Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΔΗΜ. ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ

«Ετσι θα καταπολεμήσουμε το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι»

Δημοσίευση: 27 Απρ 2013 3:08 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:53
 «Όσοι ακολουθούν τις έγκυρες γεωργικές προειδοποιήσεις, που εκδίδονται από την υπηρεσία μας, έχουν περιορίσει τις επεμβάσεις από μηδενικές έως 3 το πολύ και οι ζημιές δεν ξεπέρασαν για το 2012, το 10%. Αντίθετα σε περιοχές, όπου δεν ακολουθήθηκαν οι οδηγίες, οι ζημιές ήταν πολύ μεγαλύτερες και οι αντίστοιχες επεμβάσεις έφτασαν τις 5-6 σε ορισμένες περιπτώσεις. Υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν προβεί σε καμία επέμβαση τα τελευταία χρόνια με αποδόσεις από 350- 500 κιλά/στρέμμα».
Αυτά συμβουλεύει τους βαμβακοπαραγωγούς ο γεωπόνος – Δρ. Εντομολογίας, προϊστάμενος του Τμ. Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας κ. Δ. Σταυρίδης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της Ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας του πράσινου σκουληκιού που εφαρμόζεται στον νομό μας.
Σύμφωνα με τον κ. Σταυρίδη «το πρόγραμμα αντιμετώπισής του πράσινου σκουληκιού, εφαρμόζεται σε διάφορες περιοχές της Π.Ε. Λάρισας με μεγάλη επιτυχία» και τόνισε την αναγκαιότητα της χρήσης των φερομονικών παγίδων για την παρακολούθηση του πληθυσμού καθώς και των ταυτόχρονων δειγματοληψιών, που πρέπει να διενεργούνται με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό νεαρών σταδίων. Οι περιοχές παρατηρήσεων και τοποθέτησης παγίδων στην Π.Ε. Λάρισας το 2011 και 2012 ήταν 45 και 75 αντίστοιχα αποτελώντας το μεγαλύτερο δίκτυο πανελλαδικά. Επεσήμανε δε ιδιαίτερα τη σημασία και τη χρησιμότητα των ωφελίμων, τα οποία θα πρέπει να προστατεύονται. Επειδή στο θέμα αυτό των ωφελίμων υπάρχει σημαντικό έλλειμμα γνώσης από τους παραγωγούς, πραγματοποιούνται συχνά ενημερωτικές ημερίδες από το αρμόδιο Τμήμα Ποιοτ. Και Φυτοϋγ. Ελέγχου, έτσι ώστε να είναι σε θέση όλο και περισσότεροι παραγωγοί να αναγνωρίζουν τα ωφέλιμα και να τα προστατεύουν.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
«Σε όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου (και ιδιαίτερα μέχρι τα μέσα Ιουλίου) δεν πρέπει να γίνονται επεμβάσεις, στην περίπτωση που οι επιζήμιοι εχθροί είναι σε μικρούς πληθυσμούς, γιατί θανατώνονται τα ωφέλιμα και έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα με εξάρσεις ζημιών» υποστηρίζει ο κ. Σταυρίδης, μιλώντας στην «Ε» και συμπληρώνει: «Αρχικά, αν χρειάζεται, θα πρέπει να εφαρμόζονται ήπια σκευάσματα και αργότερα από το τέλος Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου αν χρειαστεί επέμβαση με κλασικά εγκεκριμένα εντομοκτόνα. Σημαντικό μέτρο, που πρέπει να λαμβάνεται επίσης είναι το όργωμα σε βάθος 20 εκ. περίπου (και όχι πιο επιφανειακά στα 5-10 εκ.), με το οποίο καταστρέφεται ο μεγαλύτερος αριθμός διαχειμαζόντων σταδίων, που βρίσκεται σε στοές στο έδαφος και κατ’ επέκταση περιορίζει σημαντικά τις ζημιές την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Ιδιαίτερη φροντίδα θα πρέπει να δίνεται στην καλή συντήρηση των ψεκαστικών. Όταν δεν ρυθμίζονται σωστά, η επέμβαση γίνεται με υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα τα σταγονίδια να είναι πολύ μικρά και να μην κατακάθονται στην καλλιέργεια. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, που παρουσίασε πρόσφατα ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Θ. Γέμτος όταν οι ψεκασμοί γίνονται σε θερμές ώρες της ημέρας, το νερό των σταγονιδίων εξατμίζεται άμεσα με αποτέλεσμα οι εναπομείναντες δραστικές των φυτοφαρμάκων να μετακινούνται με τον αέρα σε μεγάλες αποστάσεις καθιστώντας άχρηστη την εφαρμογή».
Η ΠΕΡΣΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ
Ο γεωπόνος – Δρ. Εντομολογίας, προϊστάμενος του Τμ. Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας κληθείς να σχολιάσει την περσινή χρονιά, ανέφερε πως «ύστερα από θετική εισήγηση της αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λάρισας κ. Καραλαριώτου και τις συντονισμένες προσπάθειες του περιφερειάρχη κ. Αγοραστού εγκρίθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό ΥπΑΑΤ κ. Χαρακόπουλο εγκαίρως, εντομοκτόνα νέας γενιάς για κατ’ εξαίρεση χρήση 120 ημερών, που πιθανόν να συνέβαλαν στην αποτελεσματική καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού. Με παρόμοιες ενέργειες εγκρίθηκαν και προγράμματα διερεύνησης πιθανής ανάπτυξης ανθεκτικότητας τα οποία όμως λόγω έλλειψης για μεγάλο χρονικό διάστημα οικονομικού Παρέδρου στο ΥπΑΑΤ, αρμόδιου για να υπογράψει, δεν κατέστη δυνατόν να υλοποιηθούν. Πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα ότι υπάρχουν περιοχές που είναι αποτελεσματικά όλα τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα (παλαιότερα και νέα), που σημαίνει ότι σ’ αυτές τις περιοχές δεν έχει αναπτυχθεί ανθεκτικότητα. Συνεπώς θα πρέπει ακόμη και τα καινούργια να μην εφαρμόζονται περισσότερο από 2 φορές ανά καλλιεργητική περίοδο γιατί και σε αυτά θα δημιουργηθεί σύντομα ανθεκτικότητα και δεν θα δουλεύουν. Όσοι ακολουθούν τις έγκυρες γεωργικές προειδοποιήσεις, που εκδίδονται, έχουν περιορίσει τις επεμβάσεις από μηδενικές έως 3 το πολύ και οι ζημιές δεν ξεπέρασαν για το 2012, το 10%. Αντίθετα σε περιοχές, όπου δεν ακολουθήθηκαν οι οδηγίες, οι ζημιές ήταν πολύ μεγαλύτερες και οι αντίστοιχες επεμβάσεις έφτασαν τις 5-6 σε ορισμένες περιπτώσεις. Υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν προβεί σε καμία επέμβαση τα τελευταία χρόνια με αποδόσεις από 350- 500 κιλά/στρέμμα. Το 2012 ο μέσος όρος στην Π.Ε. Λάρισας κυμάνθηκε στα 345 κιλά/στρέμμα περίπου με αρκετές περιοχές να φθάνουν ή και να ξεπερνούν τα 500 κιλά. Ο μ.ο. αυτός θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος αν δεν είχε σημειωθεί χαλαζόπτωση στις παρακάρλιες περιοχές, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής. Στις περιοχές παρακολούθησης και ανάπτυξης του δικτύου από την Π.Ε. Λάρισας, ο μ.ο. κυμάνθηκε στα 380 κιλά/στρέμμα περίπου με πολύ λιγότερες επεμβάσεις».
ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ Ο ΗΠΙΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ;
Όσον αφορά στη φετινή χρονιά, ο κ. Σταυρίδης αναφέρει πως «προγραμματίζεται να επεκταθεί ακόμη περισσότερο το δίκτυο και έχουν επανα-υποβληθεί τα προγράμματα διερεύνησης ανθεκτικότητας για έγκριση ώστε να υλοποιηθούν εγκαίρως. Όσον αφορά στην ανησυχία που υπάρχει για εμφάνιση μεγάλων πληθυσμών φέτος, λόγω του ήπιου χειμώνα που επικράτησε, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο. Πέρυσι για παράδειγμα παρόλο που μεσολάβησε ιδιαίτερα βαρύς χειμώνας, εντούτοις υπήρξαν τον Ιούνιο πολύ μεγάλοι πληθυσμοί (μεγαλύτεροι και από εκείνους του 2010 με τις μεγάλες ζημιές) σε αρκετές περιοχές. Ταυτόχρονα όμως η ύπαρξη την ίδια περίοδο υψηλών πληθυσμών ωφελίμων συνετέλεσε στο να μειωθεί στη συνέχεια σημαντικά ο αριθμός των πράσινων σκουληκιών. Κατά συνέπεια δεν θα πρέπει οι παραγωγοί να πανικοβληθούν και να προβούν σε πρόωρους και άκαιρους ψεκασμούς. Αντίθετα, σε συνεργασία με την Υπηρεσία μας, θα πρέπει να παρακολουθούν την πληθυσμιακή εξέλιξη του πράσινου σκουληκιού και των ωφελίμων στη φύση ώστε να λαμβάνονται οι ορθότερες αποφάσεις. Η μεγαλύτερη επιτυχία του προγράμματος σε κάθε περίπτωση θα είναι να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι παραγωγοί ώστε να ακολουθούν τις αρχές της Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας και να παρακολουθούν εντατικά τις καλλιέργειές τους, αν είναι δυνατόν σε καθημερινή βάση, την κρίσιμη περίοδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού».
Γ. Ρούστας
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass