H Καλιφόρνια μας δείχνει τον δρόμο της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στη χώρα μας

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2015 11:41

Η Καλιφόρνια είναι ίσως η πολιτεία με την πιο εκσυγχρονισμένη και πιο εκμηχανοποιημένη γεωργία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ).

   Δεν είναι δε υπερβολή να πούμε ότι σε πολλά μοιάζει με κάποιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας μας, οι οποίες πέρα από την εκμηχάνιση θα μπορούσαν να προσαρμόσουν και να αναδιαρθρώσουν το είδος των καλλιεργειών τους, ακολουθώντας το παράδειγμά της. Σε πολλές απ'αυτές τις περιοχές, όπως είναι οι πεδιάδες της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και αυτές της Στερεάς Ελλάδας και της Αιτωλοακαρνανίας, όπως και της Πελοποννήσου, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν καλλιέργειες που ήδη δοκιμασθήκαν στην Καλιφόρνια και έδωσαν ικανοποιητικότατα εισοδήματα. Πρόκειται για στοιχεία εργασίας του Δρ. Αλέξανδρου Παπαχατζή, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής Δενδροκομίας στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, με έδρα τη Λάρισα και διευθυντής του Εργαστηρίου «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων», εφοδιασμένου με ISO 9001, για την παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και Πιστοποιημένων Αναλύσεων.

   Ο λόγος που συγκρίνουμε αυτές της περιοχές, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπαχατζής, είναι ότι το πλεονέκτημα που έχουν σε σύγκριση με τις άλλες περιοχές της χώρας μας, είναι ότι υπάρχουν τεράστιες πεδιάδες και εκτάσεις, όπως και δυνατότητα άρδευσης. Και ενώ αυτά θα τα ζήλευαν οι περισσότεροι παραγωγοί στην χώρα μας, δυστυχώς όμως, διευκρινίζει επίσης, αποτελούν και την «κατάρα» θα λέγαμε των παραγωγών στις περιοχές αυτές, γιατί τους έστρεψαν σε εκτατικές καλλιέργειες (όπως τα βαμβάκια, τα καλαμπόκια και τα σιτηρά), που πλέον όχι μόνο δεν προσφέρουν ικανοποιητικό εισόδημα αλλά τους βάζουν και μέσα. 

   Σκεπτόμενοι τώρα κάποιες δυνατότητες αναδιάρθρωσης αυτών των καλλιεργειών, παρατηρήσαμε, λέει ο αναπληρωτής καθηγητής, ότι η Ελλάδα είναι ελλειμματική τα τελευταία χρόνια ως προς την παραγωγή καρυδιών, αφού ετησίως παράγει 20.000-22.000 τόνους, αλλά εισάγει άλλους 15.000 τόνους. Ελλειμματική δεν είναι όμως η χώρα μας σ'αυτό το προϊόν, αλλά και η παγκόσμια αγορά, με χώρες που μέχρι πρότινος ήταν εξαγωγικές (όπως η Ινδία και η Κίνα), πλέον να είναι άκρως εξαρτώμενες από εισαγωγές.

   Τα τελευταία πενήντα χρόνια, στην Καλιφόρνια, βρεθήκανε ποικιλίες της κοινής καρυδιάς - βασιλικής καρυδιάς (Juglans regia) - που έχουν το χαρακτηριστικό να δίνουν την καρποφορία τους όχι μόνο στην άκρη από το κάθε βλαστάρι, αλλά και στα πλάγια, δηλ. να «πλαγιοκαρπούν» και να φαίνονται αυτοί οι καρποί σαν «τσαμπί» από σταφύλια.

   Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα δέντρα των συγκεκριμένων ποικιλιών να μπαίνουν σε παραγωγή από την πρώτη κιόλας χρονιά και να μας δίνουν σταθερή και μεγάλη παραγωγή από τα πρώτα χρόνια, που έχει σαν επίδραση το δέντρο να παραμένει χαμηλό και να μην γίνεται πανύψηλο σαν τις καρυδιές που ξέραμε.

   Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η καλλιέργεια, μιας και έχουμε στην διάθεσή μας πλέον ευρεία γκάμα ποικιλιών, μπορεί να επεκταθεί από τα ορεινά μέχρι και στον κάμπο, ακόμα και κάτω από συνθήκες καύσωνα, όπου η «ψίχα» του καρπού παραμένει «κατάξανθη» χωρίς να μαυρίζει. Αναγκαία προϋπόθεση όμως είναι, σύμφωνα με τον κ. Παπαχατζή, η ύπαρξη επαρκούς νερού για την αυτοματοποιημένη άρδευση των δέντρων, ακόμη καλύτερα χρησιμοποιώντας σταλακτοφόρα λάστιχα. 

   Η καρυδιά Καλιφόρνιας λοιπόν, αποτελεί το μέλλον της δενδροκομίας, καθώς μπορεί να αποτελεί μεν δενδρώδη καλλιέργεια, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να μεταχειριστεί και ως εκτατική. Και ειδικά στις περιοχές της Θεσσαλίας, όπως και των άλλων που προαναφέραμε, μπορεί να αξιοποιηθεί ως εκτατική καλλιέργεια για χιλιάδες ή και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, καθώς είναι πλήρως εκμηχανοποιημένη τόσο η συγκομιδή, όσο το κλάδεμα και η επεξεργασία της.

   Παραγωγή

   Όσον αφορά τώρα την παραγωγή, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εργασίας, είναι αξιοσημείωτο ότι ένα στρέμμα μπορεί να δώσει κατ'ελάχιστον τα 400 με 600 κιλά καρύδια με το κέλυφος, με κατώτατη τιμή πώλησης τουλάχιστον τα τρία ευρώ. Αν και φέτος, όπως και πέρυσι, η ζήτηση έχει ανεβάσει τις τιμές στα τουλάχιστον πέντε ευρώ ανά κιλό. Αν θελήσουμε τώρα να κάνουμε τώρα τους υπολογισμούς μας, θα δούμε ότι τα έσοδα κυμαίνονται από 1.200 έως και 3.000 ευρώ ανά στρέμμα! Τα έξοδα της καλλιέργειάς μας σε καμιά περίπτωση δεν ξεπερνούν τα 100 με 200 ευρώ το στρέμμα. Βλέπουμε λοιπόν ότι τα έσοδά μας από μία δενδρώδη καλλιέργεια, που είναι ξηρός καρπός και εύκολα αποθηκεύεται είναι αρκετά υψηλά και επαναλαμβανόμενα για κάθε χρόνο, μιας και δεν χρειάζεται κάθε χρόνο να ξαναφυτεύουμε, απλά μόνο να περιποιούμαστε και να συγκομίζουμε.

    Οι καρυδιές Καλιφόρνιας μπορούν να μείνουν ακόμη και για 50 παραγωγικά χρόνια. Βέβαια η καλλιέργεια της καρυδιάς Καλιφόρνια δεν είναι κάτι καινούργιο, υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια στην χώρα μας με δέντρα που παράγουν κανονικότατα.

   Επίσης το καλό με την καρυδιά με ποικιλίες Καλιφόρνιας, σύμφωνα με τα στοιχεία της εργασίας, είναι ότι δεν προσβάλλεται από τις ασθένειες του εδάφους, όταν κάποιος κάνει εναλλαγή στο είδος της καλλιέργειας, από βαμβάκια ας πούμε, ή και από προσβεβλημένα δέντρα ελιάς σε καρυδιές, κάτι που δεν μπορεί να κάνει με άλλα δέντρα που είναι ξηροί καρποί, όπως η Αμυγδαλιά ή η Φιστικιά Αιγίνης. Και το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα είναι ελλειμματική ως προς την παραγωγή καρυδιών.

   Συμπερασματικά, επισημαίνει ο κ. Παπαχατζής, η καλλιέργεια της καρυδιάς Καλιφόρνιας, είναι από της καλλιέργειες που ενώ δεν θέλει ιδιαίτερες απαιτήσεις και θεωρείται σαν «τεμπελοκαλλιέργεια» (όχι απαιτητική σε χρόνο ενασχόλησης) , ακόμη και για μη γεωργούς που θέλουν να επενδύσουν στην γεωργία, από την άλλη είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα, ξεκινώντας μια αξιόλογη παραγωγή από το πέμπτο (5ο) κιόλας έτος.

   Διατροφική αξία

   Αναφορά κάνει ο αναπληρωτής Καθηγητής και στη διατροφική αξία των καρυδιών, τονίζοντας πως θα μπορέσουμε να πούμε ότι τα καρύδια αποτελούν «τροφο-φάρμακο», επειδή σαν προϊόν φυτικής προέλευσης έχουν μια ευεργετικότητα και μια λειτουργικότητα σε σχέση με το πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε διάφορες ανθρώπινες ασθένειες. Ειδικότερα, τα καρύδια έχει υψηλά ποσοστά σε Ω3 λιπαρά, που βοηθούν την ανθρώπινη υγεία. Επίσης μειώνουν κατά 6%-8% τη χοληστερίνη. Ακόμη έχουν πολλά αντιοξειδωτικά. Παράλληλα τρώγοντας καρύδια μπορούμε να ρυθμίσουμε τη δίαιτά μας.

   Συμπερασματικά

   Το Εργαστήριο «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων» του ΤΕΙ Θεσσαλίας, που είναι πιστοποιημένο με ISO 9001, ασχολείται εκτεταμένα με την αξιολόγηση της συγκεκριμένης καλλιέργειας, από το 1984, αλλά και με τα νέα σύγχρονα συστήματα πολλαπλασιασμού, διαμόρφωσης και καλλιέργειας της καρυδιάς Καλιφόρνιας. 

   Είναι πάρα πολύ σημαντικό να επιστήσουμε την προσοχή όλων όσων σκέφτονται να ασχοληθούν μ'αυτήν την καλλιέργεια, στην προμήθεια και επιλογή των δενδρυλλίων για την εγκατάσταση της φυτείας.

   Ανακεφαλαιώνοντας θα έλεγα ότι, μια καλλιέργεια που την είχαμε κάποτε στο χωριό παραμελημένη, είναι πλέον με τις καινούργιες ποικιλίες, το μέλλον της γεωργίας μας, χωρίς να μας βάζει σε άσκοπες δαπανηρές και πολυέξοδες περιπλανήσεις, όπως έγινε τελευταία με διάφορες εντυπωσιακές - μόνο κατ'όνομα - καλλιέργειες «υπερτροφών», καταλήγει ο κ. Παπαχατζής.

Πηγή: ΑΜΠΕ

  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass