Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Χιλή κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα

Δημοσίευση: 05 Ιουλ 2015 20:38

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Χιλή κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα, καθώς στον τελικό που έγινε στο «Εστάδιο Νασιονάλ» του Σαντιάγο, νίκησε 4-1 την Αργεντινή στα πέναλτι. Τόσο ο κανονικός αγώνας, όσο και η παράταση έμειναν στο 0-0.

Ο αγώνας ήταν κλασικός... λατινοαμερικάνικος, με αρκετές φάσεις, αλλά και με δυνατές μονομαχίες και με την Αργεντινή να χάνει νωρίς (29ο λεπτό) τον Ντι Μαρία από τραυματισμό. Ευκαιρίες χάθηκαν και από τις δύο μεριές κι έτσι, τόσο η κανονική διάρκεια έμεινε στο 0-0, όσο και η παράταση.

Στη διαδικασία των πέναλτι, η ευστοχία του Λιονέλ Μέσι δεν ήταν αρεκτή. Ο Ιγκουαίν έστειλε την μπάλα άουτ, ο Μπράβο απέκρουσε το πέναλτι του Μπανέγα κι έτσι ολόκληρη η Χιλή, που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε την απόλυτη ευστοχία, «καρφώθηκε» στα πόδια του Αλέξις Σάντσες. Αυτός άντεξε το βάρος, σούταρε εύστοχα, έκανε το 4-1 και έστειλε την πατρίδα του στους... επτά ουρανούς.

Η Χιλή μέσα στο «σπίτι» της στέφθηκε για πρώτη φορά «βασίλισσα» της Νότιας Αμερικής, μετά από πέντε αποτυχημένες προσπάθειες σε τελικούς και ο Μέσι για άλλη μια φορά δεν κατάφερε να οδηγήσει σε ένα τρόπαιο την Εθνική ομάδα του, που μέσα σε ένα χρόνο έχασε σε τελικούς Μουντιάλ και Κόπα Αμέρικα.

Την τρίτη θέση στη διοργάνωση πήρε το Περού, που στον «μικρό τελικό» νίκησε 2-0 την Παραγουάη με τέρματα των Καρίγιο και Γκερέρο, ο οποίος μαζί με τον Βάργκας αναδείχθηκαν πρώτοι σκόρερ της διοργάνωσης με 4 γκολ έκαστος. Ο τερματοφύλακας και αρχηγός της Χιλής Καλούντιο Μπράβο, ο οποίος είναι πλέον και ο ρέκορντμαν συμμετοχών της Εθνικής ομάδας, αναδείχθηκε κορυφαίος της διοργάνωσης.

Η σειρά των πέναλτι του τελικού:

Φερνάντες 1-0

1-1 Μέσι

Βιδάλ 2-1

άουτ Ιγκουαϊν

Αρανγκίς 3-1

απόκρουση Μπανέγα

Σάντσες 4-1

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Βίλμαρ Ρολντάν (Κολομβία)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Σίλβα, Μεδέλ, Ντίας, Αρανγκίς - Ρόχο, Μασεράνο

ΧΙΛΗ (Χόρχε Σαμπάολι): Μπράβο, Ίσλα, Μεδέλ, Σίλβα, Μποσεζούρ, Ντίας, Αρανγκίς, Βιδάλ, Βαλδίβια (74' Φερνάντες), Αλέξις Σάντσες, Βάργκας (95' Ενρίκες).

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Τάτα Μαρτίνο): Ρομέρο, Ζαμπαλέτα, Ντεμικέλις, Οταμέντι, Ρόχο, Μπίλια, Μασεράνο, Παστόρε (81' Μπανέγα), Μέσι, Ντι Μαρία (29' Λαβέτσι), Αγουέρο (74' Ιγκουαίν).