Το ατομικό παράδειγμα εκγύμνασης μιας παγκόσμιας πρωταθλήτριας ITF Taekwondo

*Η Σταυρούλα Γκουντούρα και οι παντός καιρού και συνθηκών προπονήσεις της

Δημοσίευση: 22 Φεβ 2021 21:44

Του Σωτ. Κέλλα
Taekwondo και καραντίνα συμβιβάζονται; Και όμως ναι… αυτό δείχνει το παράδειγμα της Λαρισαίας αθλήτριας του ΓΣΛ TAE KWON DO Σταυρούλα Γκουντούρα που σαν χθες έπαιρνε πέρυσι το τελευταίο της μετάλλιο σε πανελλήνιους αγώνες στην Κρήτη.


«Πολλοί θεωρούν πως ο καιρός της καραντίνας είναι «χαμένος».
Η θεώρηση αυτή αντιβαίνει την ίδια τη φιλοσοφία του Taekwondo και είναι λανθασμένη. Ατομική εξάσκηση επιβάλλεται να γίνεται και είναι προσωπική υπόθεση του καθενός, ενώ ατομική καθοδήγηση από τον Δάσκαλο μπορεί να γίνεται είτε διά ζώσης είτε μέσω του διαδικτύου, κατόπιν προσωπικής συνεννόησης. Ωστόσο, ο υποχρεωτικός εγκλεισμός είναι ιδανικός για περισυλλογή και μελέτη, ειδικά όταν ο καιρός δεν επιτρέπει υπαίθρια εξάσκηση». Αυτά μας λέει η παγκόσμια πρωταθλήτρια που γυμνάζεται με μάσκα καθημερινά, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, με στόχο να αυξήσει τη συλλογή των μεταλλίων της.
Δεν είναι και λίγα αυτά που έχει καταφέρει μέχρι τώρα, καθώς είναι δύο φορές τρίτη στον κόσμο, μία φορά τρίτη στην Ευρώπη και επτά φορές πρώτη στην Ελλάδα (έχει κατακτήσει ακόμα δύο ασημένια μετάλλια και τέσσερα χάλκινα σε πανελλήνια πρωταθλήματα).
Για τον τρόπο που γυμνάζεται μας λέει: «Για μένα το συγκεκριμένο άθλημα είναι «τρόπος ζωής», καθώς αποσκοπεί να εμφυσήσει στον ασκούμενο αξίες και ιδανικά, τα οποία θα τον βοηθήσουν σε κάθε αναποδιά της ζωής, όπως μια συνεχιζόμενη «καραντίνα». Όλοι οι αθλητικοί σύλλογοι και τα σωματεία έχουν δοκιμαστεί σκληρά από την έναρξη της πανδημίας Covid-19, με τους περισσότερους μήνες του 2020 να είναι υποχρεωτικώς κλειστά. Όμως δεν έχει τονιστεί επαρκώς πώς ακριβώς μπορεί η εξάσκηση σε μια πολεμική τέχνη, όχι μόνο να συνεχιστεί, αλλά και να ενισχυθεί. Εδώ ακριβώς έρχεται η φιλοσοφία της Τέχνης να καλύψει τα δημιουργούμενα κενά. Τα 5 Δόγματα «Ευγένεια, Ακεραιότητα, Επιμονή, Αυτοέλεγχος, Αδάμαστο Πνεύμα» μας καθοδηγούν για την επιτυχή αντιμετώπιση του συνεχιζόμενου εγκλεισμού. Ευγένεια και Αυτοέλεγχος έχουν δυστυχώς αρχίσει να σπανίζουν στις ημέρες μας και είναι αυτονόητη υποχρέωση των ασκούμενων στο Taekwondo».
Σχετικά με τους χώρους εκγύμνασής της μας απαντάει: «Μόνη μου ή μαζί με τον δάσκαλο Δημήτρη Μπαλαμπάνο, συνεχίζω να εξασκούμαι όπου μπορώ σε πλατείες, σε χωράφια, σε ξέφωτα, κάτω από γέφυρες, με βροχή, με χιόνι, με κρύο. Συνεπώς, διακοπή της εξάσκησης δεν δικαιολογείται. Τροποποίηση της εξάσκησης σαφώς επιβάλλεται και όπως φαίνεται θα ισχύει για καιρό».Τα όνειρά σου;
«Να ξαναπάω σε αγώνες και να διεκδικήσω μετάλλιο και προκρίσεις σε διεθνείς αγώνες. Είμαι 24 χρονών και πιστεύω ότι με τη ζωή που κάνω και τον τρόπο άσκησης που κάνω με τον δάσκαλο μου δίνει την πίστη ότι θα τα καταφέρω. Μου έχει μεταδώσει το πάθος του για το άθλημα που έγινε ακόμα μεγαλύτερο με τη συγγραφή της τριλογίας που έκανε με τίτλο «Εισαγωγή στο Πραγματικό Ταεκβοντό» και της νέας κυκλοφορίας, στα αγγλικά αυτήν τη φορά, «Taekwon-Do Study Companion», μαζί με έναν ακόμα προπονητή τον Γιώργο Λαζάρου. Μακάρι να συνεχίσει για πολλά ακόμα χρόνια να μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του σε αθλητές».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass