Ζημιές από χαλάζι σε καλλιέργειες του δήμου Κιλελέρ

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2013 23:55 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:09

Ανεπανόρθωτη ζημιά σε 30.000 – 40.000 στρέμματα περίπου, κυρίως σε σιτηρά, κριθάρια, βαμβάκια και τομάτα στους δήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων, προκάλεσε η κυριακάτικη χαλαζόπτωση που έπληξε τον θεσσαλικό κάμπο, ενώ η ένταση των καιρικών φαινομένων ήταν τέτοια που ακόμη και χθες, που επισκέφθηκαν τις πληγείσες καλλιέργειες, οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ υπήρχαν υπολείμματα χαλαζιού στα χωράφια.

Φαίνεται ότι το έχει ο Μάιος για τους παραγωγούς του δήμου Κιλελέρ, καθώς πέρυσι στις 26 του μήνα το χαλάζι που έπεσε κατέστρεψε περίπου 50.000 στρέμματα καλλιεργειών (και σε ορισμένους ακόμη να δοθούν οι αποζημιώσεις), αλλά φέτος η θεομηνία ήρθε λίγες μέρες νωρίτερα.     

Δυστυχώς όμως καθώς αρκετοί παραγωγοί κριθαριών και σιτηρών δεν πρόλαβαν να αλωνίσουν και έτσι οι κόποι μιας ολόκληρης σαιζόν καταστράφηκαν. Όσον αφορά στην βαμβακοκαλλιέργεια η ζημιά εκτιμάται πως μπορεί να περιοριστεί με τις επανασπορές, στις οποίες θα προχωρήσουν οι αγρότες, αφού υπάρχει διαθέσιμος χρόνος.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως εστιάζεται στα δημητριακά, τα οποία καταρχήν είχαν υποστεί πιέσεις από την ανομβρία και τις υψηλές θερμοκρασίες του Απριλίου, αλλά φαίνεται πως από το χαλάζι ήρθε το τελειωτικό χτύπημα. Και να σκεφτεί κανείς πως φέτος τα στρέμματα με σιτηρά και κριθάρια που σπάρθηκαν στο νομό ήταν πολύ περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά.

Μετά την περιοδεία που πραγματοποίησαν στα χαλαζόπληκτα χωριά του δήμου Κιλελέρ ο διευθυντής του ΕΛΓΑ Λάρισας Μιχ. Λιόντος, ο επόπτης Σπ. Σπυρόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Κιλελέρ κ.κ. Βασ. Χατζούλης, Φωτεινή Παπαστεργίου, ο διευθυντής της ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Παναγ. Καλφούντζος και ο προιστάμενος του Τμήματος Φυτοπροστασίας κ. Δημ. Σταυρίδης έγινε η σχετική αναγγελία από τον ΕΛΓΑ κι έτσι από σήμερα και για το επόμενο 15νθήμερο οι αγρότες θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις αποζημίωσης τους.

Για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε ενημερώθηκε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος εκτός από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που έστειλε μαζί με το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, ζήτησε από όλο το στελεχιακό δυναμικό της διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης να είναι σε επιφυλακή, καθώς ο άστατος καιρός συνεχίστηκε και χθες κι όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί τους παραγωγούς όλη την εβδομάδα.

«Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε άλλο χαλάζι και οι ζημιές θα είναι μικρές. Εννοείται πως σαν περιφέρεια θα πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση για δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις, καθώς φέτος οι αγρότες του νομού είχαν στηρίξει πολλά στα δημητριακά» δήλωσε στην «Ε» ο Κώστας Αγοραστός.                        

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κιλελέρ Βασίλη Χατζούλη «η ζημιά ξεκινά από 30% και σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει στο 80%, ενώ οι περιοχές που χτυπήθηκαν περισσότερο από το χαλάζι είναι το Αρμένιο, το Κιλελέρ, η Νίκαια, Κόκκινες, Αγροκήπιο και το Σωτήριο. Για την εξυπηρέτηση των πληγέντων παραγωγών ο δήμος Κιλελέρ από σήμερα Τρίτη θα έχει συνεργεία που θα παραλαμβάνουν τις αιτήσεις στα πρώην δημαρχεία Κιλελέρ και Αρμένιο, ώστε να μην χρειαστεί να έρθουν μέχρι την Νίκαια».  

Να σημειωθεί πως ζημιές μικρότερης έκτασης από την κυριακάτικη θεομηνία αναφέρθηκαν σε Κατωχώρι και Βασιλικά Φαρσάλων και στη Μελιβοία Αγιάς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass