Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΞΑΡΧΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Επτά προτεραιότητες για εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2013 2:50 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:14
Η ασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος, από τις κρίσεις της αγοράς αγροτικών προϊόντων, είναι ένας από τους επιπλέον κινδύνους στους οποίους ετοιμάζεται να επεκτείνει τις ασφαλιστικές καλύψεις ο ΕΛΓΑ. Άλλωστε πρόκειται για έναν από τους στόχους που έχουν τεθεί στην υπό αναθεώρηση Κοινή Αγροτική πολιτική της Ε.Ε., η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2015.
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χθες ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Βασίλης Έξαρχος και ο αντιπρόεδρός του, κ. Αργύρης Μποτός, παρουσιάζοντας τους στόχους και τις προτεραιότητες του οργανισμού για το επόμενο διάστημα, υπογραμμίζοντας τον καίριο ρόλο του για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, αλλά και την επιδίωξη να αποτελέσει εργαλείο άσκησης αγροτικής πολιτικής.
Αναλυτικότερα ο κ. Έξαρχος υποστήριξε τα εξής στον πρώτο απολογισμό-προϋπολογισμό που έκανε ως διοικητής του ΕΛΓΑ: «Η νέα διοίκηση του ΕΛΓΑ έχει θέσει επτά προτεραιότητες για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού, οι οποίες αφορούν στην ανοιχτή και ειλικρινή συνεργασία με τους αγρότες, την έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών, την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων, τη δίκαιη κατανομή των βαρών στις ασφαλιστικές εισφορές, την αναδιοργάνωση του συνόλου των υπηρεσιών του, την ενημέρωση των αγροτών, καθώς και τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου του και την επέκταση της δράσης του σε νέους τομείς. Επιδιώκουμε να είναι χρήσιμη, να είναι σημαντική η συμβολή του ΕΛΓΑ στη μεγάλη προσπάθεια για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα που είναι βασικός όρος, βασική προϋπόθεση για να βγει η χώρα από την κρίση.
Θέλουμε και δουλεύουμε ώστε ο Οργανισμός να είναι ένα σύγχρονο εργαλείο άσκησης αγροτικής πολιτικής που θα ανταποκρίνεται με επάρκεια στην αποστολή του που είναι η υποστήριξη της αγροτικής δραστηριότητας και η στήριξη του εισοδήματος των αγροτών. Διαχειριζόμαστε δημόσιους πόρους, πόρους που προέρχονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εισφορές των αγροτών και αυτούς τους πόρους πρέπει να τους διαχειριστούμε και προσπαθούμε να τους διαχειριστούμε με αποτελεσματικότητα, με συναίσθηση ευθύνης, με διαφάνεια και κυρίως με δικαιοσύνη.
Οι προτεραιότητες της Διοίκησης είναι η ανοιχτή και ειλικρινής συνεργασία με τους αγρότες με καθαρούς κανόνες που τηρούνται από όλους, οι έγκαιρες και αντικειμενικές εκτιμήσεις των ζημιών, οι έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις, η δίκαιη κατανομή των βαρών με τις εισφορές, οι ριζικές αλλαγές στην εσωτερική λειτουργία του Οργανισμού, η διαρκής ενημέρωση των αγροτών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και η επέκταση των δράσεων του Οργανισμού σε νέα πεδία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΓΑ
Ο Οργανισμός βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση και αυτή η κατάσταση μπορεί όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά και να βελτιωθεί υπό 4 βασικές προϋποθέσεις
1. Η πολιτεία και οι αγρότες να τηρούν με συνέπεια τις υποχρεώσεις τους απέναντι στον ΕΛΓΑ.
2. Η προσπάθεια του νοικοκυρέματος να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα.
3. Να μην επαναληφθούν ορισμένες κακές πρακτικές του παρελθόντος
4. Να μην έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα σε πολύ μεγάλες εκτάσεις.
Η καλή οικονομική κατάσταση του Οργανισμού επιτεύχθηκε κυρίως.
1. Με την κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των χρεών που είχαν συσσωρευτεί.
2. Με την αλλαγή του τρόπου καταβολής της εισφοράς και την θεσμοθέτηση της δήλωσης καλλιέργειας εκτροφής που πρακτικά σημαίνει ότι για να αποζημιωθεί κάποιος αγρότης πρέπει να έχει πληρώσει ασφαλιστική εισφορά, να έχει δηλαδή ασφαλιστική ενημερότητα.
3. Με την κατάργηση από τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης των εκτός Κανονισμού αποζημιώσεων.
4. Με τη μείωση του μισθολογικού κόστους λόγω της απαγόρευσης με Νόμο των προσλήψεων, πλην των προσλήψεων των συμβασιούχων, της μείωσης του αριθμού των εργαζομένων λόγω συνταξιοδοτήσεων και των περικοπών των μισθών των εργαζομένων, που πλέον αμείβονται με μισθολόγιο Δημοσίου τομέα.
