ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΛΟΒΕΤΣΙΟΣ

Ο Λαρισαίος παίκτης που λατρεύουν στο Καϊσερί…

ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΥΤΗΣ, ΤΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟ… ΜΙΣΟ ΓΚΟΛ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΕ

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2021 21:05

Έλληνες και Τούρκοι: Τα λαϊκά τραγούδια είναι σύνδεσμοι ανάμεσα στους λαούς και είναι πέρα από κάθε αμφιβολία χαρακτηριστικό της δημοτικότητας ότι δεν έπαψαν καθόλου να τραγουδιούνται παντού  τα ανατολίτικα, τα τούρκικα, τα τουρκοειδή, τα ελληνοτουρκικά και τα ελληνικά με τούρκικες λέξεις και άλλα…


Όμως και ο αθλητισμός  αποτελεί  σύνδεσμο ανάμεσα στους λαούς. Και το παράδειγμα το είδαμε στη Λάρισα όπου ο Τούρκος Τουμέρ Μετίν λατρεύτηκε από τους Λαρισαίους ως παίκτης της ΑΕΛ, ενώ τώρα οι Τούρκοι και συγκεκριμένα οι κάτοικοι του Καϊσερί λατρεύουν τον Λαρισαίο Δημήτρη  Κολοβέτσιο  που αγωνίζεται στην Καϊσερισπόρ.
Στην Καισάρεια άλλωστε πάντα υπήρχε θετική αύρα από το κυρίαρχο ελληνικό στοιχείο, καθώς πριν το 1923 λειτουργούσαν στην πόλη Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο, Παρθεναγωγείο, καθώς και η περίφημη Κατά Καισάρειαν Ιερατική Σχολή που φοιτούσαν μαθητές από όλη τη Μικρά Ασία.
Αυτή η ελληνική αύρα δείχνει να σπρώχνει τον Λαρισαίο Δημήτρη Κολοβέτσιο που αυτή τη στιγμή αποτελεί τον κορυφαίο παίκτη της ομάδας της Καϊσερισπόρ, αφού έχει συμπεριεληφθεί τέσσερις φορές στην καλύτερη ενδεκάδα της αγωνιστικής  όπως αυτή αναδεικνύεται από τη χορηγό εταιρεία του τουρκικού πρωταθλήματος.
Ο 29χρονος πρώην παίκτης επί λαρισινού εδάφους του Τοξότη, του Τυρνάβου, της ΑΕΛ (και του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ σε πανελλήνιο επίπεδο) ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στη νίκη της ομάδας του επί της Γενί Μαλατιασπόρτ με 1-0 αφού πέτυχε το μισό... γκολ.
Τι εννοούμε, μας το λέει  ο ίδιος: «Οι μισές εφημερίδες στην Τουρκία το χρέωσαν σε μένα ενώ οι άλλες μισές το είδαν ως αυτογκόλ του Καγιά επειδή στην κεφαλιά που έκανα η μπάλα βρήκε σε αυτόν. Για μένα δεν έχει σημασία, το πανηγύρισα μαζί με τους συμπαίκτες μου και χάρηκα αυτή την επιτυχία. Για μένα ήταν ακόμα μεγαλύτερη όταν μπήκα για μια ακόμα φορά στην καλύτερη ενδεκάδα του πρωταθλήματος».
*Πώς σχολιάζεις το τουρκικό πρωτάθλημα;
«Το πρωτάθλημα αυτό έχει πολλούς καλούς παίκτες. Κάθε αποτέλεσμα είναι πιθανό αφού ο τελευταίος μπορεί να κερδίζει τον πρώτο. Δυνατό  πρωτάθλημα με πολλούς καλούς παίκτες και δίνω το παράδειγμα του Λένον που παίζει σε μας με θητεία σε Τότεναμ και Έβερτον, ενώ προπονητής ανέλαβε πρόσφατα  ο Ρουμάνος Ντάν Πετρέσκου γνώριμος από τη θητεία του σαν παίκτης στην Τσέλσι. Οι ομάδες έχουν πλούσιους προέδρους, παίρνουν από χορηγούς χρήματα αλλά και κρατική επιχορήγηση. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι η πρόεδρός μας Μπέρνα Κοζμπάσι έχει εργοστάσιο με στρώματα που κάνει εξαγωγές σε 60 χώρες.
Είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος σε ομάδα  Σούπερ Λιγκ αλλά και η πρώτη γυναίκα μέλος του συμβουλίου του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Καϊσερί. Μια δυναμική πρόεδρος που  αποφοίτησε από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Eylül 9 και έχει κάνει πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες σε όλες τις ηπείρους. Εξασφάλισε χορηγό στην ομάδα εταιρεία επίπλων που δραστηριοποιείται και στη Λάρισα!»
*Οι συνθήκες αγωνιστικά  λόγω κορονοϊού πώς είναι;
«Αθλητισμός υπάρχει όπως και κορονοϊός. Το Σαββατοκύριακο έχει πλήρη απαγόρευση  κυκλοφορίας, δεν μετακινείται κανένας και πουθενά. Κυκλοφορούμε κανονικά με μάσκες τις καθημερινές αλλά επίσης όπου πας είσαι όρθιος. Όλα τα μαγαζιά κλείνουν στις 6 μ.μ. Η ομάδα εφαρμόζει μέτρα  προστασίας  και σε αυτό βοηθάει ο τρόπος λειτουργίας του προπονητικού κέντρου της ομάδας. Υπάρχει μέχρι και μάγειρας που ετοιμάζει  αυτά που θα φάμε, ενώ μπορείς  να περάσεις πολλές ώρες εκεί αφού εκτός από γήπεδα υπάρχει πισίνα εσωτερική και αίθουσες για σάουνα και μασάζ».
*Η συμπεριφορά των Τούρκων απέναντί  σου;
«Υπέροχη… Μου συμπεριφέρονται άψογα και  μόλις ακούνε ότι είμαι Έλληνας ακόμα περισσότερο. Οι κάτοικοι του Καϊσερί είναι καταπληκτικοί. Δεν έχω κανένα πρόβλημα ενώ υπάρχει ευμάρεια στην περιοχή που είναι μεγάλη και βιομηχανοποιημένη. Έχει πληθυσμό περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους  και αρκετό ελληνικό στοιχείο.
*Σου λείπει η Ελλάδα…
«Ναι, έχω να έρθω από τον Αύγουστο που πήγα στο Καϊσερί. Ειδικά τα Χριστούγεννα ήταν διαφορετικά... Εδώ δεν μπορούσα να βρω ούτε χριστουγεννιάτικο δέντρο… αλλά δεν πειράζει. Αλλά και κορονοϊός  να μην υπήρχε πάλι δεν θα ερχόμουν αφού υπήρχαν αγωνιστικές υποχρεώσεις στην Τουρκία και αυτές τις μέρες. Παίζαμε αγώνες… Παραμονές Χριστουγέννων αγωνίστηκα  με τον Κόνιασπορτ, ενώ στις 3 Ιανουαρίου με την Μπεσίκτας. Είναι δύσκολο να έρθω αφού δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις και πρέπει να ταξιδέψω μέσω Ντύσελντοφ ή Αμστερνταμ. Θα τα πούμε το καλοκαίρι…».
*Ο στόχος της ομάδας…
«Η πρόεδρος έχει ξοδέψει πολλά χρήματα αλλά δεν πήγαμε τόσο καλά όσο θα θέλαμε μέχρι τώρα. Με βάση τη βαθμολογική μας θέση πρώτος στόχος είναι η παραμονή στην κατηγορία».
*Ελληνικό πρωτάθλημα  παρακολουθείς;
«Ναι είδα και τον αγώνα της ΑΕΛ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με τον Παναθηναϊκό. Ήταν πολύ καλή η ομάδα και πιστεύω ότι θα σωθεί. Μου άρεσε ο Κολομπίνο, χάρηκα που είδα τον Κατσάρα στην τεχνική ηγεσία με τον οποίο συνεργάστηκα και  εγώ, ενώ  διαβάζω ότι παίρνει τον Καρανίκα που τον είχα συμπαίκτη  και είναι καλός.
Ο Πινακάς είναι αξιόλογος παίκτης και τώρα πρέπει να δείξει χαρακτήρα και να έχει επαγγελματική συμπεριφορά. Μπορεί να φθάσει ψηλά.  Γνωρίζω και τον Τσόσιτς  από τη θητεία μου στην ΑΕΚ.
Πιστεύω ότι η ομάδα θα βελτιωθεί και  βλέποντας πρόσωπα που γνωρίζω και εκτιμώ νομίζω ότι θα τα καταφέρει».
* * *
Ο Δημήτρης Κολοβέτσιος μέχρι τώρα με τα χρώματα της Καϊσερισπόρ (βρίσκεται στη 17η θέση σε 21 ομάδες)  σε 18 αγώνες έχει παίξει  15 παιχνίδια στη βασική ενδεκάδα χωρίς  σε κανένα να γίνει αλλαγή. Δεν έπαιξε σε τρεις αγώνες, δύο στην αρχή της περιόδου λόγω ότι δεν είχε υπογράψει  και έναν λόγω κίτρινων καρτών (στο τουρκικό πρωτάθλημα ο παίκτης που θα συμπληρώσει τέσσερις κίτρινες κάρτες εκτίει την ποινή του στον επόμενο αγώνα). Ο Κολοβέτσιος αποτελεί πρεσβευτή του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Τουρκία που ίσως αποδειχθεί και μια αγορά μελλοντικά  για άλλους  Λαρισαίους παίκτες. Μην ξεχνάμε και τον Λαρισαίο πρόδρομο στο τουρκικό πρωτάθλημα Φάνη Γκέκα (με θητεία επί λαρισινού εδάφους σε Τοξότη και ΑΕΛ)  που αγωνίστηκε για έξι αγωνιστικές περιόδους στο τουρκικό πρωτάθλημα.

 

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass