Απαξιώνεται το ερευνητικό έργο του ΕΘΙΑΓΕ στη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 24 Απρ 2013 23:56 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:49

Ανάστατος είναι ο γεωτεχνικός κόσμος της Θεσσαλίας και σύσσωμο το ερευνητικό προσωπικό του ΕΘΙΑΓΕ από την πρόταση αναδιοργάνωσης του πρώην ΕΘΙΑΓΕ που συγχωνεύθηκε στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ και προβλέπει όλες οι ερευνητικές μονάδες του πρώην ΕΘΙΑΓΕ να συνενώνονται σε τρία «Πολυδύναμα Κέντρα» που θα εδρεύουν στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο Κρήτης. Η παραπάνω πρόταση υποβλήθηκε από επιτροπή του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και απασχόλησε πρόσφατη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος  Κεντρικής Ελλάδος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, ύστερα από σχετικό αίτημα εργαζόμενων στον ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ.

Με την πρόταση της επιτροπής αυτής που συντάχθηκε σε συνεργασία με αρμόδιους του φορέα ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην περιοχή της Θεσσαλίας, δεν προβλέπεται καμία ερευνητική μονάδα και όλες οι υπάρχουσες σήμερα προτείνεται να μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη ή και στο Ηράκλειο Κρήτης. Εάν η πρόταση αυτή υλοποιηθεί ολόκληρη η Θεσσαλία θα παραμείνει χωρίς καμιά δραστηριότητα αγροτικής έρευνας και οι παραγωγοί θα στερούνται πλήρως της παροχής υπηρεσιών που προσφέρουν τα Ινστιτούτα Έρευνας.

Η κατάφωρη αδικία που συντελείται εις βάρος του πρωτογενούς τομέα της Θεσσαλίας, με την απαξίωση του ερευνητικού έργου του Ιδρύματος πρόκειται να απασχολήσει την προσεχή Δευτέρα 29 Απριλίου όλους τους σχετικούς φορείς και υπηρεσίες σε κοινή σύσκεψη που συγκαλεί το ΓΕΩΤΕΕ για την ανάδειξη του προβλήματος της υποστήριξης του πρωτογενούς τομέα της γεωργίας και τον συντονισμό δράσης όλων των τοπικών φορέων.    

Ακόμη η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Κεντρικής Ελλάδος ύστερα από διεξοδική συζήτηση αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:

-  Να ζητήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απορρίψει άμεσα την πρόταση της επιτροπής και να αποφασίσει τη συνέχιση της αγροτικής έρευνας στην περιοχή της Θεσσαλίας, που αποτελεί τη σημαντικότερη γεωργική περιοχή της χώρας.

-  Να προτείνει τη συνένωση των  υφιστάμενων ερευνητικών μονάδων ήτοι του Ινστιτούτου Χαρτογράφησης και Ταξινόμησης Εδαφών Λάρισας, του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών, του Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών Βόλου, του Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος που εδρεύει στην Καρδίτσα και του Σταθμού Έρευνας Παλαμά σε ένα Ινστιτούτο με αντικείμενο την υποστήριξη της Φυτικής Παραγωγής.

- Να καταγγείλει την ανεύθυνη συμπεριφορά των υπηρεσιακών παραγόντων που οδηγεί σε εγκληματικά αποτελέσματα για την αγροτική παραγωγή της περιοχής.

- Να ζητήσει από όλους του πολιτικούς εκπροσώπους της περιοχής βουλευτές, κόμματα, ενώσεις αγροτών και αρμόδιες υπηρεσίες  τη δέσμευσή τους για υποστήριξη της αγροτικής έρευνας στην περιοχή Θεσσαλίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass