό πρέπει να γίνει άμεσα εξατομίκευση ζημιών και αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ η ακαρπία δεν καλύπτεται ενώ έχουν γίνει σοβαρές ζημιές στην παραγωγή σε αχλάδια και πρώιμα βερίκοκα. Φαίνεται για μια ακόμη φορά πόσο αναχρονιστικός είναι αυτός ο κανονισμός και πρέπει να αλλάξει. Από την πρώτη στιγμή η ΠΑΣΥ κατήγγειλε αυτόν τον κανονισμό που μόνο παίρνει από τις τσέπες των αγροτών χωρίς να αποζημιώνει. Απαιτούμε η ακαρπία να ενταχθεί στα ζημιογόνα αίτια και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές».

Τέλος τα στελέχη της ΠΑΣΥ προέτρεψαν για μία ακόμη φορά τους αγρότες «σε την κοινή πάλη τους με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, την νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Μόνο μια τέτοια Λαϊκή Συμμαχία μπορεί να βάλει φρένο και στην πορεία να ανατρέψει την βαρβαρότητα που ζούμε».

                                     

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass