Συμπληρώματα διατροφής... στα καλάθια

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ * ΜΕΤΕΙΧΑΝ 232 ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 22 Απρ 2019 15:37

Οι διατροφικές συνήθειες των αθλητών καλαθοσφαίρισης ανιχνεύθηκαν σε έρευνα που έγινε από δύο ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στην οποία μετείχαν 232 επαγγελματίες μπασκετμπολίστες από την Ελλάδα και την Κροατία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο βαθμός προσκόλλησης στη Μεσογειακή διατροφή είναι, οριακά, σχετικά καλός. Διαπιστώθηκε υποκατανάλωση υδατανθράκων, υπερκατανάλωση πρωτεϊνών (λόγω συμπληρωμάτων), υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος (κορεσμένου λίπους) καθώς και ενυδάτωση μέτρια σε σχέση με τις συστάσεις των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών. Το συμπέρασμα όλων αυτών, όπως αναφέρει στην «Ε», ο καθηγητής Φυσ. Αγωγής Μέσης Εκπ/σης MSc Διατροφής Χαροκόπειου Παν/μίου κ. Αναστ. Καράογλου, είναι ότι «χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση τόσο από πλευράς πολιτείας και σωματείων όσο και των ίδιων των αθλητών για βελτίωση των διατροφικών συνηθειών που συντελούν σε συνδυασμό με τη σωστή προπόνηση στην καλύτερη απόδοση των αθλητών της καλαθοσφαίρισης».

Η έρευνα έγινε από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Επίκουρος Καθ. Βιοχημείας Τζώρτζης Νομικός PhD) σε συνεργασία με το ΤΕΦΑΑ Αθηνών (Eπίκουρος Καθ. Καλαθοσφαίρισης Κωστόπουλος Νίκος PhD) κατά την αγωνιστική σεζόν στην καλαθοσφαίριση 2017-18 μελετώντας 232 επαγγελματίες καλαθοσφαιριστές (Ελλάδας και Κροατίας) με σκοπό την καταγραφή των διατροφικών συνηθειών, προπονητικών, ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών και λήψης συμπληρωμάτων ελίτ αθλητών του μπάσκετ, βγάζοντας χρήσιμα συμπεράσματα για το πόσο όλες αυτές οι συνήθειες επηρεάζουν την απόδοση των αθλητών στους αγώνες του πρωταθλήματος.

Στην έρευνα συμμετείχαν όλες οι ομάδες των Α1, Α2, Β΄ Ελληνικών εθνικών κατηγοριών και Α1 Κροατίας. Από τον θεσσαλικό χώρο μετείχαν οι Γ.Σ.Λ.-Φάρος (Α1), ΑΕΛ 1964, Ερμής Αγιάς και Γ.Σ.Καρδίτσας (Α2).

Στους αθλητές εκτός από τη λήψη σάλιου δύο ώρες πριν τον αγώνα, αμέσως μετά τον αγώνα και έπειτα από 24 και 48 ώρες, δόθηκαν και αυτοσυμπληρώθηκαν, σε έντυπη μορφή ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, λήψης συμπληρωμάτων, ανακλήσεις 24ώρου. Επίσης έγινε καταγραφή της αθλητικής τους ιστορίας (συμμετοχή σε εθνική ομάδα), των προπονητικών και ανθρωπομετρικών τους χαρακτηριστικών, συχνότητα και διάρκεια προπόνησης την ημέρα, την εβδομάδα και τον χρόνο καθώς και χρήση αντιστάσεων για ενδυνάμωση. Έπειτα εκτιμήθηκε η προσκόλλησή τους στη Μεσογειακή διατροφή (MedDietscore) καθώς και ο βαθμός κατανάλωσης 11 βασικών ομάδων τροφίμων (φρούτα, πατάτες, λαχανικά, όσπρια, πουλερικά, δημητριακά, πλήρη γαλακτοκομικά, κόκκινο κρέας, λάδι, αλκοόλ) σε μερίδες ανά εβδομάδα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass