Παρέμβαση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Γελαλή για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Δημοσίευση: 02 Μαϊ 2013 16:20 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:59
Στη συνάντηση που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι νεοϊδρυθέντων αγροτικών και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών της Θεσσαλίας, την περασμένη Τρίτη, με αφορμή το νέο φορολογικό καθεστώς που ισχύει για τους συνεταιρισμούς, παρευρέθηκε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Δημήτρης Γελαλής.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι των τεσσάρων συνεταιρισμών, ΘΕΣγάλα, ΘΕΣΓΗ, ΘΕΣΤΟ, Συνεταιρισμός αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας, εξέφρασαν τον προβληματισμό και την αγωνία τους για το μέλλον και τη λειτουργία των νεοϊδρυθέντων συνεταιρισμών με βάση τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, υποστηρίζοντας ότι: «Στην πορεία τους οι συνεταιρισμοί έχουν συνεισφέρει στην αύξηση του αγροτικού εισοδήματος και στην τοπική οικονομία. Στην εποχή που ο πρωτογενής τομέας και ιδιαίτερα οι αγρότες, χρειάζονται όσο τίποτε υγιείς, συντονισμένες και συλλογικές προσπάθειες, οι νέοι συνεταιρισμοί αποτελούν ένα πρώτο βήμα για την προάσπιση των συμφερόντων των μελών τους και την ανάπτυξη ουσιαστικών διεξόδων για το μέλλον του αγροτικού τομέα στην περιοχή μας. Σήμερα  βιώνουν έντονα προβλήματα εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών, της εξοντωτικής φορολογίας και των ανύπαρκτων θεσμικών φορέων, πράγμα που έχει φέρει ένα μεγάλο μέρος τους αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο της εξαφάνισης. Στην κατάσταση αυτή συνηγορεί κυρίως η εφαρμογή του νόμου 4110/2013 που καταληστεύει τα αποθεματικά τους».
Ο βουλευτής από την πλευρά επεσήμανε ότι πρώτο μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ είναι η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και των υγιών συνεταιρισμών, τονίζοντας: «Οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί τους έχουν γίνει κόκκινο πανί για την τρικομματική κυβέρνηση. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί (πρώτου και δεύτερου βαθμού) χάνουν την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος που αποκτούν από δραστηριότητες που εμπίπτουν στους σκοπούς και καθορίζονται από τις διατάξεις του καταστατικού τους. Ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή είκοσι έξι τοις εκατό (26%) στο συνολικό φορολογητέο εισόδημά τους. Εκτός από τις άλλες επιβαρύνσεις των αγροτών, τώρα θέλουν να διαλύσουν οικονομικά και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Σήμερα ολοένα και περισσότερο ο αγροτικός κόσμος μέσα από την οδυνηρή εμπειρία του, συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να αντισταθεί αποτελεσματικά στην συντονισμένη δράση πολυεθνικών, καρτέλ, Σούπερ Μάρκετ και χονδρεμπόρων δίχως το συνεταιρισμό, αντιλαμβάνονται πως αν δεν υπήρχε ο συνεταιρισμός έπρεπε τώρα να τον ανακαλύψουν. Μοναδικός δρόμος ήταν και είναι ο δρόμος της συνεταιριστικής και συλλογικής δράσης ώστε να εξουδετερώνονται τα μειονεκτήματα κλήρου και της μικρής παραγωγής. Ασφαλώς δεν μιλάμε για τον σημερινό συνεταιρισμό. Μιλάμε για τον συνεταιρισμό που δεν είναι βουτηγμένος στην γραφειοκρατία, τις πελατειακές σχέσεις, τον κομματισμό και την ανομία. Μιλάμε για τον συνεταιρισμό που θα δουλεύει για λογαριασμό και προς όφελος του μικρομεσαίου αγρότη.
Στον τομέα της μεταποίησης του γάλακτος κυριαρχούν λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, εύκολα εξηγείται η κατακόρυφη αύξηση της τιμής του γάλακτος από την στάνη στο ράφι σε συνεργασία και με τις αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ. Πολύ περισσότερο όταν ξεπουλιούνται βιώσιμες και κερδοφόρες συνεταιριστικές επιχειρήσεις, που συγκρατούσαν την πτώση της τιμής παραγωγού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ διεκδικεί και προωθεί την σταδιακή ανατροπή της σχέσης φυτικής – ζωικής παραγωγής με πρώτο στόχο την μείωση του ελλείμματος, σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, την εθνική αυτάρκεια σε μια πορεία και την στήριξη των εξαγωγών των προϊόντων που έχουν τεράστια ζήτηση στην παγκόσμια αγορά».
Στη συνάντηση εκ μέρους των εκπροσώπων συμμετείχαν οι κκ. Κων/νος Γκουγκουλιάς, Δ/ντης Συν. ΘΕΣγάλα, Παναγιώτης Καλφούντζος Πρόεδρος Συν. ΘΕΣΓΗ, Ρίτα Μητσιούλη Δ/ντρια Συν. ΘΕΣΓΗ, Αναστάσιος Γκουγκουλιάς Δ/ντης Συν. Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας, Νίκος Κυρίτσης Πρόεδρος Συν. ΘΕΣΤΟ, Στέλιος Σαπουνάς Δ/ντης Συν ΘΕΣΤΟ.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass