Κερδίζει έδαφος τη Λάρισα το χάντμπολ

*Η φετινή επιτυχία στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Λυκείων άλλαξε τα δεδομένα του αθλήματος στην πόλη *Β. Γκουράβας: «Ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε μία αξιόμαχη ομάδα που δεν θα περιφέρεται στη Β’ Εθνική αλλά θα εδραιωθεί σε μεγαλύτερες κατηγορίες»

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2019 21:50

Η αθλητική Λάρισα κατέγραψε φέτος μία ακόμα σημαντική επιτυχία. Αυτή τη φορά στο άθλημα του χάντμπολ με την κατάκτηση της 4ης θέσης στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Λυκείων στο χάντμπολ κοριτσιών από την ομάδα των Εκπαιδευτηρίων Μ. Ν. Ραπτου, με προπονητή τον κ. Βασίλη Γκουράβα.

Ήταν μία ιστορική επιτυχία αφού ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, σε επίπεδο νομού, δεν επετεύχθη κάτι αντίστοιχο στο άθλημα του χάντμπολ. Ωστόσο πέρα από την ιστορική της διάσταση, η συγκεκριμένη επιτυχία αποτελεί το εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλήματος στη Λάρισα. Ήδη το ενδιαφέρον της νεολαίας για το χάντμπολ, όπως επισημαίνει ο κ. Γκουράβας, έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, ενώ παράλληλα οι προσωπικές του ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση (τουρνουά, επιμορφωτικές ημερίδες, συμμετοχές σε ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το «Be Active», ενημερωτικές δράσεις στα σχολεία κ.ά.) αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς.

Άλλωστε όπως ο ίδιος τόνισε στην «ΕτΔ» η φετινή επιτυχία στο σχολικό πρωτάθλημα χάντμπολ Λυκείων Ελλάδας «ήταν απόρροια μια συστηματικής προσπάθειας και σκληρής δουλειάς, που ξεκίνησε από το 2013» για να συνεχίσει λέγοντας πως «ειδικότερα σε ότι αφορά στη φετινή σεζόν, ήταν μια εκπληκτική χρόνια από άποψη αγωνιστικής παρουσίας και αποτελεσμάτων, που μας έφεραν ως Λάρισα, για πρώτη φορά στην ιστορία του χάντμπολ της πόλης, στις 4 καλύτερες ομάδες της Ελλάδας στο σχολικό πρωτάθλημα Χάντμπολ Λυκείων κοριτσιών».

 

- Τι σημαίνει αυτή η επιτυχία;

«Φυσικά αυτή η επιτυχία μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Πρέπει να τονίσω ότι τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε καταγράψει αποτυπώνουν απολύτως την πραγματικότητα. Δηλαδή 6 νίκες και 2 ήττες σε 8 αγώνες, 4 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια στην προκριματική φάση με 100 γκολ υπέρ και 20 κατά, με εύκολες και ευρείς νίκες σε όλα τα επίπεδα. Κάτι αντίστοιχο διαπιστώθηκε και στις επόμενες φάσεις του Πανελληνίου Σχολικού Πρωταθλήματος Λυκείων στο Χάντμπολ, με την ίδια δυναμική».

-Ποιο είναι το επίπεδο του χάντμπολ στη Λάρισα; Υπάρχουν προοπτικές για το μέλλον;

«Το επίπεδο του χάντμπολ στη Λάρισα, όταν ανέλαβα προσωπικά να το αναστηλώσω το υπό κατάρρευση οικοδόμημα του αθλήματος, ήταν στα τάρταρα. Χωρίς ομάδες στην περιοχή, χωρίς σοβαρές και οργανωμένες προσπάθειες ανάπτυξης του αθλήματος. Βέβαια σ’ αυτό συνετέλεσε, σε μεγάλο ποσοστό και το πάγωμα των οικονομικών ενισχύσεων και των επιχορηγήσεων στα αθλητικά σωματεία, πράγμα που απομάκρυνε πολλούς επίδοξους επενδυτές γύρω από το χάντμπολ, αφού δεν θα υπήρχε το κέρδος.

Έτσι το 2013 συνάντησα μια εκκωφαντική σιγή γύρω από το άθλημα του χάντμπολ. Ωστόσο με πολύ κόπο, προσωπική εργασία, χρόνο, αλλά και με μεράκι, γνώση και αγάπη για το χάντμπολ, κατάφερα, να αναστηλώσω και να βάλω πλέον γερές βάσεις για την ανάδειξη του χάντμπολ, την ανάπτυξή του και την προοπτική μεγαλύτερων επιτυχιών σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Για να φτάσουμε έως εδώ και στις επιτυχίες, έχει προηγηθεί μία σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών που προσωπικά πήρα, όπως: τρία υπαίθρια τουρνουά χάντμπολ στην Κεντρική Πλατεία της πόλης σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λαρισαίων, δύο τουρνουά Δημοτικών Σχολείων με συμμετοχή πάνω από 250 παιδιά σε συνδιοργάνωση με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, τις Σχολικές επιτροπές και τους συναδέλφους καθηγητές Φυσικής Αγωγής, ένα τουρνουά Παράκτιας Χειροσφαίρισης στο φεστιβάλ Πηνειού σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό τμήμα του Δήμου Λαρισαίων, έναν αγώνα προκριματικής φάσης της Εθνικής Ελλάδας με την Ιταλία στο κλειστό της Νεάπολης σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ένα Challenge Trophy Women Handball Ευρωπαϊκό κύπελλο στο κλειστό της Νεάπολης σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, 12 τουρνουά Κεντρικής Ελλάδας σε συνδιοργάνωση με την ΟΧΕ/ΕΑΠ, το ΕΑΚΛ και τον Δήμο Λαρισαίων, δύο συμμετοχές στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Be Active», την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού, όπου βραβεύτηκε ο Δήμος από τη ΓΓΑ, δύο συμμετοχές στο πρόγραμμα του Αθλητικού τμήματος του Δήμου Λαρισαίων «Παίζω και γυμνάζομαι», δύο ενημερωτικές δράσεις για τη διάδοση του χάντμπολ, με καθηγητές Φυσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας, σε συνδιοργάνωση με τη ΠΕΠΦΑ ν. Λάρισας, μία ενημερωτική ημερίδα για το χάντμπολ και τους κανόνες του παιχνιδιού στην αυλή του σχολείου και προσωπικές επισκέψεις σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια του νομού, μετά από πρόσκληση των Σχολείων και των συναδέλφων για βιωματική προσέγγιση του χάντμπολ στην αυλή του σχολείου».

-Μπορεί η Λάρισα να αποκτήσει ομάδα με αξιώσεις (και όχι απλά για τη συμμετοχή) στις Εθνικές κατηγορίες;

«Έως τώρα καταφέραμε να προωθήσουμε τους πρώτους αθλητές μας σε εθνικό επίπεδο μέσα από την επιλογή τους σε Εθνικές ομάδες. Τώρα ήρθε λοιπόν η ώρα να δράσουμε ώστε να δημιουργήσουμε μία αξιόμαχη ομάδα στη Λάρισα με τα ταλέντα της πόλης, μαζί με την συμμετοχή φοιτητών, αλλά και αθλητών από άλλες πόλεις, η οποία δεν θα περιφέρεται στη Β’ Εθνική Ελλάδας αλλά θα βάλει βάσεις ώστε να εδραιωθεί σταδιακά σε μεγαλύτερες κατηγορίες».

-Υπάρχει ικανοποιητικό ενδιαφέρον από τα νέα παιδιά για το άθλημα του χάντμπολ;

«Ναι, μπορώ να σας πω πλέον με σιγουριά ότι το ενδιαφέρον της νεολαίας για το χάντμπολ είναι μεγάλο και αυτό μας γεμίζει με μεγαλύτερη ευθύνη για περισσότερη δουλειά και αποτελέσματα, αλλά παράλληλα μας ευχαριστεί γιατί οι κόποι μας δεν πήγαν χαμένοι. Θα πω χαρακτηριστικά ότι πλέον το τηλέφωνο επικοινωνίας της ομάδας μας χτυπά συνεχώς και τα μηνύματα που έρχονται κάθε μέρα είναι ενθαρρυντικά, συνδυάζοντας την ανάπτυξη του χάντμπολ στη περιοχή με τις προσπάθειες που κατέβαλα, κάτι που προσωπικά με δικαιώνει στα μάτια όλων, αθλητών, φίλων και γονέων. Το 2013 με πίστεψαν και εμπιστεύτηκαν το σχέδιο διάδοσης του αθλήματος».

- Διαθέτει η Λάρισα τις υποδομές (αγωνιστικούς χώρους, προπονητήρια κ.λπ.) για την ανάπτυξη του αθλήματος;

«Η Λάρισα αυτή τη στιγμή που μιλάμε δυστυχώς έχει ένα κλειστό γυμναστήριο της ΓΓΑ-ΕΑΚΛ στον Άγ. Θωμά, που πληροί τις προδιαγραφές για χάντμπολ, τρία σχολικά κλειστά γυμναστήρια που έχουν διαγράμμιση και τέρματα χάντμπολ και αυτό χάρη στην προσωπική προσπάθεια των συναδέλφων καθηγητών Φυσικής Αγωγής του σχολείου. Λέω δυστυχώς γιατί το χάντμπολ εντάσσεται στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και μέσα από αυτό η διδασκαλία του είναι υποχρεωτική. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να υπάρχει υποδομή, δηλαδή διαγράμμιση και τέρματα χάντμπολ σε κάθε σχολείο στον νομό και ακόμη περισσότερο τη στιγμή που είναι Ολυμπιακό άθλημα.

Αν μιλήσουμε σε πραγματικό χρόνο το γήπεδο του Αγ. Θωμά χρειάζεται να πιστωθεί εκείνους τους πόρους από ΓΓΑ ή την Περιφέρεια εφόσον ενταχθεί σε κάποιο ΕΣΠΑ, για την ανακαίνισή του (παρκέ, περιβάλλον χώρος, αποδυτήρια) παρ’ όλες τις φιλότιμες και χωρίς πολλά χρήματα, προσπάθειες του Δ.Σ. του ΕΑΚΛ. Θεωρώ ότι μπορούμε να έχουμε διαγράμμιση και τέρματα χάντμπολ σε ένα ακόμη γήπεδο της ΓΓΑ μαζί με τον ΕΑΚΛ».

Του Άρη Γκουτρουμάνη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass