ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΦΦΕ ΣΤΗΝ «ΕτΔ»

Το ξερό του Αλκαζάρ να γίνει προπονητήριο- προθερμαντήριο στίβου

*Χωρίς τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό δεν θα υπήρχε ανάπτυξη του αθλητισμού

Δημοσίευση: 30 Νοε 2020 21:15

Η πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη στη Λάρισα στις 27 Οκτωβρίου για τα θυρανοίξια στο εκκλησάκι του Αγίου Νέστορα στο ΕΑΚ Λάρισας, έφερε ένα σημαντικό αθλητικό έργο στην πόλη και αυτό έχει να κάνει με την αξιοποίηση του ξερού γηπέδου του Αλκαζάρ που πλέον θα γίνει χώρος στίβου, ώστε η πόλη της Λάρισας να μπορεί να φιλοξενεί μεγάλες πανελλήνιες αλλά και διεθνείς διοργανώσεις, κάτι που θα ευνοεί και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας για την αξιοποίηση του βοηθητικού του Αλκαζάρ και τη συνεργασία που υπάρχει με τον πρόεδρο του ΕΑΚ Λάρισας Γιάννη Κουρδή μάς λέει:
«Ο κ. Κουρδής είναι συνάδελφος πολιτικός μηχανικός, έμπειρος, εργατικός, μεθοδικός, πρακτικό μυαλό και με ανοιχτούς ορίζοντες. Έχουμε πράγματι μια καλή και αληθινή συνεργασία σ’ όλα τα θέματα αθλητικής καθημερινότητας που μας απασχολούν. Επιπλέον, μας ενέκρινε, και τον ευχαριστώ δημόσια για αυτό, την παραχώρηση χώρου κάτω απ’ τις κερκίδες του γηπέδου Αλκαζάρ όπου θα στεγαστούν τα γραφεία της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας, με τη βοήθεια της EXALCO στη μνήμη του Στέλιου Καντώνια, προέδρου της πρωταθλήτριας ομάδας της ΑΕΛ, σ’ ένα γήπεδο που δικαίως μία μέρα θα πρέπει να πάρει το όνομά του. Εκτός απ’ την ΑΕΛ, ο πρωταθλητής Πρόεδρος στήριξε και τον στίβο και αναφέρω τα παραδείγματα της Ολυμπιονίκη μας Φανής Χαλκιά και της Βαλκανιονίκη μας Χάιδως Αλεξούλη. Δεν συμφωνώ με τον κ. Κουρδή στην πρόταση που έκανε μαζί με τον Στέλιο Δημότσιο στον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Αυγενάκη για την αξιοποίηση του βοηθητικού γηπέδου όπως την παρουσιάσατε στην έγκριτη εφημερίδα σας. Δεν χρειάζονται τα σωματεία μας ανοιχτό στίβο 300 μ. στο βοηθητικό γήπεδο. Αντιθέτως, με τα ίδια σχεδόν χρήματα μπορεί να κατασκευαστεί κλειστό Προπονητήριο - Προθερμαντήριο (με 6 διαδρόμους μήκους 90 μ. για αγώνες των 60 μ., για ύψος, μήκος, τριπλούν, ακόμα και άλμα επί κοντώ), ενώ στο υπάρχον βοηθητικό γήπεδο θα τοποθετηθούν βαλβίδα για τη σφαιροβολία και κλωβός ρίψεων για τα αγωνίσματα δισκοβολίας και σφυροβολίας, ώστε στους αγώνες να παρακολουθούν και αυτά τα αγωνίσματα οι φίλαθλοι απ’ την κερκίδα (πέταλο) του Αλκαζάρ. Σήμερα ξέρετε, ακόμη και στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα τα αγωνίσματα του δίσκου και της σφύρας γίνονται στο γήπεδο Μητσιμπόνα, χωρίς μάλιστα φιλάθλους».

*Ποια είναι η ουσιαστική διαφορά των δύο προτάσεων; Τι κέρδη θα έχει η πόλη;
«Γνωρίζουν όλοι, και δεν υπάρχει λόγος να το κρύψουμε, την άριστη συνεργασία της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, που είναι κοντά μας σε κάθε μας πρόβλημα, σε κάθε μας επιδίωξη. Πολιτικά ξέρετε μπορεί να μην συμπλέω με τον Κώστα, αλλά και εγώ και όλοι οι Θεσσαλοί παράγοντες του Αθλητισμού αναγνωρίζουμε και το τονίζουμε πάντα, ότι χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε Αθλητισμός ούτε και Πολιτισμός στη Θεσσαλία. Για τον λόγο αυτόν και μεις, οι άνθρωποι του Αθλητισμού, είμαστε δίπλα του σε κάθε του προσπάθεια.
Είναι άνθρωπος με αθλητική παιδεία γιατί αγωνίστηκε από πολύ μικρός στην καλαθοσφαίριση και έχει τον απόλυτο σεβασμό μας. Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας ξέρετε, γίνονται όλες οι αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλία και πάρα πολλά σημαντικά αθλητικά έργα. Κάθε χρόνο γίνονται στη Θεσσαλία τρία Πανελλήνια πρωταθλήματα του ΣΕΓΑΣ με τη βοήθεια του κ. Αγοραστού.
Ο περιφερειάρχης μας γνωρίζει πολύ καλά τα οφέλη απ’ τον αθλητικό τουρισμό και κάθε καλοκαίρι, σε μια νεκρή από τουρισμό Λάρισα, έρχονται περισσότερα από 500.000 ευρώ σε ένα τριήμερο που διαρκεί ένα Πανελλήνιο πρωτάθλημα.
Ρωτήστε την κ. Ειρήνη Παπαϊωάννου, πρόεδρο των Ξενοδόχων της Λάρισας τι ανάσα είναι αυτή για την πόλη μας και εδώ θέλω να τονίσω το ενδιαφέρον και τον αγώνα της κάθε χρόνο να έρθει και δεύτερο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στη Λάρισα. Αν γίνει το προθερμαντήριο του στίβου τότε θα φιλοξενούμε διπλάσιες διοργανώσεις και διπλάσιο κόσμο.

*Σας άκουσα όμως να κάνετε τις προάλλες μία πρόταση για ονοματοθεσία οδών με ανθρώπους του αθλητισμού...
«Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη, όπως έλεγε ο Νέλσον Μαντέλα να αλλάξει τον κόσμο, να τον εμπνεύσει και να τον ενώσει με έναν τρόπο που ελάχιστοι μπορούν. Επιπλέον στον αθλητισμό, όπως σας είπα προηγουμένως, έχουμε έναν κώδικα επικοινωνίας διαφορετικό, ένα μέσο επαφής διαφορετικό, μια γλώσσα ιδιαίτερη με την οποία μπορούμε και συνεννοούμαστε καλύτερα. Ο δήμαρχος κ. Καλογιάννης πιστεύω να μεταφέρει στην Επιτροπή ονοματοθεσίας οδών και πλατειών της Λάρισας, την πρότασή μου να δοθούν ονόματα ανθρώπων του Αθλητισμού (αθλητές, προπονητές, διαιτητές, δημοσιογράφοι και παράγοντες) που έφυγαν απ’ τη ζωή και διακρίθηκαν ιδιαίτερα τουλάχιστον σε Πανελλήνιο επίπεδο, όπως για παράδειγμα στη συνοικία της Νεράιδας που αναφέρονται μόνο νησιά της χώρας μας.
Σήμερα παραδείγματι στον αδικοχαμένο φίλο μου Γιάννη Λάτσιο έχει δοθεί το όνομα μιας οδού σε μια συνοικία (και καλώς δόθηκε) που κανείς όμως δεν γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκεται.
Ο αείμνηστος όμως πολυ-αθλητής της μεταπολεμικής Λάρισας, ο γνωστός μας και αγαπητός Νικόδημος είναι άδικο να ξεχαστεί, όπως και πλήθος άλλων αθλητών που διακρίθηκαν πανελληνίως και «έφυγαν» πλήρεις ημερών. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε τους ποδοσφαιριστές της Πρωταθλήτριας ομάδας της ΑΕΛ.
Οι Ολυμπιονίκες βεβαίως είναι οι μόνοι αθλητές που πιστεύω ότι πρέπει να τιμώνται εν ζωή (αθλητικοί χώροι, πλατείες, πάρκα κ.λπ.). Επειδή για μένα ο Αθλητισμός έχει και τεράστια πολιτιστική αξία, θα μου επιτρέψετε να σας πω, ότι σε μια άλλη συνοικία της Λάρισας (π.χ. η Χαραυγή όπου στους δρόμους της αναφέρονται μόνο πόλεις της Βορείου Ελλάδας) μπορούν να δοθούν ονόματα ανθρώπων του Πολιτισμού της πόλης μας.
Εκτός ειδικών περιπτώσεων (Ολυμπιονίκες κ.λπ.) η ονοματοθεσία της οδού θα διαρκεί περίπου μισό αιώνα, γιατί οι νεότερες γενιές θα γνωρίζουν άλλους διακριθέντες, χωρίς να έχουν ιδιαίτερες μνήμες για τους παλαιότερους».
*Είστε Πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας. Πώς βλέπετε τη σημερινή κατάσταση στον κλασικό αθλητισμό την εποχή του κορονοϊού;
«Ο ΣΕΓΑΣ κ. Κέλλα στην αρχή της πανδημίας με γρήγορα αντανακλαστικά επέλεξε να συνεργαστούν τα στελέχη του με μία κορυφαία επιστήμονα την κ. Ασημίνα Γκάγκα, συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Σωτηρία, η οποία στο πρόσφατο παρελθόν διατέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) και κατέθεσε στη ΓΓΑ ένα πρωτοποριακό υγειονομικό πρωτόκολλο για τις προπονήσεις των αθλητών του και για τους αγώνες του. Είναι η μοναδική Αθλητική Ομοσπονδία που έφερε εις πέρας όλο της το αγωνιστικό πρόγραμμα (εκτός των δρομικών αγώνων εκτός σταδίου) και οι επιδόσεις των αθλητών μας ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Οικονομικά πράγματι υπήρξαν αρκετά και πολύ σοβαρά προβλήματα. Αρχικά στα σωματεία επειδή δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν τα τμήματα εκμάθησης του Αθλήματος (ακαδημίες) αλλά κυρίως ο ΣΕΓΑΣ που ακυρώνοντας όλα τα μεγάλα αθλητικά δρομικά (Αυθεντικό Μαραθώνιο και Ημιμαραθώνιο) βρέθηκε με απώλειες της τάξης των 4 εκατομμυρίων ευρώ (χορηγίες, παράβολα συμμετοχών κ.λπ.). Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά υπήρξε και μείωση της τακτικής επιχορήγησης απ’ την Πολιτεία περίπου 500.000 ευρώ, ενώ θα έπρεπε πιστεύω αντιθέτως να είχαμε ενίσχυση.
Δυστυχώς όμως σήμερα ο αθλητισμός γενικότερα παρουσιάζεται σαν εμπορική πράξη και όχι σαν κοινωνικό αγαθό, όπως τον γνωρίσαμε πριν από πολλά χρόνια. Ειδικότερα θα έλεγα ότι ο κλασικός Αθλητισμός στη χώρα μας πάντα αντιμετωπιζόταν ως λογιστική εγγραφή στις δαπάνες του κράτους και όχι σαν τη βάση όλου του αθλητικού οικοδομήματος. Διότι δεν μπορεί κάποιος να είναι ούτε καλός ποδοσφαιριστής ούτε καλός μπασκετμπολίστας, αν πρώτα δεν είναι καλός αθλητής.
Το μεγάλο όμως υγιές κομμάτι της κοινωνίας μας πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να ωθήσουμε όλοι μαζί τα παιδιά μας στον αθλητισμό και στον πολιτισμό. Δύο χώροι που στη σημερινή δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε λόγω της οικονομικής κρίσης και του κορονοϊού είναι για πολλούς από εμάς οχήματα προσωπικής διαφυγής και η μοναδική θα έλεγα διέξοδος της νεολαίας μας στα σημερινά της αδιέξοδα.
Στο ερώτημα γιατί στον αθλητισμό, η απάντηση είναι πολύ απλή. Ο αθλητισμός διαμορφώνει χαρακτήρες, τα παιδιά μαθαίνουν να πειθαρχούν, να σέβονται, να ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους και να στοχεύουν στη νίκη, ενώ μαθαίνουν παράλληλα και να χάνουν».

*Διοικήσατε και την Ομοσπονδία Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδος (11 χρόνια Πρόεδρος και 6 Αντιπρόεδρος) και ήσασταν και εδώ ο «επαρχιώτης» που έσπασε το κατεστημένο των Αθηναίων. Στις εκλογές της ΕΟΚ σας είδαμε απ’ την πρώτη στιγμή να στηρίζετε την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Φασούλα και όχι του Γιώργου Βασιλακόπουλου.
«Επειδή έχω μιλήσει πολλές φορές με τον κ. Φασούλα και γνωρίζω τις αγνές απόψεις του για τη διαιτησία, σας πληροφορώ ότι πιστεύει σε μια αδέσμευτη ακηδεμόνευτη διαιτησία, μακριά από επιρροές και παρεμβάσεις. Αυτό ακριβώς που επιδίωξα να κάνω και εγώ για πολλά χρόνια στην ΟΔΚΕ. Ο Παναγιώτης έχει διαλέξει την ανηφόρα στη ζωή του και όχι τον εύκολο κατηφορικό δρόμο κάποιων άλλων. Έχει δώσει πολλές μάχες στη ζωή του σαν αθλητής, σαν δήμαρχος στον Πειραιά και σαν βουλευτής και σήμερα μετά από μια τέτοια διαδρομή ζωής, επειδή μεγάλωσε εν αντιθέσει με κάποιους άλλους διαφορετικά, με άλλες μνήμες, διαφορετικές αρχές και πιστεύω, σήμερα είμαι πεπεισμένος ότι έχει διαφορετικούς σκοπούς και στόχους στην ΕΟΚ.
Η εξουσία για τον Παναγιώτη Φασούλα γνωρίζω πολύ καλά ότι είναι μόνο και μόνο ευθύνη και δεν προσδοκά απ’ τη θέση του προέδρου της ΕΟΚ κανένα προσωπικό όφελος. Τα ίδια ακριβώς πιστεύω και για τους βασικούς συνεργάτες του και αγαπημένους φίλους μου, τον Ευθύμη Ρεντζιά (πρώην αντιπεριφερειάρχη μας και παγκόσμιο πρωταθλητή με παρουσία στο NBA), τον Κώστα Νικάκη (πρόεδρο της ΕΣΚΑΒΔΕ που υπήρξε υπεύθυνος της Εθνικής ομάδας Ανδρών για πολλά χρόνια, προσπαθώντας πάντα να μεταλλάξει το αθλητικό όραμα σε πραγματικότητα, αποστασιοποιούμενος όμως με μια ιδιαίτερη ευγένεια, απ’ όλα εκείνα που υποβιβάζουν την ανθρώπινη υπόσταση), καθώς και τον Λάζαρο Σαββίδη με τον οποίο με συνδέουν πολύχρονοι δεσμοί φιλίας.
Μαζί με αυτούς και άλλα εκλεκτά στελέχη, ο Παναγιώτης Φασούλας θα παραμένει αμετακίνητος στις αρχές που τον χαρακτηρίζουν σαν άνθρωπο για να έχει ήσυχη τη συνείδησή του όταν φύγει απ’ την Ομοσπονδία, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι όλα στη ζωή μας έχουν ένα τέλος μια δεδομένη στιγμή. Τους εύχομαι ολόψυχα την επόμενη τετραετία, να φέρουν την άνοιξη, την αναγέννηση και την επανίδρυση θα έλεγα της Ελληνικής Καλαθοσφαίρισης».

Συνέντευξη: Σωτ. Κέλλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass