ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΗ ΤΗΣ ΕΑΣ ΠΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ

«Συμβάλλετε στην εκκαθάριση για να πληρωθείτε»

* ΣΕ ΠΟΙΑ ΦΑΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2013 2:38 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:54
Του Γιώργου Ρούστα
Πρόσκληση προς τον Σύνδεσμο Εργαζομένων της πρώην ΕΑΣ Λάρισας να μην δημιουργούν εμπόδια στην εξυγίανση της συνεταιριστικής οργάνωσης, αλλά να συμβάλουν και αυτοί στην παραχώρηση στο δημόσιο του εμπορικού κέντρου «Gaea» και του διοικητηρίου της Ένωσης, και να πληρωθούν έτσι τα δεδουλευμένα τους απευθύνουν –μέσω της «Ε»- οι εκκαθαριστές της Ένωσης.
Οι εκκαθαριστές αποκαλύπτουν στην «Ε» ότι έχει εκδοθεί απόφαση για τον εκούσιο πλειστηριασμό όλων των ακινήτων της ΕΑΣ πλην των παραγωγικών μονάδων και του εμπορικού Κέντρου «ΓΑΙΑ» για το οποίο υπάρχει υπαγόρευση εκποίησης από την ανεξάρτητη Αρχή. Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζουν ότι θα εισπραχθούν όλες οι οφειλές αγροτών και τρίτων προς την οργάνωση, ενώ αποκαλύπτει πως είναι στις προθέσεις τους η μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τις περιπτώσεις κατάχρησης χρημάτων, που έχει εντοπιστεί.
Η ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Όπως είναι γνωστό με απόφαση της ΓΣ της 17-11-2012 η ΕΑΣ τέθηκε σε εκούσια εκκαθάριση. Η απόφαση αυτή προσβλήθηκε από τον Σύνδεσμο Εργαζομένων και η σχετική αγωγή Πρωτόδικα απορρίφθηκε, η δε έφεση συζητήθηκε την 31η-5-2013 και αναμένεται η έκδοση απόφασης. Τον ενδιάμεσο χρόνο και έως τα τέλη Μαρτίου 2012 υπήρχε προσωρινή διαταγή σύμφωνα με την οποία ανεστάλη η εκτέλεση της απόφασης της ΓΣ με συνέπεια επί 4μηνο να στερείται ουσιαστικά διοίκησης και διαχείρισης η ΕΑΣ με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Από την ημέρα που ανέλαβαν οι εκκαθαριστές προχώρησαν σε καταγραφή και διαφύλαξη της κινητής και ακίνητης περιουσίας προχώρησαν σε μισθώσεις αποθηκών μετά από δημόσια διακήρυξη και πρόσκληση ενδιαφερομένων και μετά από αίτησή τους έχει εκδοθεί απόφαση για τον εκούσιο πλειστηριασμό όλων των ακινήτων της ΕΑΣ πλην των παραγωγικών μονάδων και του εμπορικού Κέντρου «ΓΑΙΑ» για το οποίο υπάρχει υπαγόρευση εκποίησης από την ανεξάρτητη Αρχή. Αυτό σημαίνει ότι θα προβούν άμεσα με έξοδα της εκκαθάρισης σε δημόσιους πλειστηριασμούς ενώπιον συμβολαιογράφων που θα ορίσουν και οι πλειστηριασμοί θα γίνουν σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Δόθηκε μάλιστα η δυνατότητα να γίνουν στο αμφιθέατρο του κτιρίου της ΕΑΣ για μεγαλύτερη διαφάνεια και δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τους εκκαθαριστές της ΕΑΣ Λάρισας «αφού η διαδικασία είναι δεδομένη και το κοινό συμφέρον όλων των πιστωτών, μεταξύ των οποίων οι εργαζόμενοι και οι ενυπόθηκοι, όπως επίσης το Δημόσιο και το ΙΚΑ, είναι η επωφελέστερη εκποίηση των ακινήτων της ΕΑΣ, η είσπραξη των απαιτήσεων και η το συντομότερο δυνατό διανομή του πλειστηριάσματος, δημιουργούνται απορίες για ποιον λόγο καταναλώνεται χρόνος και δημιουργούνται έξοδα σε άνευ λόγου ατέρμονες αντιδικίες. Την Πέμπτη 13 Ιουνίου δικάσθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Λαρίσης αγωγή μεγάλου αριθμού εργαζομένων για δεδουλευμένα και θα κριθεί το ύψος των απαιτήσεών τους για τον συγκεκριμένο χρόνο».
Οι εκκαθαριστές χαρακτηρίζουν «το έργο της εκκαθάρισης ιδιαίτερα δυσχερές αφού συνεχώς προκύπτουν πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται επιτυχώς, αλλά εάν δεν είχε μεσολαβήσει το χρονικό διάστημα των 4 μηνών και εάν οι εκκαθαριστές είχαν παραλάβει μία οργανωμένη κατάσταση ως διάδοχοι, ήδη θα είχαν προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις εργασίες της εκκαθάρισης και θα ήταν πολύ γρηγορότερα έτοιμοι για μία πρώτη προσωρινή διανομή μετά από πρόβλεψη για την οριστική».
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Μέσω της «Ε»το μήνυμα που στέλνουν οι εκκαθαριστές προς τους εργαζόμενους της ΕΑΣ Λάρισας είναι πως «έστω και σήμερα να συνεργαστούν για την πλέον προσοδοφόρα για την ΕΑΣ εκμετάλλευση και πώληση της κινητής και ακίνητης περιουσίας, ή τουλάχιστον να μην βάζουν εμπόδια, αφού ο Σύλλογος τους έχει καταθέσει αγωγή εναντίον τους.
«Η αγωγή προσωπικά κατά των εκκαθαριστών οι οποίοι δεν προσέλαβαν δεν απέλυσαν και σύμφωνα με πάγια νομολογία δεν ευθύνονται ατομικά εξ αδικοπραξίας δεν έχει άλλη ερμηνεία από το να εκτεθούν προσωπικά να πιεστούν και να φοβηθούν, κάτι όμως που δεν πρόκειται να γίνει». Οι εκκαθαριστές θεωρούν ότι «ενώ έχει δώσει δείγματα γραφής σωστής διαχείρισης και στόχος του είναι η όσο το δυνατό γρηγορότερη περαίωση των εργασιών της εκκαθάρισης, δεν βοηθήθηκε επαρκώς, ούτε από την τελευταία διοίκηση της οργάνωσης, ούτε από τους εργαζομένους».
ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ
Παρ’ όλα αυτά θα συνεχίσει με γρήγορο ρυθμό τις παρακάτω διαδικασίες: Α) Αμεσο ορισμό πλειστηριασμών μεγάλου αριθμού ακινήτων της ΕΑΣ εντός του καλοκαιριού β)υποβολή υπομνημάτων και ενδεχομένως μηνυτήριων αναφορών για οτιδήποτε παραβατικό ή καταχρηστικό υποπέσει στην αντίληψή τους, ενώ για κάποια θέματα ήδη έχουν προχωρήσει σε ελέγχους και σύντομα θα υποβάλουν τεκμηριωμένες αναφορές στις δικαστικές ή άλλες Αρχές, όπως και στην εποπτεύουσα Αρχή γ) Αμεση επιδίωξη εισπράξεως όλων των απαιτήσεων της ΕΑΣ από αγρότες πελάτες κ.λπ. με τη διά της συντομοτέρας οδού αίτηση επιδίκασης των οφειλομένων ποσών. Ειδικά για τους αγρότες προ της έκδοσης διαταγών πληρωμής ή άσκησης αγωγών θα ζητηθεί η εκούσια καταβολή ακόμη και τμηματικά και σε δόσεις με αναγνώριση της οφειλής. Πάντως όλοι όσοι οφείλουν στην ΕΑΣ να είναι βέβαιοι ότι θα διωχθούν δραστικά και πολύ γρήγορα, ώστε τελικά να εισπραχθεί το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων. Όσες δε απαιτήσεις είναι πολύ δύσκολο να εισπραχθούν θα εκχωρηθούν στο Δημόσιο για να φροντίσει αυτό με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ για την είσπραξή τους.
ΤΟ «ΓΑΙΑ»
Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το θέμα της μεταβίβασης του «ΓΑΙΑ» και του Διοικητηρίου της Ένωσης στο ΙΚΑ και το Δημόσιο, όπου έχουν γίνει προχωρημένες συζητήσεις και η τυχόν συμφωνία η οποία παρουσιάζει πολλές τεχνικές δυσκολίες, διότι με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν μπορεί να βρεθεί νομική φόρμουλα. Εάν πραγματοποιηθεί όμως η εκποίηση αυτή, θα επιτρέψει στους εκκαθαριστές να προχωρήσουν στη διανομή των ποσών προς τους προνομιούχους δανειστές, εργαζόμενους, και αγρότες για οφειλές από μη πληρωμή αγροτικών προϊόντων εντός της τελευταίας διετίας. «Εκεί έπρεπε να ασκήσουν πίεση οι εργαζόμενοι και όχι να αναλώνονται σε ανώφελες αντιπαραθέσεις με την εκκαθάριση» δηλώνει με νόημα στην «Ε» ο εκκαθαριστής και συμπληρώνει: «Ειδικά για το ΙΚΑ το κτίριο του «ΓΑΙΑ» υπερκαλύπτει τις ανάγκες τους, επιτυγχάνεται οικονομία διότι το κόστος ανέγερσης κτιρίου στο δικό του οικόπεδο (οδός Ασκληπιού - Ηπείρου) είναι σχεδόν διπλάσιο από το κόστος κτήσης του «ΓΑΙΑ», και το δικό του οικόπεδο στο κέντρο της Λάρισας θα μπορέσει είτε να πωληθεί κατά ένα μέρος και το υπόλοιπο να αξιοποιηθεί επ’ ωφελεία των κατοίκων της πόλης, είτε να αξιοποιηθεί πολλαπλώς».
ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ
Περίπου 180 ακίνητα της ΕΑΣ, η αντικειμενική αξία των οποίων υπολογίζεται στα 36 εκατ ευρώ αναμένεται να βγούνε στο …σφυρί, ενώ από τους πλειστηριασμούς σε πρώτη φάση θα εξαιρεθούν οι παραγωγικές βιομηχανικές μονάδες, όπως τα δύο εκκοκκιστήρια, το τυροκομείο, το ελαιουργείο κλπ, για τα οποία σαφώς προτεραιότητα για την εκποίησή τους θα έχουν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί του νομού.
Να σημειωθεί τέλος πως οι εκκαθαριστές με δικά τους έξοδα έχουν προχωρήσει σε καταγραφή και φύλαξη της τεράστιας ακίνητης μα διάσπαρτης περιουσίας της Ένωσης, ώστε να σταματήσει το πλιάτσικο που παρατηρήθηκε σε ορισμένες αποθήκες και εργοστάσια της οργάνωσης. Μάλιστα στο εργοστάσιο της ΒΙΟΖΕΛ, οι δράστες που αφαίρεσαν εξοπλισμό και άλλα αντικείμενα άφησαν πίσω τους σύνεργα παρασκευής καφέ και φαγητού ως και φαγώσιμα, που σημαίνει ότι παρανόμησαν με όλη την άνεσή τους, και όταν καθαρίσθηκε ο χώρος γύρω από το εργοστάσιο από συνεργείο που έβαλαν οι εκκαθαριστές βρέθηκαν ίχνη από τρακτέρ, κάτι που δείχνει ότι οι κλέφτες δεν ήταν ούτε αλλοδαποί, ούτε αθίγγανοι.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass