Απεβίωσε ο Χρήστος Αρχοντίδης

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΨΕ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΕΛ ΚΑΙ ΚΑΘΙΕΡΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΓΚΑΛΙΤΣΙΟ, ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΜΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2019 22:06

Απεβίωσε χθες σε ηλικία 81 ετών ο Χρήστος Αρχοντίδης, που σύνδεσε το όνομά του με την ΑΕΛ, αλλά κυρίως με δύο παλαίμαχους παίκτες της ΑΕΛ, τον Γιάννη Γκαλίτσιο και τον Γιώργο Πλίτση, που ως ομοσπονδιακός προπονητής τούς προσκάλεσε στην εθνική ομάδα των ανδρών.


Ο εκλιπών κάθισε στον πάγκο της Εθνικής από τον Φεβρουάριο του 1982 ως τον Φεβρουάριο του 1984, διαδεχόμενος τον Αλκέτα Παναγούλια και στα 21 ματς που ήταν στην τεχνική ηγεσία, η Εθνική σημείωσε 5 νίκες, 3 ισοπαλίες και 13 ήττες, με αξιομνημόνευτη να είναι η ισοπαλία 0-0 που απέσπασε από την Εθνική Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1984.
Στον συγκεκριμένο αγώνα, μορφή ήταν ο Λαρισαίος παίκτης της ΑΕΛ Γιάννης Γκαλίτσιος, που εκμηδένισε τον Τόνι Γούντκοκ της Άρσεναλ, μεγάλη φυσιογνωμία του αγγλικού ποδοσφαίρου.
Ο Γιάννης Γκαλίτσιος μίλησε χθες στην «Ε» για τον Χρήστο Αρχοντίδη και αναφέρθηκε όχι μόνο στον συγκεκριμένο αγώνα αλλά και στην επιλογή του να κληθεί στην εθνική.
«Κλήθηκα πρώτη φορά από τον Αρχοντίδη στην εθνική το 1982 παρότι προερχόμουν από εγχείρηση» μας λέει ο Γιάννης Γκαλίτσιος και συνεχίζει «ο Σερραίος προπονητής ήταν αυτός που άρχισε να καλεί παίκτες από την περιφέρεια και όχι μόνο από τις ομάδες του κέντρου. Αυτή ήταν η μεγάλη του καινοτομία. Τότε κλήθηκα και εγώ και έπαιξα σε πολλά παιχνίδια. Στις 10 Φεβρουαρίου 1982 αγωνίστηκα για πρώτη φορά με την Ελλάδα, στον εντός έδρας φιλικό αγώνα εναντίον της Ανατολικής Γερμανίας, ενώ έπαιξα συνολικά με τη «γαλανόλευκη φανέλα» 17 φορές.
Στον αγώνα με την Αγγλία με είχε βάλει να μαρκάρω τον Γούντκοκ, το καλύτερο φορ ίσως και στην Ευρώπη. Θυμάμαι που γράφανε όλοι την επόμενη μέρα διθυράμβους για μένα και την έμπνευση του Αρχοντίδη να τον μαρκάρω, γιατί κανείς δεν περίμενε ότι θα μπορούσα να τον περιορίσω. Ήθελα να τον δικαιώσω, ενώ μετά το τέλος του αγώνα ξέσπασε ο προπονητής γιατί δεχόταν έντονη κριτική μετά την εντός έδρας ήττα (0-3) από την Αγγλία στο προηγούμενο παιχνίδι, αλλά και τη μέτρια εικόνα στα φιλικά.
Το αποτέλεσμα αυτό θεωρήθηκε ιστορικό εκείνη την εποχή για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ο Αρχοντίδης ήταν ένας προπονητής σεβαστός που δούλευε σκληρά και ενέπνεε κάθε παίκτη».
Για την ιστορία οι συνθέσεις των δύο ομάδων ήταν οι:
Αγγλία (Μπόμπι Ρόμπσον): Σίλτον, Νιλ, Σάνσομ, Μπούτσερ, Μάρτιν, Μάμπατ, Ντεβονσάιρ (72’ Ριξ), Λι, Κόπελ, Τρ. Φράνσις, Γούντκοκ (72’ Μπλίσετ).
Ελλάδα (Χρήστος Αρχοντίδης): Σαργκάνης, Γούναρης, Καρούλιας, Γκαλίτσιος, Μίχος, Μπ. Ξανθόπουλος, Κουσουλάκης, Μητρόπουλος (46’ Δοντάς), Κούης, Αναστόπουλος (85’ Αρδίζογλου), Κωστίκος.

 

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΛ
Ο Χρήστος Αρχοντίδης δούλεψε δύο φορές στην ΑΕΛ. Η πρώτη ήταν το 1993-94, που διαδέχθηκε τον Γκμόχ και η ομάδα είχε μια πορεία... έδρας καθώς στο Αλκαζάρ κέρδιζε εύκολα αλλά μακριά από αυτό είχε άσχημα αποτελέσματα. Τερμάτισε τελικά στη 10η θέση με τον Αρχοντίδη να έχει 7 νίκες, 7 ισοπαλίες και 9 ήττες.
Τη δεύτερη φορά ο Αρχοντίδης ανέλαβε την ΑΕΛ την περίοδο 1996-97 στη Β’ εθνική κατηγορία, αλλά έμεινε για δύο μόλις παιχνίδια και είχε μία ισοπαλία και μία ήττα στους αγώνες πρωταθλήματος. Διαδέχθηκε το δίδυμο Σιαβάλα –Συμεωνίδη που επανήλθε μετά τη λύση συνεργασίας με τον Αρχοντίδη.
Χθες η ΠΑΕ ΑΕΛ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Εφυγε ένας υπέροχος άνθρωπος, ένας πραγματικός δάσκαλος του ποδοσφαίρου. Μας αποχαιρέτησε για πάντα «Ο γιος του Καυκάσου». Κόσμησε και τίμησε με την παρουσία του την τεχνική ηγεσία της ΑΕΛ σε δύο εξαιρετικά δύσκολες περιόδους. Και βέβαια δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού ο Χρήστος Αρχοντίδης ήταν σε όλη του τη ζωή ο μαχητής των μαχητών! Τεράστια η απώλεια, ανέσπερη η θλίψη, παρότι σε τούτο εδώ τον ευλογημένο τόπο, οι άξιοι -σχεδόν στο σύνολό τους- αναγνωρίζονται μετά την αποδημία τους. Η οικογένεια της ΑΕΛ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της, ευελπιστεί αυτή τη φορά οι Κρατικές και Ποδοσφαιρικές Αρχές να πράξουν το αυτονόητο, ώστε εκτός από τη μνήμη, να προστατευτούν, αλλά κυρίως να διαδοθούν, οι παρακαταθήκες, ποδοσφαιρικές, προπονητικές, και κοινωνικές, μιας τεράστιας προσωπικότητας όπως ήταν ο Χρήστος Αρχοντίδης».
Ο Αρχοντίδης είχε γεννηθεί στον Λευκώνα Σερρών στις 26 Ιουνίου του 1938 και από το 1978 ως το 2005 διετέλεσε προπονητής σε Πανσερραϊκό, Πιερικό, Κόρινθο, Δόξα Δράμας, ΠΑΣ Γιάννινα, Ηρακλή, Διαγόρα Ρόδου, ΑΕΛ, Παναχαϊκή, Αθηναϊκό, ΠΑΟΚ και Απόλλωνα Σμύρνης.
Μάλιστα η «Ελαφρά Ταξιαρχία» όπως και ο Πανσερραϊκός ήταν οι μακροχρόνιες συνεργασίες του και οι δύο ομάδες, που συνδέθηκε το όνομά του. Στον Απόλλωνα Σμύρνης κάθισε στον πάγκο του σε πέντε διαφορετικές περιόδους με τη σεζόν 1991-92 να είναι η καλύτερη όλων των εποχών (μετά από αυτή της εξόδου στην Ευρώπη το 1994-95) κατακτώντας την 5η θέση στην Α’ Εθνική!
Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 13:00 στο αγαπημένο του χωριό, τον Λευκώνα Σερρών.

 

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass