Η ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ

Μ. Τσιοφλίκη: Η Λαρισαία που έγραψε ιστορία

* Το κοντράστ των συναισθημάτων μετά από δύο χρόνια επίπονης προσπάθειας μέχρι την απονομή του σήματος της FIFA την περασμένη Παρασκευή

Δημοσίευση: 18 Φεβ 2016 8:23

Του Άρη Γκουτρουμάνη

Οκτώ γυναίκες διαιτητές και βοηθοί παρέλαβαν το σήμα της FIFA στο τριήμερο σεμινάριο που διοργάνωσε η ΚΕΔ/ΕΠΟ, παρουσία του John Ward, υπευθύνου της UEFA για τη σύμβαση διαιτησίας στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών και η Μάχη Τσιοφλίκη που είναι η πρώτη στην ιστορία Λαρισαία διεθνής διαιτητής και η οποία διαδέχθηκε μετά από έξι χρόνια τη διεθνοποίηση του Λαρισαίου βοηθού διαιτητή της Σούπερ Λιγκ, Δημήτρη Γκάγκα.

Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι τη μεγαλύτερη σε ιστορική αξία στιγμή για τη λαρισινή διαιτησία κατέγραψε ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΔΠΛ, Τιμολέων Λάτσιος, ο οποίος το 1979 είχε πάρει το σήμα της FIFA και κοσμούσε με την παρουσία του τα γήπεδα της Ευρώπης και όχι μόνο. Στο ενδιάμεσο υπήρξαν ορισμένοι Λαρισαίοι διαιτητές οι οποίοι χωρίς να έχουν την ιδιότητα του διεθνή διαιτητή ή βοηθού αντίστοιχα, αγωνίστηκαν σε διεθνή παιχνίδια, όπως ο Αθ. Συρμακέζης το 1992 στη Ρωσία, ο Ι. Σαμπάνης το 2002 στη Βουλγαρία, ο Χ. Ψαρρός την ίδια χρονιά στην Αγγλία και ο Γ. Λιόλιος το 2006 στην Πολωνία.

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ

Η ιστορία της Μάχης Τσιοφλίκη άρχισε το 2013 όταν η Εκτελεστική Γραμματεία της ΕΠΟ κατέθεσε σχετική πρόταση στη FIFA. Το ζήτημα ήταν τυπικό και όπως αναμενόταν τον Ιανουάριο του 2014 η Λαρισαία διαιτητής θα ονομαζόταν διεθνής διαιτητής. Όμως η ατυχία τής χτύπησε την πόρτα, καθώς εκείνη τη χρονιά η Ελλάδα έχασε μία θέση διεθνούς διαιτητή κι αυτό το πλήρωσε η Μάχη Τσιοφλίκη.

Όπως η ίδια περιγράφει στην «Ε» «ήταν μια στιγμή έντονης απογοήτευσης για μένα. Είχα χαρεί πάρα πολύ όταν μου είπαν ότι με πρότειναν για διεθνή διαιτητή, ήταν κάτι που δεν το πίστευα, αλλά όταν ήρθε η είδηση ότι χάθηκε μία θέση κι αυτή ήταν η δική μου στενοχωρήθηκα πάρα πολύ. Όμως δεν το έβαλα κάτω. Είπα μέσα μου κάθε εμπόδιο σε καλό και συνέχισα να προσπαθώ, γιατί πίστευα ότι κάποια στιγμή το όνειρό μου θα γινόταν πραγματικότητα».

Χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια συνεχούς προσπάθειας για τη Λαρισαία ρέφερι η οποία μέσα από μία σειρά αξιόλογων εμφανίσεων στα γήπεδα της Ελλάδας και όχι μόνο (το Μάιο του 2014 ορίστηκε να διευθύνει αγώνες U-16 στη Σουηδία στο πλαίσιο αναπτυξιακού τουρνουά) κατάφερε να δικαιωθεί. Τον Σεπτέμβριο του 2015 η ΕΔ/ΕΠΣΛ την πρότεινε για διεθνή διαιτητή στην ΚΕΔ/ΕΠΟ και τρεις μήνες αργότερα τον Δεκέμβριο του 2015 η Μάχη Τσιοφλίκη ονομάζεται τελικά διεθνής διαιτητής γράφοντας ιστορία. Ακολούθησε το σεμινάριο των διεθνών διαιτητών στην Κύπρο στο οποίο πέρασε με επιτυχία τόσο τα γραπτά όσο και τα αγωνιστικά τεστ για να φτάσουμε στην επίσημη απονομή του σήματος της FIFA, που έγινε στην Αθήνα στο πλαίσιο του τριήμερου σεμιναρίου της ΚΕΔ και ολοκληρώθηκε την Κυριακή που μας πέρασε. Η Μάχη Τσιοφλίκη παρέλαβε μαζί με άλλες επτά γυναίκες διαιτητές και βοηθούς το σήμα της FIFA και πλέον μπορεί να διευθύνει επίσημους διεθνείς αγώνες σε επίπεδο γυναικείου ποδοσφαίρου.

«Για μένα τα συναισθήματα ήταν πρωτόγνωρα. Ένιωσα ικανοποίηση γιατί η επιτυχία ήρθε μετά από πολύ κόπο. Χάρηκα για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου κάποιοι άνθρωποι και κυρίως ότι πίστεψαν στις ικανότητές μου όπως τα μέλη της ΚΕΔ/ΕΠΟ και της ΕΔ/ΕΠΣΛ όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και οι κ. Βασάρας και Γρηγόριου. Θα πρέπει φυσικά να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, τον πατέρα μου, τη μητέρα μου, τον άνδρα μου και τον γιο μου γιατί χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσα να ήμουν εδώ» είπε χαρακτηριστικά η Μάχη Τσιοφλίκη και πρόσθεσε:

«Εκείνο που σίγουρα θα θυμάμαι είναι ότι όταν ξεκίνησα τη διαιτησία ήθελα να προχωρήσω σαν βοηθός διαιτητής και όχι σαν διαιτητής. Αλλά ο τότε αρχιδιαιτητής της ΕΠΣΛ κ. Κουταλιά με παρότρυνε να γίνω διαιτητής και μάλιστα στις προτάσεις του προς την ΕΠΟ με είχε συμπεριλάβει στους διαιτητές».

Ποια είναι όμως η επόμενη ημέρα για τη Λαρισαία διεθνή διαιτητή;

«Οι υποχρεώσεις αυξάνονται. Μπαίνω σε πιο επαγγελματικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει περισσότερε ώρες δουλειάς και περισσότερο προσωπικό χρόνο. Η καριέρα μου έχει μπει πλέον σε άλλη διάσταση».

Όσον αφορά στον επόμενό της στόχο, η Μάχη Τσιοφλίκη μας αποκαλύπτει:

«Το επόμενο βήμα είναι η Football League και φυσικά να καταξιωθώ στην Ευρώπη. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και φυσικά να κάνεις καλά παιχνίδια για να μπορέσεις να προχωρήσεις».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass