Μηχανοκίνητο υπερθέαμα

F1 - ΠΟΡΤΙΜΑΟ, MOTOGP - ΧΕΡΕΘ ΚΑΙ WEC - SPA

Δημοσίευση: 02 Μαϊ 2021 9:00

Το Σαββατόκυριακο του Ορθόδοξου Πάσχα είναι γεμάτο με τηλεοπτικές μεταδόσεις από τον χώρο του motorsport,

με τη F1 να επισκέπτεται το Πορτιμάο, το MotoGP τη Χερέθ και το WEC το Spa. Το τριήμερο του Πάσχα είναι γεμάτο με μηχανοκίνητο υπερθέαμα, αφού και πάλι η Formula 1 και το MotoGP συμπίπτουν στα προγράμματά τους, ενώ… εκκίνηση για φέτος παίρνει και το WEC.

F1

Η φετινή μάχη Χάμιλτον – Φερστάπεν προμηνύεται συναρπαστική. Στους δύο πρώτους αγώνες οι δύο μονομάχοι μοιράστηκαν νίκες - βαθμούς και έχουν την ελάχιστη διαφορά χάρη στον ταχύτερο γύρο που πέτυχε ο Χάμιλτον στην Ίμολα.
Ο Φερστάπεν λογικό είναι να θέλει να πάρει κεφάλι, όμως η πίστα του Πορτιμάο είναι τελείως διαφορετική από τις δύο προηγούμενες. Κύριο χαρακτηριστικό της οι έντονες υψομετρικές διαφορές, μοιάζει με rollercoaster. Υπάρχουν αρκετές τυφλές στροφές όπου στρίβοντας δεν βλέπεις την έξοδο. Η μεγάλη ευθεία εκκίνησης τερματισμού προσφέρεται για υψηλή τελική και το πλάτος της πίστας διευκολύνει τα προσπεράσματα στα φρένα για την πρώτη στροφή. Αν ο οδηγός δεν τα καταφέρει εκεί, έχει άλλη μια σημαντική ευκαιρία στα φρένα για την 5η στροφή. Είναι τα δύο σημεία όπου κατά τη διάρκεια του αγώνα θα ενεργοποιείται και το DRS. Η πίστα έχει συνολικά 15 στροφές. Υπάρχουν σημεία όπως η στροφή 9 όπου στρίβεις κοιτώντας τον ουρανό και άλλα όπως οι 13, 14 που δεν βλέπεις την έξοδο παρά μόνο αφού έχεις στρίψει. Η τελευταία δεξιά στροφή με τέρμα γκάζι είναι εντυπωσιακά γρήγορη. Σήμερα λοιπόν στις 17.00 και ο αγώνας θα είναι συναρπαστικός.

 

MotoGP

Στη γειτονική Ισπανία, το MotoGP θα επισκεφθεί τη Χερέθ για τον τέταρτο αγώνα της φετινής σεζόν. Η Yamaha έχει κατακτήσει τη νίκη σε όλους τους αγώνες ως τώρα, και στην πίστα που φέρει το όνομα του εκλιπόντος Angel Nieto, κατευθύνεται ως το απόλυτο φαβορί. Μετά τον εκπληκτικό αγώνα στο Portimao, οι ομάδες MotoGP παραμένουν στην Ιβηρική χερσόνησο και κατευθύνονται ανατολικά προς την Jerez στην Ισπανία, για τον τέταρτο αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος για το 2021. Η πίστα της Jerez αποτελεί κάθε φορά μια πρόκληση για τα ελαστικά και για τον λόγο αυτόν η Michelin θα προσφέρει σε όλους του αναβάτες τον καλύτερο συνδυασμό ελαστικών και μειγμάτων γόμα, για να έχουν τις βέλτιστες επιδόσεις και τη διάρκειά τους, γύρω από την πίστα των 4.423 μ. Ο Marc Marquez μεταξύ άλλων δήλωσε πως μετά τον τραυματισμό και τη μακρά απουσία του ο τρόπος που προσεγγίζει τους αγώνες έχει αλλάξει. «Έχεις μόνο ένα σώμα και αν το προσέχεις μπορείς να τρέξεις σε περισσότερους αγώνες. Πρέπει να παίρνεις ρίσκα, αλλά πρέπει να αποφασίζεις πού αξίζει να τα πάρεις. Η φιλοσοφία μου είναι ίδια αλλά πλέον βάζω ως πρώτη προτεραιότητα το σώμα μου και όχι τον αγώνα. Πριν τον τραυματισμό ήταν το αντίθετο». Επίσης, ο 8 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής ανέφερε πως πολλά έχουν αλλάξει μέσα στον έναν χρόνο απουσίας του, τόσο στις μοτοσυκλέτες όσο και στο στυλ οδήγησης κάποιων από τους αντιπάλους του. Κατά την ερώτηση αν υπάρχει αλλαγή γενεών στα MotoGP και αν νιώθει μεγάλος απάντησε: «Σίγουρα υπάρχει αλλαγή γενεών, είναι ο φυσικός κύκλος της ζωής. Ακόμη νιώθω νέος. Έχω καλό κίνητρο για να συνεχίσω, είμαι ακόμη ανταγωνιστικός. Πιστεύω όταν παύεις να είσαι ανταγωνιστικός πρέπει να αποσύρεσαι. Ο αγώνας στις 15.00 και θα είναι μια φοβερή μονομαχία».

 

WEC 6 Spa Francochamps

WEC: 6 ΩΡΕΣ SPA-FRANCOCHAMPS

Η νέα σεζόν του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αντοχής ξεκίνησε χθες με μία νέα κατηγορία, ενδιαφέρουσες συμμετοχές κι ένα γεμάτο πρόγραμμα για τους λάτρεις του endurance. Η μεγάλη αλλαγή ενόψει της νέας σεζόν είναι -το δίχως άλλο- η εισαγωγή της κατηγορίας Le Mans Hypercar, που έρχεται να αντικαταστήσει τα Le Mans Prototype 1. Τα τεχνολογικά τέρατα της τελευταίας 8ετίας (τουλάχιστον στην πιο πρόσφατη εκδοχή τους) έπρεπε να δώσουν τη θέση τους σε ένα πακέτο πιο ελκυστικό σε νέους κατασκευαστές, αλλά και στο κοινό, που είχε χάσει εν πολλοίς το ενδιαφέρον του για το πρωτάθλημα. Τα LMH μπορεί να είναι πρωτότυπα οχήματα, που ο εκάστοτε κατασκευαστής μπορεί να σχεδιάσει κι εξελίξει αποκλειστικά για χρήση στην πίστα, αλλά και αυτοκίνητα βασισμένα σε επιβατικά οχήματα (κατά το μοντέλο των GT1 τη δεκαετία του ’90), με την εταιρεία να υποχρεούται να κατασκευάσει 20 μονάδες σε βάθος διετίας για να πάρει την ομολογκασιόν. Μέχρι στιγμής, στη LMH κατηγορία έχουν δεσμευτεί οι Toyota και Scuderia Cameron Glickenhaus για το 2021, και από το 2022 η Peugeot και η ByKolles. Φυσικά, το 2023 αναμένεται κι η επιστροφή της Ferrari στην κορυφαία κατηγορία των αγώνων αντοχής. Τα Le Mans Hypercars δύνανται να αναζωογονήσουν τον θεσμό, να προσφέρουν πολύτιμο ρευστό και μάτια στο WEC, που με την αποχώρηση της Audi πρώτα και της Porsche αργότερα, έχασε μεγάλο μέρος της αίγλης του, όσο η Toyota κέρδιζε -δίχως αντίπαλο- τον ανταγωνισμό και τα πρωταθλήματα. Στις υπόλοιπες κατηγορίες (LMP2, GTEPro και Am) δεν έχουν προκύψει αλλαγές, πέραν της αναμενόμενης μείωσης της ιπποδύναμης των κινητήριων συνόλων της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας κατά 40 ίππους, ώστε να διατηρηθεί η διαφορά επιδόσεων και ταχύτητας με τη μεγάλη κατηγορία. Ο διπλός αγώνας 14.30 και 18.20

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass