Βαγγ. Μόρας: Από το γήπεδο στον... κινηματογράφο

*Ο αρχηγός της ΑΕΛ πρωταγωνιστεί στην ταινία μικρού μήκους με τίτλο «90 λεπτά», η οποία θέλει να περάσει το μήνυμα στον κόσμο «γίνε δότης μυελού των οστών» *Πραγματοποιήθηκαν χθες τα γυρίσματα στο AEL FC ARENA *Συμπρωταγωνιστές ο γνωστός ηθοποιός Θανάσης Τσαλταμπάσης και ο πρώην διεθνής τερματοφύλακας Φάνης Κατεργιαννάκης

Δημοσίευση: 03 Αυγ 2020 21:38

Του Άρη Γκουτρουμάνη
Η έβδομη τέχνη αποτελούσε πάντα πόλο έλξης για τους αστέρες του ποδοσφαίρου. Από την κλασική ταινία του 1981 «Η απόδραση των 11» με τους Πελέ, Μπόμπι Μουρ, Αρντίλες έως το πιο πρόσφατο «Goal» του 2005 με τους Ζιντάν, Ραούλ, Ντέιβιντ

Μπέκαμ, Άλαν Σίρερ κ.ά., οι πρωταγωνιστές των γηπέδων ήθελαν πάντα να κλέψουν λίγο από τη δόξα των αστέρων του Χόλιγουντ.
Κάπως έτσι θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα και για τον Λαρισαίο Βαγγέλη Μόρα που είναι ο βασικός πρωταγωνιστής της ταινίας μικρού μήκους, με τίτλο «90 λεπτά», τα γυρίσματα της οποίας ξεκίνησαν χθες στο AEL FC Arena. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση ο στόχος δεν είναι η κινηματογραφική δόξα ή το κέρδος, αλλά βαθύτερα κοινωνικός. Να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος σχετικά με την αντιμετώπιση της λευχαιμίας και να γίνει δότης μυελού των οστών.
ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Πρόκειται για μία ταινία μικρού μήκους που διαδραματίζεται σε δύο παράλληλα επίπεδα. Στον αγωνιστικό χώρο του AEL FC Arena και στο Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Η ταινία προσομοιάζει την προσπάθεια μιας ομάδας -στη συγκεκριμένη περίπτωση της Εθνικής Ελλάδας- να φτάσει στη νίκη, με τον αγώνα που δίνει ο ασθενής που πάσχει από λευχαιμία για ανεύρεση συμβατού δότη μυελού των οστών. Στους παράλληλους ρόλους του ασθενή και του θεατή που αγωνιά για τη νίκη της ομάδας του είναι ο γνωστός ηθοποιός Θανάσης Τσαλταμπάσης, ο γιατρός του ασθενή και ο τερματοφύλακας της αντίπαλης ομάδας είναι ο Φάνης Κατεργιανάκης, ενώ ο ήρωας της Εθνικής Ελλάδας που κερδίζει πέναλτι λίγο πριν το τέλος και το μετατρέπει σε γκολ είναι ο Βαγγέλης Μόρας, που παράλληλα έχει και τον ρόλο του δότη μυελού των οστών.
Κάθε χαμένη προσπάθεια για γκολ είναι μια χαμένη ευκαιρία να σωθεί ένας ασθενής. Το γκολ όμως του Βαγγέλη Μόρα σηματοδοτεί την επιτυχία ανεύρεσης συμβατού δότη μυελού των οστών και τη σωτηρία του ασθενή.
ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Μιλώντας για την ταινία «90 λεπτά» ο Βαγγέλης Μόρας επισήμανε τα εξής:
«Με πλησίασε η Ντανιέλα Δαμιανίδου η οποία έχει ξανακάνει τέτοιου είδους ταινία κατά το παρελθόν και αμέσως ανταποκρίθηκα στην πρόσκλησή της. Θέλαμε να κάνουμε κάτι καινούριο, αλλά η πανδημία του κορονοϊού δεν μας επέτρεψε να υλοποιήσουμε κάποια πράγματα όπως ακριβώς τα θέλαμε. Είχαμε οργανώσει να γεμίσει όλη η κερκίδα με φιλάθλους και παιδιά από σχολεία και να διεξαχθεί πραγματικά ένας αγώνας με τους Legends 2004 και μέσα από αυτόν τον αγώνα να πάρουμε κάποια πλάνα.
Όμως λόγω του κορονοϊού είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολλά εμπόδια και προσαρμόσαμε κάποια πράγματα με διαφορετικό τρόπο.
Στόχος της ταινίας είναι να περάσει το μήνυμα το να γίνεις δότης μυελού των οστών. Δεν έχει να κάνει μόνο με το SAVE ΜΟΡΑΣ, αλλά και με το «Χάρισε Ζωή» στην Πάτρα με το οποίο συνεργαζόμαστε. Γενικότερα η ταινία αγγίζει το ευαίσθητο κοινωνικό θέμα της αντιμετώπισης της λευχαιμίας».
Από την πλευρά του ο Θανάσης Τσαλταμπάσης τόνισε:
«Υπάρχει το σουρεαλιστικό στοιχείο της αναμονής για το γκολ με την αναμονή για την ανεύρεση συμβατού δότη μυελού των οστών. Είναι μία εκστρατεία με μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον. Είχα ένα μικρό κενό στην περιοδεία που κάνουμε και ήρθα αμέσως στη Λάρισα γιατί είπα ότι αξίζει τον κόπο να στηριχτεί αυτή η προσπάθεια και να περάσουμε ένα σημαντικό κοινωνικό μήνυμα. Πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία, πάντα υπάρχει ελπίδα, η επιστήμη συνεχώς προοδεύει και είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί».
Τέλος η παραγωγός, σεναριογράφος και υπεύθυνη των γυρισμάτων Ντανιέλα Δαμιανίδου υπογράμμισε:
«Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι μία προσπάθεια για τη διάδοση του μηνύματος της δωρεάς μυελού των οστών και γίνεται προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος σε ένα κοινωνικό θέμα που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της λευχαιμίας. Στην ταινία συμμετέχουν ο Θανάσης Τσαλταμπάσης, ο Βαγγέλης Μόρας, ο Φάνης Κατεργιανάκης και πολλοί άλλοι ποδοσφαιριστές από τη Λάρισα. Η ταινία κινείται σε δύο διαφορετικά πλαίσια, δηλαδή βλέπουμε δύο ιστορίες να εκτυλίσσονται παράλληλα στον αγωνιστικός χώρο και στο νοσοκομείο. Ουσιαστικά ο ποδοσφαιρικός αγώνας προσομοιάζει τον αγώνα ενός ασθενούς για να βρει συμβατό δότη και να ιαθεί. Κάθε χαμένο γκολ και κάθε χαμένη ευκαιρία είναι μία χαμένη ευκαιρία να βρεθεί συμβατός δότης. Η συμμετοχή των αθλητών είναι εθελοντική».
*Αξίζει να σημειωθεί ότι στο καστ των ηθοποιών ήταν οι ποδοσφαιριστές Χατζής, Καραναστάσης, Λίταινας, Τασιούλης, Γκουντρουμπής, Κοντοθανάσης, Νούσιος, Γκόλιας, Ηλιάδης, Γαρυφαλλόπουλος, Μπάλας, Σουλούκος, Χαλάτσης, Πινακάς, Λουφάκης και Μισυρλής, ενώ διαιτητές ήταν οι Μίχος, Νίκζας και Μάνος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass