Τι έγινε με το VAR σε όλη την Ευρώπη...

*ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ GAZZETTA DELLO SPORT

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2019 16:31

To VAR (video assistant referee), που αποτελεί πλέον μέρος της ελληνικής ποδοσφαιρικής πραγματικότητας, εξακολουθεί να προκαλεί συζητήσεις και προβληματισμούς, αλλά και να δημιουργεί εντάσεις και αντιδράσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή της για τον «μεγάλο αδερφό» η Gazzetta Dello Sport «στην Ιταλία και στην Ισπανία διαφωνούν, στην Αγγλία είναι δύσκολο να το χωνέψουν, στη Γαλλία και στη Γερμανία προσαρμόζονται παρόλο που η Σάλκε φωνάζει, ενώ στην Ελλάδα αντ' αυτών γελάνε στο δωμάτιο VAR, όπου αισθάνονται προφανώς το βάσανο της πείνας...». Σχετικά με την Ελλάδα, αναφέρονται στις φωτογραφίες που παρουσίασε η Mirror, όπου φαίνεται ένας διανομέας φαγητού να αφήνει με τσάντα με τρόφιμα στην αίθουσα του VAR.

«Στη Βρετανία φαίνεται ότι το VAR είναι δύσκολο να αφομοιωθεί. Όχι τόσο για τις συζητήσεις που σχετίζονται με αποφάσεις διαιτησίας, οι οποίες δεν ανήκουν στον αγγλικό πολιτισμό, αλλά για τις αποβολές. Το ματς διακόπτεται και στον κόσμο δεν αρέσει να σπάει ο ρυθμός. Ο Σίρερ, χωρίς πολλά λόγια, έχει επισημάνει το ηλεκτρονικό μάτι ως «joykiller», ενώ υπάρχουν πολλοί οπαδοί που τον μισούν ήδη, ανεξάρτητα από τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει στον αγωνιστικό χώρο», αναφέρεται σχετικά με την Premier League.

«Το VAR θα καταστρέψει το αγγλικό ποδόσφαιρο. Σκοτώνει όλη τη χαρά. Ούτε βοηθά πάντα να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις. Σκουπίστε το τώρα!», υποστηρίζουν φίλαθλοι χαρακτηριστικά στα social media.»

«Στη Bundesliga, για την ώρα, τα πνεύματα είναι αρκετά ήρεμα. Επίσης, επειδή δεν έχουν συζητηθεί αρκετά οι αποφάσεις που ελήφθησαν με τη βοήθεια του VAR. Η Μπάγερν κέρδισε πέναλτι για ένα φάουλ στον Λεβαντόφκσι στην πρώτη αγωνιστική. Από την άλλη πλευρά, δύο πέναλτι απορρίφθηκαν για τη Σάλκε, που αντέδρασε, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία στο twitter, με τους παίκτες της Μπάγερν χωρίς χέρια», η αναφορά για τη Γερμανία.

«Στην Ισπανία υπάρχουν διαμαρτυρίες, αφού το ματς Λεβάντε-Βιγιαρεάλ (2-1) αποφασίζεται από δύο αμφιλεγόμενα πενάλντι που δίνονται με τη βοήθεια του VAR και εκτελεί εύστοχα ο Μαρτί. Η επανάληψη του πρώτου πέναλτι δίνεται επειδή διαπιστώθηκε πως ο τερματοφύλακας κινήθηκε πάνω στην γραμμή του τέρματος. Απελευθερώνοντας την οργή του προπονητή της Βιγιαρεάλ Αντρές Φερνάντες στο τέλος του παιχνιδιού: «Όποιος έγραψε αυτούς τους κανόνες δεν ήταν ποτέ τερματοφύλακας», η σημείωση για την Ισπανία.

«Μέχρι στιγμής, η πιο συζητημένη υπόθεση στη Γαλλία αφορά στην αποβολή του Φάμπρεγκας την πρώτη αγωνιστική. Μία κόκκινη κάρτα που αποφασίστηκε από το VAR μετά από φάουλ του ποδοσφαιριστή της Μονακό. Ο Ισπανός μέσος δέχθηκε κίτρινη κάρτα μόνο, αλλά κλήθηκε ο διαιτητής. Από το VAR δεν διέφυγε η παράβαση του Φάμπρεγκας. Η κίτρινη κάρτα γίνεται κόκκινη και η Μονακό έχασε 0-3 από τη Λιόν», υπογραμμίζει η Gazzetta για τη Γαλλία.

Στην Ιταλία έντονες αντιδράσεις για το πέναλτι που δόθηκε από το VAR σε βουτιά του Μέρτενς (Νάπολι) στον αγώνα Φιορεντίνα-Ναπολι (3-4), αναγκάζοντας τον προπονητή της Φιορεντίνα, Βιτσέντζο Μοντέλα να πει μετά τον αγώνα: «Λυπάμαι, δεν μπορώ να αποδεχθώ το VAR. Συγγνώμη, απλά δεν μπορώ».

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Διευκρινιστικού χαρακτήρα ανακοίνωση εξέδωσε το Υφυπουργείο Αθλητισμού, με αφορμή την παρθενική παρουσία του VAR στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην πρεμιέρα της Super League το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Η Πολιτεία, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, χρηματοδότησε με περισσότερα από 10 εκατομμύρια τις υποδομές για την εγκατάσταση του VAR στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, παρότι όφειλαν να έχουν μεριμνήσει γι' αυτό οι ΠΑΕ και η ΕΠΟ. Το έπραξε, όμως, επειδή πρόκειται για το πιο σύγχρονο «εργαλείο», προκειμένου να συμβάλει, μέσω αυτού, στην προσπάθεια για μεγαλύτερη αξιοπιστία της διαιτησίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ωστόσο, στη λειτουργία του VAR, η Πολιτεία δεν έχει και δεν μπορεί να έχει καμία απολύτως ανάμειξη.

Η σωστή λειτουργία του αφορά αποκλειστικά και μόνο τα ποδοσφαιρικά όργανα. Είναι αυστηρά εσωτερική τους υπόθεση: των πρωτοκόλλων FIFA/UEFA, της ΕΠΟ και της ΚΕΔ», αναφέρει η ανακοίνωση της αθλητική ηγεσίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass