Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προκαλούν πολλές συζητήσεις οι «ανορθογραφίες» της Γ’ Εθνικής

ΠΙΘΑΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΥΠΟΒΙΒΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2021 20:40

Πέρα από τις πρωτόγνωρες συνθήκες που επικρατούν φέτος κατά τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος Γ’ Εθνικής με την τέλεση των αναμετρήσεων του ενός μόνον (του πρώτου δηλαδή) γύρου, πολλή συζήτηση γίνεται μεταξύ των παραγόντων των ομάδων και για τις προβλέψεις της προκήρυξης, σχετικά με τον υποβιβασμό.

Τα προβλήματα τα επιτείνει η αριθμητική ανισορροπία των ομάδων, κάποιες εκ των οποίων καλούνται να σηκώσουν υπέρμετρα αγωνιστικά βάρη, από τη στιγμή που η σύνθεση των ομίλων κυμαίνεται από 11 έως και 16 ομάδες, με αναγκαστική συνέπεια όσες μετέχουν σε «πολυπληθείς» ομίλους να δώσουν ακόμη και πέντε αγώνες περισσότερους σε ρυθμούς που δεν προσιδιάζουν σε ερασιτέχνες παίκτες μετά από εξάμηνη αποχή ή έστω σε παίκτες που βρίσκονται στο μεταίχμιο ερασιτεχνισμού και επαγγελματισμού.
Σύμφωνα με την προκήρυξη, προβλέπεται ανά όμιλο ο υποβιβασμός ως εξής:
1ος και 10ος: 6 από 16 ομάδες, ποσοστό 37,5%
2ος και 3ος: 6 από 15 ομάδες, ποσοστό 40%
4ος και 6ος: 3 από 11 ομάδες, ποσοστό 27,27%
5ος: 6 από 14 ομάδες, ποσοστό 42,85%
7ος και 9ος: 5 από 13 ομάδες, ποσοστό 38,46%
8ος: 4 από 12 ομάδες, ποσοστό 33,33%.
Πρέπει να προστεθεί ότι ήδη καταλαμβάνουν θέση υποβιβασμού οι τέσσερις ομάδες που δεν συμμετέχουν μετά την επανέναρξη του πρωταθλήματος στις 11 Απριλίου, ήτοι Δόξα Ν. Σιδηροχωρίου (1ος όμιλος), Οπούντιος Μαρτίνου (4ος) και ΑΕ Παλαιόχωρας - Άρης Περιβολίων (10ος), διευκολύνοντας το έργο της σωτηρίας των άλλων διεκδικητών.
Στον λαρισαϊκού ενδιαφέροντος 3ο όμιλο, έχει προκύψει μία ακόμη σημαντική παράμετρος ανισότητας με τη διεξαγωγή των αγώνων μόνον του πρώτου γύρου και αυτό προέρχεται από τον μονό αριθμό των ομάδων και το συνακόλουθο ρεπό. Βάσει της κλήρωσης, κάποιες ομάδες θα κληθούν να αγωνιστούν 8 φορές ως γηπεδούχοι, άλλες 7 και κάποιες μόλις 6, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την έκβαση της προσπάθειάς τους.
Ισορροπημένο είναι το πρόγραμμα για 9 από τις 15 ομάδες, που θα δώσουν 7 αγώνες στην έδρα τους και άλλους τόσους μακριά από αυτή: Aετός Μακρυχωρίου, Ηρακλής Λάρισας, ΠΟ Ελασσόνας, Ατρόμητος Παλαμά, ΑΟ Σελλάνων, ΠΟ Φήκης, Μετέωρα, Ερμής Αμυνταίου και Δίας Δίου συνθέτουν την κατηγορία αυτή. Ευνοημένες βάσει προγράμματος είναι η Αναγέννηση Καρδίτσας, η Κοζάνη και ο Μακεδονικός Φούφα που θα δώσουν 8 αγώνες στα γήπεδά τους και μόλις 6 εκτός έδρας, ενώ στον αντίποδα το πρόγραμμα αδικεί τον Οικονόμο Τσαριτσάνης, την ΑΕ Καρίτσας και τον Εθνικό Ν.Κεραμιδίου που υποχρεούνται να ταξιδέψουν 8 φορές και να αγωνιστούν μόλις 6 εντός έδρας.
Όλες αυτές οι καταστάσεις έχουν τεθεί ή σταδιακά τίθενται υπ’ όψιν της νέας διοίκησης της ΕΠΟ, ενώ υπάρχουν και εκπρόσωποι Ενώσεων που επιθυμούν τον εξορθολογισμό (αναγκαστικά με την μορφή της μείωσης) του αριθμού των υποβιβαζομένων ομάδων. Προς το παρόν, πάντως, το μόνο που αποτελεί δεδομένο είναι η οριστική απόφαση της Ομοσπονδίας για μη άνοδο ομάδων από τα τοπικά πρωταθλήματα της περιόδου που διακόπηκε λίγο μετά την έναρξή της, ενώ τα υπόλοιπα πιθανότατα θα συζητηθούν στην προσεχή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

 

ΑΥΡΙΟ ΔΥΟ ΕΞ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΑΓΩΝΕΣ
Αύριο Τετάρτη 5 Μαΐου 2021 θα διεξαχθούν οι δύο τελευταίοι εξ αναβολής αγώνες του 3ου Ομίλου, ενώ ανακοινώθηκαν και οι διαιτητές που θα τους διευθύνουν. Αναλυτικά:
*17:00 Π.Ο. Ελασσόνας - Μακεδονικός Φούφα: Ζιούτος (Ηρακλείου), Αλεξόπουλος, Σταφυλάς (Τρικάλων), παρατηρητής Κουρδής (Λάρισας).
*17:00 Koζάνη - Ατρόμητος Παλαμά: Αντωνίου, Πατέτσος, Σκυβαλίδας (Λάρισας), παρατηρητής Διαμαντής (Κοζάνης).

 

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (8η αγωνιστική)
Αναγέννηση    23-4    20
Α.Ε. Καρίτσας*    12-2    17
Αετός Μακρυχωρίου    14-4    16
Ατρόμητος Παλαμά    9-4    13
Π.Ο. Φήκης*    8-6    13
Κεραμίδι    11-11    13
Ηρακλής Λαρ.*    14-7    11
Ερμής Αμυνταίου*    8-9    9
Α.Ο. Σελλάνων    6-10    9
Κοζάνη*    7-8    8
Οικονόμος    7-16    7
Δίας Δίου*    4-10    6
Π.Ο. Ελασσόνας*    6-10    5
Μετέωρα*    2-10    2
Μακεδονικός Φούφα    2-22    0
* Εκκρεμούν οι αγώνες Κοζάνης - Ατρομήτου Παλαμά και Π.Ο. Ελασσόνας - Μακεδονικού Φούφα (θα διεξαχθούν αύριο Τετάρτη 5 Μαΐου 2021). *Οι ομάδες που σημειώνονται με αστερίσκο έχουν κάνει το ρεπό τους.