Οχι του ΣΥΡΙΖΑ στη διάλυση του ΕΘΙΑΓΕ Λάρισας

Δημοσίευση: 30 Απρ 2013 17:55 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:57
Την πλήρη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στη διάλυση της αγροτικής έρευνας, μέσω του επιχειρούμενου αποκλεισμού της Θεσσαλίας από κάθε δραστηριότητα αγροτικής έρευνας, με τη μεταφορά των Ινστιτούτων Έρευνας του πρώην ΕΘΙΑΓΕ στη Θεσσαλονίκη υπό τη μορφή «Πολυδύναμου Κέντρου», εξέφρασαν στο πλαίσιο σύσκεψης που οργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Ελλάδας του ΓΕΩΤΕΕ οι Λαρισαίοι βουλευτές Ηρώ Διώτη και Δημήτρης Γελαλής, καθώς και ο εκπρόσωπος της Ενωτικής Προοδευτικής Οικολογικής Συσπείρωσης Γεωτεχνικών Γιώργος Κωσταρόπουλος.
Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ συμφωνώντας ότι η μεταφορά των ερευνητικών ινστιτούτων θα σημάνει την πλήρη στέρηση των παραγωγών όλης της Θεσσαλίας από την παροχή υπηρεσιών που προσφέρουν τα Ινστιτούτα Χαρτογράφησης και Ταξινόμησης Εδαφών Λάρισας, Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών, Προστασίας Φυτών Βόλου, Κέντρο Ταξινόμησης Βάμβακος Καρδίτσας και Σταθμός Έρευνας Παλαμά, μεταξύ άλλων επεσήμαναν πως «η κυβέρνηση, τόσο με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Κυριακή, όσο και με το σχέδιό της για το πρώην ΕΘΙΑΓΕ, διαλύει πλήρως την έρευνα, χτυπώντας ευθέως την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και τη σύνδεσή της με την πρωτογενή παραγωγή. Επιχειρούν να παραγκωνίσουν τον επιστήμονα γεωτεχνικό, στερώντας του το ρόλο του εφαρμοστή της έρευνας στον τομέα της παραγωγής. Παράλληλα, είναι εμφανής ο κίνδυνος για απολύσεις γεωτεχνικών με τις επικείμενες νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών και ΝΠΙΔ των υπουργείων.
Οι δρομολογούμενες εξελίξεις με το ΕΘΙΑΓΕ φυσικά δεν είναι ασύνδετες τόσο με τις επιδιώξεις της τρικομματικής για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας όσο και με τις δηλώσεις του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την εισαγωγή μεταλλαγμένων σπόρων. Το κλείσιμο των ερευνητικών ινστιτούτων θα σημάνει την “απελευθέρωση” ακινήτων-φιλέτων του ΥΠΑΑΤ, περιουσίας π. ΕΘΙΑΓΕ (περί τα 24.000 στρέμματα), που θα μπορούν πλέον κάλλιστα να παραχωρηθούν στο ΤΑΙΠΕΔ προς …“αξιοποίηση”. Αντίστοιχα, τα “όνειρα” του κ. Τσαυτάρη, που όλως “συμπτωματικώς” συμπίπτουν με τις επιδιώξεις της Μονσάντο όσο και άλλων κολοσσιαίων εταιριών μεταλλαγμένων, θα είναι ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή τους, εάν η τράπεζα σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού αφεθεί στην τύχη της και απαξιωθεί».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass