Ζητούν αποζημιώσεις με πολιτική βούληση και εκτός Κανονισμού

Δημοσίευση: 16 Μαϊ 2013 23:48 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:14

«Να γίνουν γρήγορα οι δηλώσεις καλλιέργειας του ΟΣΔΕ, με βάση τις οποίες θα ενημερωθεί ο ΕΛΓΑ για τα στρέμματα που σπάρθηκαν και να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις, ώστε να προλάβουμε την φετινή χρονιά. Στην περίπτωση του βαμβακιού να δοθούν τα 24 ευρώ (όπως πέρυσι) για την επανασπορά και στην περίπτωση των σιτηρών-κριθαριών να δοθούν οι προκαταβολές και εν συνεχεία να γίνουν οι εκτιμήσεις και να βγούνε τα πορίσματα. Η πίστωση από τους εμπόρους τελείωσε, το ίδιο και οι δικές μας αντοχές».

Αυτό ζήτησαν οι πληγέντες από το χαλάζι και τις πλημμύρες της περασμένης Κυριακής αγρότες στον κάμπο του Κιλελέρ, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην πλατεία του Σωτήριου και ζήτησαν από εκπροσώπους της περιφέρειας και του δήμου Κιλελέρ, να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει πολιτική βούληση και να ξεπεραστούν τα κενά του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι αποζημιώσεις θα αργήσουν να δοθούν και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.

Στη σύσκεψη, στην οποία έδωσαν το παρόν αρκετοί αγρότες παρέστησαν ο εντεταλμένος για αγροτικά θέματα περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Σιδερόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Κιλελέρ κ.κ. Βας. Χατζούλης, Φωτ. Παπαστεργίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Ακριβούλης, Γ. Λαδόπουλος, Τ. Τσικόπουλος, Χρ. Χατζούλης, ο διευθυντής της ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Παν. Καλφούντζος, ο προιστάμενος του Τμήματος Φυτοπροστασίας της ΠΕ Λάρισας Δημ. Σταυρίδης, ο διευθυντής του ΕΛΓΑ Λάρισας Στεφ. Λιόντος, ο επόπτης κ. Σπυρόπουλος και γεωπόνοι του Οργανισμού.

Όλοι θεώρησαν ότι η λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί να δοθεί σε τοπικό επίπεδο, ωστόσο ζήτησαν από το τοπικό κατάστημα του ΕΛΓΑ να επισπεύσει τις διαδικασίες, αφού βεβαίως προηγηθούν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Όσον αφορά στις περιοχές που επλήγησαν ο οικισμός Κοκκίνες και τμήμα της Αγναντερής χτυπήθηκαν κυρίως από χαλάζι, ενώ τα δημοτικά διαμερίσματα Καλαμάκι, Σωτήριο, Αρμένιο κ.α. κι από πλημμύρες. Αρκετά στρέμματα παραμένουν μέσα στο νερό, ενώ η έγκαιρη παρέμβαση του ΤΟΕΒ Πηνειού που έσπασε φράγματα και άδειασε την λιμνοδεξαμενή 1Τ, απέτρεψε περαιτέρω πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή.

Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη «στο βαμβάκι προέχει η επανασπορά και φυσικά η παρουσία μαρτύρων στο χωράφι για την διαδικασία της αποζημίωσης, ενώ το ποσό της αποζημίωσης προσδιορίστηκε στα 24 ευρώ (όπως και πέρυσι). Στα σιτηρά να δοθούν οι προκαταβολές και μετά να γίνουν οι εκτιμήσεις. Μεγάλο πρόβλημα θα έχουν οι πληγείσες καλλιέργειες με τομάτα και ψυχανθή, στις οποίες δεν υπάρχει επανασπορά, ούτε περιθώρια αλλαγής καλλιέργειας, οπότε οι παραγωγοί θα αναμένουν τις εκτιμήσεις των γεωπόνων του Οργανισμού».

Αμέσως μετά την σύσκεψη ο κ. Σιδερόπουλος ενημέρωσε τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και ζήτησε το θέμα να συζητηθεί στο προσεχές περιφερειακό συμβούλιο, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για συντονισμό δράσης και πίεσης προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass