Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΛΑΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΙΚΤΗΣ ΝΕΩΝ ΕΠΣΛ, ΚΥΡΙΑΚΟ ΚΥΖΙΡΙΔΗ

Επιστροφή στον δρόμο των επιτυχιών

*«Θέλουμε να διδάξουμε τις αξίες του «ευ αγωνίζεσθαι» στα παιδιά και παράλληλα να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό σύνολο, που θα έχει τη νοοτροπία του νικητή, με στόχο να φτάσουμε όσο γίνεται πιο ψηλά» * «Η πόρτα της Μικτής Νέων είναι πάντα ανοικτή. Δεν σημαίνει ότι επειδή αρχικά κάναμε κάποιες επιλογές αυτές θα ισχύσουν μέχρι το τέλος»

Δημοσίευση: 13 Νοε 2017 22:19

Οδεύουμε προς τα μισά της α’ φάσης των Πανελληνίων πρωταθλημάτων Προεπιλογής Εθνικών ομάδων Παίδων και Νέων με τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα του νομού να βρίσκονται μέσα στους στόχους τους, διεκδικώντας την κατάκτηση του τίτλου στον όμιλό τους και την πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού.

Τα μηνύματα είναι ευοίωνα καθώς εκφράζεται η αισιοδοξία ότι η Λάρισα θα επιστρέψει στον δρόμο των επιτυχιών, σ’ έναν θεσμό στον οποίο έχει δημιουργήσει τη δική της παράδοση με την κατάκτηση τίτλων και τη συμμετοχή της σε πολλούς τελικούς.

Μιλήσαμε με τον νέο τεχνικό της Μικτής Νέων, Κυριάκο Κυζιρίδη, για τη φετινή προσπάθεια που γίνεται, τους στόχους, αλλά και τις αλλαγές στον σχεδιασμό, που ξεκίνησαν από πολύ νωρίς, από την περίοδο κιόλας της προετοιμασίας με τη διεξαγωγή δυνατών φιλικών αγώνων όπως με τις Κ15 της ΑΕΛ, του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ κ.ά.

Η ουσία είναι ότι παρά το μικρό χρονικό διάστημα για προεπιλογή και προετοιμασία, λόγω των εκλογικών εξελίξεων στην ΕΠΣΛ, το στοίχημα είναι μεγάλο και αφορά στη δημιουργία ενός συνόλου με τη νοοτροπία του νικητή, ικανό να φτάσει ψηλά και το οποίο θα σέβεται τις αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι». Μιας ομάδας, η πόρτα της οποίας θα είναι ανοικτή ανά πάσα στιγμή για κάθε παιδί που δείχνει ότι το αξίζει, πέρα από πρόσωπα και ονόματα. Με μοναδικό κριτήριο την ικανότητά του.

«Ξεκινήσαμε την προσπάθειά μας αρχές Σεπτεμβρίου μαζί με τον Γιώργο Καμάκα, ο οποίος με βοήθησε σημαντικά, γιατί ήξερε τα παιδιά και είχε την εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια στις Μικτές. Μέσα σ’ ένα μικρό χρονικό διάστημα καταφέραμε να δούμε περισσότερα από 65 παιδιά για τη Μικτή Νέων (δηλαδή γεννηθέντα τα έτη 2002-03) και άλλα τόσα για τη Μικτή Παίδων, δηλαδή περισσότερα από 130 παιδιά συνολικά.

Ήταν δύσκολο γιατί ο χρόνος μάς πίεζε. Έπρεπε μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια να πάρουμε την πιο σωστή απόφαση, προκειμένου να μην αδικήσουμε κανένα παιδί. Να κάνουμε τις πιο σωστές αξιολογήσεις και πιστεύω ότι το πράξαμε» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Κυζιρίδης αναφερόμενος στη φετινή προσπάθεια και πρόσθεσε:

«Κλείσαμε για πρώτη φορά στα χρονικά πολύ καλά φιλικά παιχνίδια. Είχαμε έναν σχεδιασμό και έναν προγραμματισμό με στόχο να αξιολογήσουμε το έμψυχο δυναμικό μας απέναντι σε ανταγωνιστικές ομάδες και παράλληλα να δουν τα παιδιά την οργάνωση που υπάρχει σε μεγάλες ΠΑΕ όπως ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ. Ήταν μία μεγάλη εμπειρία για τα παιδιά. Πιστεύω ότι ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα τα παιδιά μόνο κέδρος είχαν.

Επίσης το πρώτο φιλικό που δώσαμε ήταν με την Κ15 της ΑΕΛ που και αυτή ήταν ένας ανταγωνιστικός και δυνατός αντίπαλος, ενώ παίξαμε και με την ΕΠΣ Πιερίας, μία ακόμα πολύ δυνατή ομάδα. Έτσι έκλεισε η τετράδα των φιλικών στα οποία καταφέραμε να δούμε τις δυνατότητες των παιδιών τη συγκεκριμένη περίοδο.

Αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε στις Μικτές όχι μόνο καλούς παίκτες, αλλά καλούς παίκτες με καλούς χαρακτήρες. Πρωταρχικός στόχος είναι να διδάξουμε ήθος και το «ευ αγωνίζεσθαι» στα παιδιά και παράλληλα να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό σύνολο, που θα έχει τη νοοτροπία του νικητή, με στόχο να φτάσουμε όσο γίνεται πιο ψηλά.

Μέχρι τώρα από τα δύο πρώτα επίσημα παιχνίδια έχουμε δείξει ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Αντιμετωπίσαμε τα Τρίκαλα (1-1) μία από τις πιο δυνατές ομάδες του ομίλου και θα μπορούσαμε εάν ήμασταν λίγο πιο προσεκτικοί να είχαμε κερδίσει, ενώ με την Καρδίτσα (4-2) αν και εμείς ήμασταν αυτοί που δώσαμε το δικαίωμα στον αντίπαλό μας να μπει ξανά στο παιχνίδι τελικά αντιδράσαμε σωστά και φτάσαμε στη νίκη. Ήταν μία νίκη που παράλληλα μας έδωσε ψυχολογική ώθηση για τη δύσκολη συνέχεια και πιο συγκεκριμένα για το ντέρμπι κορυφής με τα Γιάννενα».

-Πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία της επιλογής των παιδιών;

«Είναι πολύ δύσκολη υπό την έννοια ότι πρέπει μέσα σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα να ξεχωρίσεις την ικανότητα του ποδοσφαιριστή. Να τσεκάρεις τη φυσική του κατάσταση, την εκρηκτικότητά του κ.ά. και γενικά να δεις τον βαθμό ετοιμότητάς του σε σχέση με τα άλλα παιδιά, για να πεις ότι δεν έχω κάνει λάθος, ότι αυτός πρέπει να έρθει και όχι ο άλλος και να συγκροτήσεις μία 20άδα χωρίς να αδικήσεις κανέναν. Κοιτάμε συνεχώς τα παιδιά. Δεν σημαίνει ότι επειδή αρχικά κάναμε κάποιες επιλογές αυτές θα ισχύσουν μέχρι το τέλος».

-Αυτό σημαίνει ότι οι πόρτες της Μικτής δεν κλείνουν. Ανά πάσα στιγμή μπορούν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις…

«Οπωσδήποτε. Αυτό έγινε για παράδειγμα και στο ματς με την Καρδίτσα. Υπήρχαν ορισμένες αλλαγές σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι με τα Τρίκαλα. Κανένα παιδί δεν πρέπει να σκεφτεί ότι επειδή δεν κλήθηκε αρχικά, δεν πρόκειται να κληθεί στη συνέχεια. Παρακολουθούμε όλα τα παιδιά, μιλάμε με τους προπονητές τους, παρακολουθούμε ανελλιπώς παιχνίδια για να δούμε ποιο παιδί ανά πάσα στιγμή βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση. Μπορεί κάποιος να μην είναι φορμαρισμένος τώρα, αλλά αργότερα να ανεβάσει την απόδοσή του. Αυτό σημαίνει ότι θα κληθεί. Σίγουρα υπάρχει ένας βασικός κορμός, αλλά για όλα τα παιδιά η πόρτα είναι πάντα ανοικτή. Δεν έχει να κάνει με πρόσωπα και ονόματα αλλά με την ικανότητα του κάθε ποδοσφαιριστή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή».

-Με τους προπονητές των σωματείων υπάρχει καλή συνεργασία;

«Ναι. Στις σκέψεις μας ήταν να κάνουμε μία συνάντηση για τους δείξουμε το πλάνο μας, ωστόσο λόγω της πίεσης του χρόνου δεν κατέστη δυνατό. Θέλω να τους ευχαριστήσω για την πολύ καλή συνεργασία. Τους ρωτώ για παίκτες, μου λένε την άποψή τους, τις προτάσεις τους και γενικά υπάρχει πολύ καλό κλίμα».

-Η Λάρισα συνεχίζει να βγάζει ταλέντα;

«Στην ηλικία των Νέων πιστεύω ότι η Λάρισα έχει ταλέντα. Το θέμα είναι να δουλέψουν ταλέντο τους. Δηλαδή υπάρχουν κάποια παιδιά που πραγματικά έχουν τρομερές ικανότητες για την ηλικία τους. Αν όμως στο διάστημα μέχρι να γίνουν 17-18 χρονών δεν δουλέψουν όπως πρέπει, δυστυχώς θα μείνουν στάσιμα και θα ψάχνουμε να βρούμε πάλι το γιατί».

-Το επίπεδο του Ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στη Λάρισα μπορεί να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση;

«Το επίπεδο στο νομό είναι καλύτερο από πολλούς άλλους νομούς. Κατ’ αρχήν έχουμε περί τα 120 σωματεία. Τα πρωταθλήματα είναι πολύ ανταγωνιστικά και πιστεύω ότι οι παίκτες στις ηλικίες της Μικτής Νέων μπορούν να παίξουν ακόμα και στην Α’ κατηγορία. Όσο περισσότερο τους χρησιμοποιούν οι προπονητές τόσο το καλύτερο, για να έχουν ένα σημαντικό αριθμό αγώνων στα πόδια τους.

Όμως οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές της Μικτής Νέων δεν παίρνουν μεγάλο χρόνο συμμετοχής στις ομάδες τους. Λίγα είναι τα παιδιά που χρησιμοποιούνται ως βασικοί. Το ότι όμως μετέχουν σε πρωταθλήματα όπως της Α’ και της Α1 ΕΠΣΛ και ακολουθούν έναν τρόπο προπόνησης διαφορετικό, είναι θετικό. Το ότι δεν βρίσκονται όλα τα παιδιά της Μικτής Νέων σε έντονη αγωνιστική δράση τα Σαββατοκύριακα είναι ένα μειονέκτημα, ωστόσο είναι και ένα πλεονέκτημα όσο οξύμωρο και αν ακούγεται αυτό, γιατί δεν έρχονται κουρασμένα στα παιχνίδια των Μικτών.

-Η Λάρισα έχτισε μία παράδοση στις Μικτές, με τρόπαια, συμμετοχές σε τελικούς κ.λπ. Πιστεύεις ότι μπορεί να επιστρέψει στον δρόμο των επιτυχιών;

«Καταρχήν, σχεδόν όλοι, από τους προπονητές με τους οποίους έχω μιλήσει, Ενωσιακούς αλλά και Ομοσπονδιακούς, υποστηρίζουν ότι είναι ανάλογα τη φουρνιά. Όμως πέρα αυτού εγώ πιστεύω πάρα πολύ στην οργάνωση. Όταν οργανώσεις κάτι πολύ καλά από νωρίς και έχεις τη στήριξη της εκάστοτε διοίκησης, νομίζω ότι θα έχεις επιτυχία. Επειδή στο τελευταίο φιλικό που κάναμε με την ΕΠΣ Πιερίας ήμασταν πολύ κακοί σε σχέση με τον αντίπαλό μας, προβληματίστηκα αρκετά. Για τον αντίπαλό μας ήταν το πρώτο φιλικό, γι' αυτό και οι παίκτες της Πιερίας έδειξαν περισσότερη διάθεση και ενθουσιασμό. Σήμερα μετά από έναν μήνα, εμείς επειδή συνεχίσαμε βάσει προγραμματισμού και οργάνωσης, είμαστε μέσα στους στόχους μας, ενώ η ΕΠΣ Πιερίας έχει βγει εκτός στόχων. Δεν αρκεί λοιπόν μόνο ο ενθουσιασμός.

-Οι αγωνιστικοί στόχοι ποιοι είναι;

«Εφόσον μπορούμε να διεκδικήσουμε κάτι θα το κάνουμε. Ποτέ κανείς δεν είπε όχι σε υψηλούς στόχους. Και μάλιστα έτσι όπως εξελίσσεται το πρωτάθλημα μπορούμε να κάνουμε φέτος την υπέρβαση. Το παιχνίδι που ακολουθεί με τα Γιάννενα μπορεί να μας δώσει την πρωτιά. Τονίζουμε στα παιδιά ότι είναι μεγάλη ευκαιρία γι' αυτούς να διακριθούν γιατί μπορούν να γίνουν γνωστοί ανά το Πανελλήνιο μέσα από τις Μικτές».

-Μπορούν αυτά τα παιδιά μέσα από τη Μικτή να αξιοποιηθούν στη μεγάλη ομάδα της πόλης την ΑΕΛ;

«Καταρχήν αυτό που βιώνω μέσα στα αποδυτήρια είναι ότι όλα τα παιδιά θέλουν να αγωνιστούν στην ΑΕΛ. Είναι η ομάδα της πόλης, την αγαπάει ο κόσμος, τη στηρίζει και είναι όνειρο των περισσότερων παιδιών σ’ αυτή τη ηλικία είναι να φορέσουν τη βυσσινί φανέλα. Εγώ ήμουν από τους τυχερούς γιατί αγωνίστηκα για 4 χρόνια στην ΑΕΛ. Όντας σε μία τέτοια ομάδα έγινα καλύτερος σαν ποδοσφαιριστής και είδα πως είναι να δουλεύεις σε επαγγελματική ομάδα. Η ΑΕΛ δεν πρόκειται να χάσει ποτέ την αίγλη της. Ακόμα και εκείνα τα παιδιά που φεύγουν εκτός πόλης, δεν πιστεύω ότι δεν τους ενδιαφέρει να παίξουν στην ΑΕΛ. Μάλλον δεν τα επιλέγει η ΑΕΛ και γι' αυτό μετά δοκιμάζουν αλλού την τύχη τους».

-Υπάρχει συνεργασία με την ΑΕΛ;

«Θα ήθελα οι προπονητές των ομάδων Νέων της ΑΕΛ να παρακολουθούν τις Μικτές όσο περισσότερο μπορούν, γιατί υπάρχει ταλέντο και είναι κρίμα να μην αξιοποιηθούν αυτά τα παιδιά και να φύγουν εκτός νομού».

-Έχεις δεχθεί πίεση από τον κόσμο ή από γονείς;

«Πριν έρθω στη Μικτή Νέων είχα ακούσει ότι «θα σε ζαλίσουν οι γονείς» κ.λπ. Νομίζω ότι όλα εξαρτώνται από το τι στάση κρατάς εσύ. Εάν εσύ επιδιώκεις να μιλάς με τους γονείς σίγουρα θα σε ενοχλούν. Ένας λόγος που με επέλεξαν οι άνθρωποι της ΕΠΣΛ είναι ότι είμαι ακέραιος χαρακτήρας και δεν επιτρέπω όσο μπορώ σε κανέναν γονιό να με ενοχλήσει. Ακόμα και όταν με έπαιρναν τηλέφωνο για να ρωτήσουν για την ώρα της προπόνησης, τους έλεγα ότι καλύτερο είναι να με πάρουν τα ίδια τα παιδιά. Επιδιώκω τη σχέση με τον ποδοσφαιριστή και όχι με τον γονιό. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις».

-Είσαι αισιόδοξος για τη συνέχεια;

«Ναι είμαι. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και θα δείξουμε αυτό που πρέπει. Οι Μικτές έχουν το δικό τους γήπεδο στη Χάλκη και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, η αρμόδια επιτροπή με επικεφαλής τον κ. Γκούμα αλλά και πρόεδρος της ΕΠΣΛ κ. Μπουχλαριώτης, μας παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά».

ΦΙΛΙΚΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΝΕΟΙ,

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΟΙ ΠΑΙΔΕΣ

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για τα παιχνίδια με τις αντίστοιχες ομάδες της ΕΠΣ Ηπείρου η Μικτής Νέων της ΕΠΣΛ θα δώσει σήμερα φιλικό παιχνίδι στον Αμπελώνα (16.00) με αντίπαλο τον Αμπελωνιακό, ενώ η Μικτή Παίδων θα προπονηθεί στη Χάλκη (15.30).

Αναλυτικά οι παίκτες που καλούνται από τους Ενωσιακούς προπονητές Κυρ. Κυζιρίδη και Αχ. Μαστοροδήμο:

ΜΙΚΤΗ ΝΕΩΝ (γήπ. Αμπελώνα, ώρα προσέλευσης 15.00, έναρξη αγώνα 16.00): Σκουλίδης (Δήμητρα Γιάνν.), Γκούμας, Μπούρας (ΑΕΛ), Φουρίκης, Αετόπουλος (Παναγροτικός), Γκατζιούρας (Νίκη Μιχαήλ), Βλαχάκης, Μπάγκας, Κορτσάρι (Ατρόμητοι), Καφανέλης (Ανθούπολη), Κωνσταντινίδης (Π.Ο.Ε.), Δραγατσίκης (Ηρακλής Λάρ.), Σούμπασης (Αμπελόκηποι), Δρόσος (Φάρσαλα), Τζιόλας (Πυργετός), Πάνου (Φαλανιακός), Σακοράφας (Τσαριτσάνη), Τζίκας (Αβέρωφ), Φουρτούνας (Αργυροπούλι), Ζιάγκας (Σμόλικας).

ΜΙΚΤΗ ΠΑΙΔΩΝ (γήπ. Χάλκης, ώρα προσέλευσης 15:30): Μακρυγιάννης, Παπακωσταντίνου, Αντωνόπουλος, Κυρίτσης (ΑΕΛ), Μητάκος, Ζαχόπουλος, Φασούλας (Ν. Πολιτεία), Παπαδόπουλος (Νίκη-Μιχαήλ), Μανωλόπουλος (Λαρισαϊκός), Δελημήτρος, Κατσάμπελας, Τσιομήτας, Πατούνας, Μπαργιώτας (Ατρόμητοι), Καραγκιόζης (ΠΟΕ), Πασιάς (Διογένης), Παπαδάκος, Νατσίδης, Αθανασιάς, Χριστακέας, (Ηρακλής Λάρ.), Τσιγγάνης (Πελασγιώτιδα), Κατσής (Αμπελωνιακός), Δανιλούλης (Προμηθέας), Αθάνατος (Τοξότης), Παρασκευάς (Φαλανιακός), Μάτος (Σμόλικας).

Του Άρη Γκουτρουμάνη