ΠΛΗΡΩΜΕΣ
Για το 2011 έχουν γίνει πληρωμές ύψους 57 εκατ. ευρώ. Για το 2012 έχουν ήδη γίνει πληρωμές ύψους 82 εκατ. ευρώ και απομένουν ακόμη να δοθούν 25 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 8 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν το αργότερο μέχρι 31 Μαΐου. Ήδη πληρώνουμε αποζημιώσεις για ζημιές των αρχών του 2013. Είναι αλήθεια ότι υπήρξε καθυστέρηση στην εξέταση των ενστάσεων που πληρώνονται τώρα.
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΠΟΧΙΚΩΝ
Είναι γνωστό ότι είχε εγκριθεί τον Ιανουάριο η πρόσληψη 150 γεωτεχνικών Ολοκληρώθηκε σε πολύ σύντομο χρόνο η διαδικασία κατάρτισης των πινάκων με βάση τα κριτήρια του ΑΣΕΠ και ήδη έχουν προσληφθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία πρόσληψης κτηνίατροι και γεωπόνοι με τρίμηνες συμβάσεις προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες που υπάρχουν σε ορισμένα υποκαταστήματα για να επισπευσθεί η εκτίμηση ζημιών και η πληρωμή των αποζημιώσεων (Πάτρας, Βέροιας, Τρίπολης, Λάρισας, Ηρακλείου, Αθήνας). Προχθές μας κοινοποιήθηκε η έγκριση άλλων 90 γεωτεχνικών με 4μηνες συμβάσεις. Η σχετική προκήρυξη θα γίνει αργότερα.
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΝΤΙΧΑΛΑΖΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ
Εγκρίθηκε το Πρόγραμμα του 2012 για επιχορήγηση αντιχαλαζικών δικτύων και σύντομα θα προκηρυχθεί το Πρόγραμμα του 2013. Έχουμε καταθέσει στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την πρόταση μετά το 2014 αυτό το Πρόγραμμα να χρηματοδοτηθεί από πόρους του Νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (έχει πολύ μεγάλη σημασία για περιοχές με εξαγωγικά προϊόντα υψηλής αξίας, για παραγωγούς που δεσμεύονται με συμβόλαια).
ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Προχωράμε στη μεταστέγαση των υπηρεσιών στα υποκαταστήματα προκειμένου να εξοικονομήσουμε πόρους, (παραδείγματα Λάρισας και Βέροιας και ακολουθούν Πάτρα και Αγρίνιο).
ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΜΗΤΡΩΟΥ ΠΑΓΙΩΝ
Προχωρήσαμε σε πλήρη και λεπτομερή καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού και καταρτίζουμε μητρώο παγίων για να είναι πλήρως καταγεγραμμένη η περιουσία του Οργανισμού.
ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ
Είμαστε στην τελική φάση κατάρτισης του νέου Οργανογράμματος του Οργανισμού και στοχεύουμε με αυτή τη νέα σύγχρονη δομή να πετύχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, περισσότερη διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων, καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών και επέκταση των δράσεων που υλοποιούμε με αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων.
ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗ
Υπάρχει καθυστέρηση στον Οργανισμό σε ό,τι αφορά στη χρήση και λειτουργία σύγχρονων συστημάτων πληροφορικής και στην προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Προσπαθούμε να επιταχύνουμε τα βήματα για τη μηχανοργάνωση του ΕΛΓΑ για να απλοποιήσουμε τις εσωτερικές διαδικασίες, να ενισχυθούν οι διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου και να βελτιώσουμε την επικοινωνία μας με τους αγρότες. Μεγάλο εμπόδιο αποτελεί η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.
 ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΤΡΟΦΗΣ
Έχει πολύ σημασία να ολοκληρωθεί έγκαιρα η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, διότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε και τις διαδικασίες πληρωμής των αποζημιώσεων επισπεύδοντας τους χρόνους.
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ
Είναι γνωστό ότι προχωρήσαμε στη συγκρότηση Ομάδων Εργασίας. Στόχος μας είναι:
α) Να βελτιωθεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (νόμοι, κανονισμοί, εγκύκλιοι)
β) Να επισπευσθούν και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες εκτίμησης και αποζημίωσης των ζημιών.
γ) Να ενισχυθεί η συνεργασία του ΕΛΓΑ με τους αγρότες, τις οργανώσεις τους και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Οι προτάσεις των Ομάδων Εργασίας προς τη Διοίκηση θα υποβληθούν με βάση χρονοδιάγραμμα που επίσης είναι γνωστό και στη συνέχεια οι τελικές προτάσεις της Διοίκησης θα αποσταλούν στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ που θα πάρει τις αποφάσεις. Με τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, το νοικοκύρεμα στη διαχείριση των πόρων, το νέο Οργανόγραμμα, την ενίσχυση της συνεργασίας μας με τις Αγροτικές Οργανώσεις και την Αυτοδιοίκηση, την επέκταση της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών στις εσωτερικές μας λειτουργίες και στην επικοινωνία μας με τους αγρότες, ο Οργανισμός θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους αγρότες. Αυτά πιστεύουμε και για αυτά δουλεύουμε Διοίκηση και εργαζόμενοι στον Οργανισμό.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass