1 ΜΑΪΟΥ 1988

Όταν μιλούσαν στο γήπεδo και στα ΜΜΕ οι πρωταθλητές της ΑΕΛ

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΑΠΙΑΛΗ, ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΑΓΟΡΟΓΙΑΝΝΗ, ΒΟΥΤΥΡΙΤΣΑ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΝΤΩΝΙΑ, ΠΟΥ ΕΜΑΘΕ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΟΛΙΣ ΞΥΠΝΗΣΕ

Δημοσίευση: 01 Μαϊ 2021 21:04
Η αφίσα που έβγαλε ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός «Ελευθερία» με τις υπογραφές των παικτών  για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Έγινε ανάρπαστη και κοσμούσε κάθε σπίτι Λαρισαίου. Η αφίσα που έβγαλε ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός «Ελευθερία» με τις υπογραφές των παικτών για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Έγινε ανάρπαστη και κοσμούσε κάθε σπίτι Λαρισαίου.

Ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς μπορεί να μετατέθηκε για τις 4 Μαΐου, αλλά η «βυσσινί» Πρωτομαγιά δεν παίρνει ποτέ μετάθεση, η 1η Μαΐου στη Λάρισα θα γιορτάζεται κάθε χρόνο ως επέτειος του ποδοσφαιρικού κατορθώματος της ΑΕΛ να πάρει το Πρωτάθλημα Ελλάδας, το μοναδικό που έχει πάρει ομάδα της Περιφέρειας.

Αυτήν τη μέρα το 1988 στο Αλκαζάρ «σφραγίστηκε» ο τίτλος-ορόσημο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, όταν στο 87ο λεπτό της αναμέτρησης με τον Ηρακλή, με πανέμορφο γυριστό σουτ ο αείμνηστος Γιώργος Μητσιμπόνας στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του Ηρακλή και «γράφει» ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Θα γυρίσουμε τον χρόνο 33 χρόνια πίσω και θα θυμηθούμε πώς είχαν πανηγυρίσει την επιτυχία οι παίκτες της ομάδας με συνεντεύξεις και δηλώσεις όπως καταγράφηκαν στις εφημερίδες της εποχής που αφιέρωσαν πρωτοσέλιδα και χώρο στις εσωτερικές σελίδες στη μοναδική για τα δεδομένα επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφού ποτέ μέχρι τώρα δεν υπήρξε παρόμοια από την ίδρυση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το επίτευγμα μοναδικό, αλλά το γεγονός της απόλυσης του Γιάτσεκ Γκμοχ είχε σημαδέψει τη μέρα, καθώς ο προπονητής υπήρχε έντονη φημολογία ότι είχε συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό παρά την πρόταση ανανέωσης συνεργασίας που του είχε κάνει η λαρισινή ομάδα.

KARAPIALHS.jpg
Όλοι οι παίκτες ήταν πρωταγωνιστές, αλλά ο Βασίλης Καραπιάλης ήταν ο μεγάλος μεταγραφικός στόχος για τον Ολυμπιακό (λόγω Κοσκωτά). Φυσιολογικά όλοι να ήθελαν κάποια δήλωσή του...(να θυμίσουμε ότι ο Καραπιάλης είχε παραμείνει στην ΑΕΛ).
Η συνέντευξη δόθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στον Μανώλη Δράκο και ανέφερε:
«Διάχυτη ήταν -και είναι ακόμη- η εντύπωση στον φίλαθλο κόσμο της Λάρισας, ότι ο Βασίλης Καραπιάλης θα επροπονείτο το καλοκαίρι στο γήπεδο του Ρέντη κι όχι στο Αλκαζάρ. Ακόμα πιο διάσπαρτη ήταν η αίσθηση ότι ο Γκμοχ (λόγω επικείμενης συνεργασίας του με τους «ερυθρόλευκους») θα ήταν ο ...προξενητής στο συνοικέσιο Ολυμπιακού - Καραπιάλη
«Αυτό που μου έλεγε ο Γκμοχ, ήταν να βρίσκομαι με την απόδοσή μου στο προσκήνιο για να συζητήσουμε κάτι καλό στο μέλλον...». Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Βασίλη Καραπιάλη, σε σχετικό ερώτημα που του θέσαμε. Αμηχανία και σκεπτικισμός χαρακτήριζαν όλες τις απαντήσεις του «μίστερ 10» της θεσσαλικής ομάδας.
- Σου είχε προτείνει επίσημα να μετακινηθείς στον Ολυμπιακό;
«Όχι, δεν μου είπε ευθέως: παίξε καλά για να σε πάω στον Ολυμπιακό. Απλά, μου τόνιζε «να παίξεις όπως παίζεις για να έχουμε καλή συνεργασία στο μέλλον».
- Εννοούσε δηλαδή, ότι αν πήγαινε προπονητής σε κάποια ομάδα, θα σε έπαιρνε μαζί του;
«Μάλλον! Ίσως κάτι τέτοιο να εννοούσε...»
- Πώς αισθάνθηκες εσύ, όταν πληροφορήθηκες την απόλυση του Γκμοχ από την τεχνική ηγεσία της Λάρισας:
«Δεν αντιμετωπίζω κανένα πρόβλημα, με την απουσία του Γκμοχ. Θα συνεχίσω με τον ίδιο ρυθμό κι εγώ και η ομάδα.
- Στον κ. Γκμοχ τι οφείλεις, από την ποδοσφαιρική σου άνοδο;
« Το ότι μου εμπιστεύθηκε μια θέση στην ενδεκάδα της ομάδας κι ένα μέρος των πολύ καλών εμφανίσεών μου...».
- Το θέμα της μεταγραφής δεν σε απασχολεί;
« Όχι, όχι, καθόλου. Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει. Είναι ζήτημα της ομάδας μου, αν με παραχωρήσει ή όχι. Αποκλειστικά δικό της ζήτημα...».
- Η φετινή πορεία της Λάρισας πού οφείλεται;
«Στη σταθερή πορεία της ομάδας και στη διάρκεια της απόδοσης. Παίξαμε ποδόσφαιρο ποιότητας κι όχι σκοπιμότητας. Αυτό έγινε μόνο σε λίγα ματς. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό και την ερχόμενη περίοδο και με μία ευνοϊκή κλήρωση στην Ευρώπη, πιστεύω να έχουμε και στο Πρωταθλητριών καλή πορεία. Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι ήμασταν ενωμένοι όλοι μαζί, διοίκηση, προπονητής, ποδοσφαιριστές και κόσμος, μια γροθιά».
Από την πλευρά του, ο Γιάτσεκ Γκμοχ αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση, επικαλούμενος την άσχημη ψυχολογική του κατάσταση. Σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί είπε: «Δεν θα κάνω δηλώσεις σήμερα (σ.σ.: χθες). Δεν είμαι καλά. Αφήστε με λίγο να ηρεμήσω. Από τη μία πλευρά βρίσκομαι στον ...ουρανό κι από την άλλη δίπλα στη ...χαράδρα! Θέλω να προσαρμοστώ λίγο στην πραγματικότητα. Δεν ξέρω πού... βρίσκομαι! Είμαι στον πλανήτη Γη ή όχι; Πράγματι, δεν γνωρίζω πού βρίσκομαι...».

ΝΙΚΗ - ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ
Από την εφημερίδα «24 ΩΡΕΣ» αλιεύουμε της δηλώσεις άλλων παικτών όπως δημοσιέυτηκαν:
«Στ’ αποδυτήρια συναντήσαμε τον γκολκίπερ της Λάρισας Μιχαήλ που εκτός από το πέναλτι που απέκρουσε, πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση. «Αξίζαμε τον σημερινό θρίαμβο» είπε ασθμαίνοντας. «Την αφιερώνουμε στον πρόεδρό μας, σ’ όλο τον υπόλοιπο κόσμο και τελευταία σε εμάς τους ποδοσφαιριστές. Συγχαρητήρια στους συμπαίκτες μου».
Ο Γιώργος Αγορογιάννης, ο νεαρός μπακ της Λάρισας που καθιερώθηκε φέτος στην ενδεκάδα της ΑΕΛ, δήλωσε: «Αυτήν τη νίκη την αξίζαμε. Την αφιερώνουμε στον πρόεδρο και τον υπέροχο κόσμο μας. Συγχαρητήρια στους συμπαίκτες μου».
Ο Θοδωρής Βουτυρίτσας, που αν και τραυματίας έκανε χιλιάδες χιλιόμετρα χθες στο γήπεδο, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό του, δήλωσε: «Ήταν μια υπέροχη νίκη που δικαιούμασταν, όπως δικαιούμασταν και πρωτάθλημα. Είναι η πρώτη φορά που επαρχιακή ομάδα σπάζει το κατεστημένο, κερδίζοντας τον τίτλο. Συγχαρητήρια στους συμπαίκτες μου και τους φιλάθλους που τόσο μας συμπαραστάθηκαν».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΙΜΟΤΑΝ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΕΥΟΤΑΝ...
Από το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» βρήκαμε την παρακάτω ενδιαφέρουσα ιστορία του προέδρου της πρωταθλήτριας ΑΕΛ Στέλιου Καντώνια: «Ο πρόεδρος της Λάρισας Στέλιος Καντώνιας που όπως είναι γνωστό είχε πάθει πριν από καιρό οξύ καρδιακό έμφραγμα, έζησε πολύ έντονα το τελευταίο 24ωρο πριν από τον αγώνα με τον Ηρακλή.
Ήταν κάτω από συνεχή επίβλεψη γιατρών του, οι οποίοι αν και απαγόρευσαν να βγει από το σπίτι, αυτός χθες το πρωί στις 11 πήγε στην περιοχή του Φοίνικα που είχε αποσυρθεί η ομάδα, μίλησε με τους παίκτες και την τεχνική ηγεσία, τους ευχήθηκε καλή επιτυχία και γύρισε σπίτι του στη 1 το μεσημέρι.
Όπως μας είπε ο κ. Καντώνιας ήταν πολύ ανήσυχος και επειδή ένιωθε αγωνία για το αποτέλεσμα είχε συμφωνήσει με τον γιατρό του να του δώσει καταπραϋντικά και υπνωτικά χάπια. Χαρακτηριστικά μας είπε: «Θα κοιμηθώ ήρεμα και ωραία, θα ξυπνήσω στις 7 για να μάθω το αποτέλεσμα και να χαρώ για τη Λάρισα. Πιστεύω ότι το απόγευμα θα είμαστε πρωταθλητές».
Και έτσι ακριβώς έγινε!».

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ
 Η ΑΕΛ τελείωσε το πρωτάθλημα με 18 νίκες, 7 ισοπαλίες και 5 ήττες, έχοντας τέρματα 51-22. Πρώτος σκόρερ της ομάδας ήταν ο Ζιώγας με 16 γκολ (πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος βγήκε ο Δανός Νίλσεν της ΑΕΚ με 21 γκολ), ενώ ακολούθησε ο Μητσιμπόνας με 8 και ο Βαλαώρας με 6. Ο Ζιώγας μαζί με τον Καραπιάλη μάλιστα ήταν οι δύο παίκτες της ομάδας που δεν έλειψαν σε ούτε ένα παιχνίδι!
Οι πέντε ήττες των «βυσσινί» είχαν έρθει όλες εκτός έδρας από ΑΕΚ (2-1), ΟΦΗ (3-1), Παναθηναϊκό (4-1), Ηρακλή (1-0) και Λεβαδειακό (1-0).
Τη διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΛ περιόδου 1987-88, αποτελούσαν οι: πρόεδρος Αστέριος Καντώνιας (+), α’ αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Τσιάρας, β’ αντιπρόεδρος Λάζαρος Παμπέρης, γενικός αρχηγός Χρήστος Λεβέντης, έφορος Βασίλης Γάτσιος (+), ταμίας Γιώργος Σαγρής (+), σύμβουλοι Χρήστος Μίτης, Νίκος Οικονόμου (+), Βασίλης Παπαστεργίου, νομικός σύμβουλος Μιχάλης Παπαγεωργίου, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων Λουκάς Μήλιος (+).
Στην τεχνική ηγεσία ήταν ο Γιάτσεκ Γκμοχ και ο αείμνηστος Οράσιο Μοράλες.
Ποδοσφαιριστές οι: Χρήστος Μιχαήλ, Θοδωρής Κυριακούλης, Γιώργος Πλίτσης, Γιώργος Αγορογιάννης, Κώστας Κολομητρούσης, Γιώργος Μηστιμόνας (+), Γιάννης Γκαλίτσιος, Λάζαρος Κυριλλίδης, Γιώργος Παπαντωνίου, Γιώργος Κολοβός, Νίκος Κακανούλιας, Φώτης Στάμος, Γιάννης Αλεξούλης, Θοδωρής Βουτυρίτσας, Σάκης Τσιώλης, Βασίλης Καραπιάλης, Χάρης Τσιλιάκος, Βαγγέλης Νασιάκος, Γιώργος Ντάνας, Μιχάλης Ζιώγας, Γιάννης Βαλαώρας, Βάιος Αθανασίου, Κώστας Τσαβαλιάς.
Φροντιστής ο Μιλτιάδης Παπαγιάννης (+) και μασέρ ο Θανάσης Γουλούλης.

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass