Βαμβάκι με… ταυτότητα!

Δημοσίευση: 05 Ιουν 2013 22:13 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:41

Η ποιοτική κατηγοριοποίηση των ποικιλιών βάμβακος που καλλιεργούνται στην Ελλάδα, και η πιστοποίηση του μη γενετικά τροποποιημένου σύσπορου και εκκοκκισμένου βάμβακος ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση του  αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου με την Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος. Στη σύσκεψη τους εκκοκιστές εκπροσώπησαν ο πρόεδρος κ. Απόστολος Δοντάς, ο αντιπρόεδρος κ. Βασίλειος Μάρκου,  ο γενικός γραμματέας κ. Απόστολος Σιάρκος και το μέλος κ. Νίκος Καραγιώργος, ενώ από πλευράς υπουργείου συμμετείχαν στελέχη της Ειδικής Γραμματείας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Δ/νσης Βιολογικής Γεωργίας.

Στη σύσκεψη τέθηκαν θέματα που αφορούν στο βαμβάκι και άπτονται όλης της αλυσίδας παραγωγής και μεταποίησης του προϊόντος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη λειτουργία ενός εθνικού/επίσημου Εργαστηρίου Αναφοράς για την Τυποποίηση-Ταξινόμηση Εκκοκκισμένου Βάμβακος.

Επιπλέον, κρίθηκε αναγκαία η αναβάθμιση της Διακλαδικής Οργάνωσης Βάμβακος, ούτως ώστε να συμβάλλει καθοριστικά στην παραγωγική διαδικασία και την προώθηση του παραγόμενου προϊόντος στις διεθνείς αγορές. Ενώ συζητήθηκε και η σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, που θα συνδέσει θεσμικά την πρωτογενή παραγωγή (βαμβακοκαλλιέργεια) με την πρώτη μεταποίηση (εκκόκκιση βάμβακος) αλλά και την περαιτέρω μεταποιητική δραστηριότητα (κλωστοϋφαντουργία).

«Το ποιοτικό ελληνικό βαμβάκι, ένα μη μεταλλαγμένο προϊόν, μπορεί να γίνει περιζήτητο διεθνώς», επισήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Μαξ. Χαρακόπουλος και πρόσθεσε: «Για να καταστεί αυτό εφικτό, πρώτα και κύρια πρέπει να τυποποιηθεί και να ταξινομηθεί. Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε ήδη ξεκινήσει επαφές -όπως η σημερινή σύσκεψη με τους εκκοκκιστές- με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η τυποποίηση-ταξινόμηση του ελληνικού βαμβακιού θα το καταστήσει πιο ανταγωνιστικό στη διεθνή αγορά. Το ελληνικό βαμβάκι θα έχει ταυτότητα άρα και μεγαλύτερη αξία. Αυτό είναι προς όφελος όλων μας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass