Η ΛΑΡΙΣΑΙΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΠΟΥ «ΣΦΥΡΙΞΕ» ΣΕ ΑΓΩΝΑ CHAMPIONS LEAGUE

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ: «Η Στεφανί Φραπάρ μας άνοιξε τον δρόμο…»

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ;

Δημοσίευση: 04 Δεκ 2020 21:25

Ο Ρονάλντο στον χθεσινό αγώνα του Champions League Γιουβέντους-Ντιναμό Κιέβου έφθασε τα 750 γκολ στην καριέρα του, αλλά την παράσταση στη συγκεκριμένη αναμέτρηση έκλεψε η διαιτητής  του αγώνα Γαλλίδα Στεφανί Φραπάρ, που έγινε και επίσημα η πρώτη γυναίκα διαιτητής που σφυρίζει σε αγώνα του Champions League.


Μέχρι τώρα όλος ο κόσμος ήξερε  τη Στεφανί  του Μονακό (το μικρότερο παιδί του πρίγκιπα Ρενιέ Γ’ του Μονακό και της Αμερικανίδας ηθοποιού Γκρέις Κέλι) αλλά από δω και πέρα θα ξέρει και μια ακόμα Στεφανί, που δεν δείχνει να έχει ταβάνι στους διαιτητικούς της στόχους.
H UEFA άργησε αλλά άνοιξε τις πόρτες της σε ένα μονοπάτι που μέχρι και πριν δύο μέρες  δεν είχε πατήσει καμία άλλη γυναίκα.  Λίγο πριν τα 37α γενέθλιά της (γεννήθηκε στις 14/12 του 1983) στο Val-d’Oise του γαλλικού βορρά, η Φραπάρ σφύριξε στο ματς της Γιουβέντους με την Ντιναμό Κιέβου.
«Αυτό το μονοπάτι  θέλουμε να ακολουθήσουμε και εμείς όλες ώστε τα χνάρια της να παραμείνουν για όσες γυναίκες αποφάσισαν ή αποφασίσουν στο μέλλον να ασχοληθούν με τη γυναικεία διαιτησία ποδοσφαίρου».  Αυτά ήταν τα λεγόμενα της Λαρισαίας διεθνή διαιτητή 28χρονης γυμνάστριας Αλεξάνδρας Δεληγιάννη.  
Και συνεχίζει λέγοντας… «Η Φραπάρ έχει γίνει ένα πρότυπο για μας  που όλες τη θαυμάζουμε. Μάλιστα με την απόδοση μέχρι τώρα που έχει σε όλα τα παιχνίδια  αναρωτιέμαι γιατί να μην τη δούμε και σε τελικό  ενός Μουντιάλ».
*Οι γυναίκες αποτελούν πάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη. Θα κατακτήσετε  και το ποδόσφαιρο;
«Το τελευταίο διάστημα γίνεται σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα μεγάλη πρόοδος στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Αν έρθει πρόοδος στις ομάδες θα ανέβουν και οι δυνατότητες. Αυτά πάνε όλα μαζί και οι στόχοι μας είναι κοινοί».
*Πόσο  δύσκολο  είναι να γίνει κάποια γυναίκα διαιτητής. Πώς ξεπερνάει τα σεξιστικά συνθήματα που είναι  μια μορφή λεκτικής βίας;
  «Εξαρτάται πάντα πού παίζεις και σε ποιο γήπεδο. Υπάρχουν αγώνες που  συναντάς τέτοιου είδους μορφή βίας  αλλά και αγώνες που πραγματικά χαίρεσαι να παίζεις. Εκεί ο κόσμος σε αποδέχεται. Νομίζω ότι μια γυναίκα διαιτητής πρέπει να έχει τα ίδια εφόδια με  τη Φραπάρ. Να έχει δείξει από νωρίς δείγματα,  να έχει τη στήριξη  της ομοσπονδίας και της ένωσης που υπάρχει  , να παίρνει τις αποφάσεις σωστά και γρήγορα, να έχει προσωπικότητα, στυλ και γνώσεις. Με την κατάλληλη προετοιμασία θα μπορείς να ανεβαίνεις  κάθε φορά επίπεδο.
Το βασικότερο είναι να ακολουθείς τις διαδικασίες  και έτσι θα φτάσεις στο πρότυπο  της γυναίκας  διαιτητή που ενσαρκώνεται στο πρόσωπο της Στεφανί Φραπάρ».
Η Αλεξάνδρα Δεληγιάννη είναι γυμνάστρια, έχει τελειώσει  τα ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, ενώ  το μικρόβιο του ποδοσφαίρου το «κόλλησε» από τον πάτερα της Δημήτρη που έπαιζε σε ομάδα της Ουγγαρίας.
Δεν έπαιξε ποδόσφαιρο αφού στη Λάρισα δεν υπήρχε γυναικεία  ομάδα ποδοσφαίρου πριν δέκα περίπου χρόνια  και η εναλλακτική λύση της με δεδομένη την αγάπη για τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο ήταν  να γίνει γυμνάστρια ή αθλητική συντάκτρια. Έγινε γυμνάστρια και ακολούθησε τη διαιτησία  ποδοσφαίρου έχοντας όνειρα και φιλοδοξίες.
Ξεκίνησε το 2011, είναι η πρώτη φορά που μιλάει  στον Τύπο (χωρίς βέβαια να κάνει καμία κρίση) και δουλεύει σε ιδιωτική επιχείρηση.
Έγινε  διεθνής διαιτητής το 2019 και η πρώτη της εμπειρία, συμμετοχή σε επίσημη διοργάνωση της UEFA, ήταν  με την ιδιότητα της 4ης διαιτητή όπου  μετείχε στη διαιτητική ομάδα της διεθνούς από την Ανατολική Αττική Ελένης Αντωνίου (βοηθοί η Καρδιτσιώτισσα της Δυτικής Αττικής Χρύσα Κουρομπύλια και η  Αθηναία Μαρία Δέτση), που διηύθυνε στο “Eden Arena” της Πράγας τον πρώτο αγώνα για τη φάση των “16” του Champions’ League Γυναικών μεταξύ της Σπάρτα, της τσεχικής πρωτεύουσας, και της Άρσεναλ του Λονδίνου.
 Φέτος έπαιξε ως πρώτη διαιτητής  πριν ένα μήνα (3 Νοεμβρίου)  στο  αγώνα UEFA Women Champions League 2020/21 Olimpia Cluj - Birkirkara στο  Cluj Arena. Είχε βοηθούς τη Μαρία Δέτση και τη Σοφία Αθανασοπούλου, ενώ  η επίσης  Λαρισαία διεθνής διαιτητής Ανδρομάχη Τσιοφλίκη ήταν τέταρτη.

 

Η ΣΤΕΦΑΝΙ ΦΡΑΠΑΡ
Η Γαλλίδα διαιτητής που έγραψε ιστορία στο Champions League  βρέθηκε στη λίστα της FIFA με τους διεθνείς διαιτητές το 2009.  Το 2011 ξεκίνησε να διαιτητεύει σε αγώνες της 3ης κατηγορίας του γαλλικού ποδοσφαίρου. Τρία χρόνια μετά, έγινε η πρώτη γυναίκα που βρέθηκε με τη σφυρίχτρα της στο χέρι σε αγώνα για τη Ligue 2. To 2015 ήταν ανάμεσα στους διαιτητές του Παγκόσμιου Κυπέλλου Γυναικών στον Καναδά.
Τον Απρίλιο του 2019 έγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής της Ligue 1 και στις 28 του ίδιου μήνα σφυρίζει στο Αμιάν-Στρασμπούρ.  Στις 2 Αυγούστου του 2019 διευθύνει το UEFA SUPER CUP μεταξύ των Λίβερπουλ και Τσέλσι.  Στην καριέρα της μέχρι στιγμής έχει διευθύνει 175 ματς, έχει μοιράσει 640 κίτρινες, έχει αποβάλει 17 παίκτες με απευθείας κόκκινη και 40 φορές έχει δείξει την άσπρη βούλα.
Φέτος, πριν τον προχθεσινό  αγώνα Champions League, σφύριξε το Λέστερ-Ζόρια 3-0 και το Γρανάδα-Ομόνοια 2-1 για το Europa League.
Επιλέχτηκε να σφυρίξει το ντέρμπι Λιόν-Μαρσέιγ (1-1). Συνολικά φέτος έχει οριστεί σε 12 αναμετρήσεις για το Champions και το Εuropa League, αλλά και για τα προκριματικά του Εuropa του UEFA Nations League D, της Ligue 1 και της Ligue 2.

 

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΦΡΑΠΑΡ
Ιδιαίτερα θετικό κρίνουν τα ΜΜΕ στην Ιταλία αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη το ντεμπούτο της Στεφανί Φραπάρ, της πρώτης γυναίκας διαιτητή στην ιστορία του Champions League.
«Σφύριξε» στην προχθεσινή αναμέτρηση Γιουβέντους-Ντιναμό Κιέβου (3-1), «διατηρώντας τον αγώνα υπό έλεγχο για 90’», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι Ιταλοί.
Σε δύο εβδομάδες γίνεται 37 ετών και είναι από τους νεότερους διαιτητές στο Champions League.
«Ο ανταγωνισμός μεταξύ ομάδων και το ποδόσφαιρο δεν αλλάζει: παραμένουν ίδια, όποιος και αν είναι ο διαιτητής» είχε δηλώσει η Γαλλίδα, μετά τον ορισμό της στο Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ Τσέλσι και Λίβερπουλ (4-5 στα πέναλτι/1-1 στα 90’, 2-2 στα 120’).
Και το επιβεβαίωσε μία ακόμα φορά χθες στο «Allianz Stadium» χωρίς να δημιουργήσει κανένα προβληματισμό.
Δύο ήταν οι φάσεις του αγώνα: το πιθανό πέναλτι του Μπονούτσι στον Βέρμπιτς (35’) και το γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο (57’). Στην πρώτη, ο αμυντικός της Γιουβέντους συγκρατεί εμφανώς τον Ουκρανό επιθετικό, ο οποίος, ωστόσο, τον κρατά με τη σειρά του από το σορτς. Στη δεύτερη, ο έλεγχος του VAR αποδεικνύει την κανονικότητα της θέσης του Μοράτα.
Ενενήντα λεπτά προσοχής και έντασης για την 37χρονη Γαλλίδα, που εξασφάλισε ροή στο παιχνίδι, με λίγες αλλά ακριβείς παρεμβάσεις.
Ο αριθμός των φάουλ, κατά μέσο όρο ενός αγώνα στο Champions League, 20 (8 Γιουβέντους, 12 Ντιναμό Κίεβο). Η επιλογή της να βγάλει την κίτρινη κάρτα στο πρώτο φάουλ του αγώνα (9’), στον Μπετανκούρ (Γιουβέντους) ήταν θαρραλέα. Ακολούθησε εκείνη στο 27ο λεπτό για το μαρκάρισμα του Ζαμπάρνι στο Μοράτα. Οι δύο αποφάσεις απέδωσαν, η ένταση παρέμεινε χαμηλή και εκείνη είχε πάντα τον έλεγχο του αγώνα.
Η μικρή σιλουέτα της (έχει ύψος 1,64 μ.), -όπως και με όλους τους διαιτητές-, μπορεί να είναι ένα μειονέκτημα στη διαχείριση σχέσεων με τους παίκτες στο γήπεδο. Όμως δεν φάνηκε κάτι τέτοιο.
Η ίδια εξάλλου είχε αποκαλύψει τη... λύση σε μια πρόσφατη συνέντευξη: «Στο γήπεδο δεν αντιμετώπισα ποτέ πρόβλημα που σχετίζεται με το ύψος μου, γιατί χρησιμοποιώ κόλπα για να αποφύγω τις δυσκολίες, όπως η ελάχιστη απόσταση ενός μέτρου ανάμεσα σε μένα και τους παίκτες που με εμποδίζει να είμαι σε κατώτερη θέση» είπε.
Το ποστάρισμα της Γιουβέντους για το χθεσινό αγώνα της Φραπάρ ήταν :  «Περήφανοι για το ντεμπούτο της Φραπάρ στο γήπεδό μας».
Στα αξιοσημείωτα ότι  ποτέ δεν έχει προκαλέσει αρνητικά τα φώτα της δημοσιότητας - παρά μόνο όταν πρέπει να καταγραφεί μία κορυφή της. Και αν συνεχίσει έτσι θα δημιουργήσει  μια κορυφογραμμή που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη των ανθρώπων του ποδοσφαίρου.

 

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass