Η Ευρώπη στον ρυθμό του ποδοσφαίρου

51 ΑΓΩΝΕΣ, 11 ΠΟΛΕΙΣ, 11 ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΚΙΛΖΙ

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2021 20:22

Το 16ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, η κορυφαία διοργάνωση εθνικών ομάδων της ηπείρου μας θα διεξαχθεί το 2021 (11/6-11/7), αλλά όταν στο μέλλον αναζητηθεί στα βιβλία της ιστορίας του ποδοσφαίρου θα εμφανίζεται ως Euro 2020.

 

51 ΑΓΩΝΕΣ ΣΕ 31 ΗΜΕΡΕΣ
Πενήντα μία συνολικά αναμετρήσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σε διάστημα 31 ημερών, εκ των οποίων στις 22 θα έχουμε αγωνιστική δράση, ενώ στις 9 θα υπάρχει ξεκούραση.
Έντεκα πόλεις και όχι δώδεκα όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, από τη Γλασκόβη στο Μπακού και από την Αγία Πετρούπολη έως τη Σεβίλλη, θα φιλοξενήσουν ένα τουρνουά που ήδη έγινε 60 ετών (6/7/1960).
Από τις 11 αυτές πόλεις, οι οκτώ είναι πρωτεύουσες (Ρώμη, Λονδίνο, Άμστερνταμ, Βουδαπέστη, Κοπεγχάγη, Γλασκόβη, Μπακού και Βουκουρέστι), με 4.240 χιλιόμετρα να είναι η απόσταση μεταξύ των πιο απομακρυσμένων σταδίων και τρεις να είναι η μέγιστη διαφορά ώρας μεταξύ των πόλεων.

 

VAR ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΑΠO ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 στη Ρωσία, το VAR κάνει το ντεμπούτο του και στο Euro. Δεν χρησιμοποιήθηκε στη φάση των προκριματικών, καθώς δεν ήταν και στο Παγκόσμιο Κύπελλο εκτός από τα play offs. Φυσικά, όπως είναι γνωστό θα επιτρέπονται πέντε αλλαγές, μέτρο που μπήκε στη...ζωή μας στην εποχή Covid-19.
Μεταξύ των καινοτομιών του τουρνουά είναι επίσης η παρουσία για πρώτη φορά ενός μη Ευρωπαίου διαιτητή, του Αργεντινού Φερνάντο Παπαλίνι.

 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ-ΤΙΜΕΣ
H UEFA δέχθηκε 28.300.000 αιτήσεις για αγορά εισιτηρίων, που αρχικά είχε προγραμματιστεί να διατεθούν 3.000.000 αλλά τελικά μετά τις περικοπές στα στάδια λόγω της πανδημίας Covid-19 έφτασαν τα 1.173.000. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 50 έως 185 ευρώ με το πιο ακριβό πακέτο να κοστίζει 9.700 ευρώ.

 

ΑΓΓΛΙΑ Η ΑΚΡΙΒΗ, ΜΠΑΠΕ Ο ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟΣ
Η πιο ακριβή Εθνική ομάδα του Euro 2020 είναι η Αγγλία, η οποία κοστολογείται (από την ιστοσελίδα transfermarkt) με 1.32 δισεκατομμύρια ευρώ, μπροστά από τη Γαλλία (1.03 δισ. ευρώ), ενώ την τριάδα συμπληρώνει η Γερμανία με 936.5 εκατ. ευρώ. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια είναι επίσης η ομάδα, που παρουσιάζει τον πιο ακριβό παίκτη στο κορυφαίο τουρνουά, τον Κιλιάν Μπαπέ, με αξία 160 εκατ. ευρώ.

 

ΜΑΣΚΟΤ Ο ΣΚΙΛΖΙ
Μασκότ του Euro 2020, θα είναι ο Σκίλζι (Skillzy), ένας χαρακτήρας εμπνευσμένος από το ελεύθερο στυλ, το ποδόσφαιρο δρόμου και την υψηλή τεχνική που το συνοδεύει αρκετές φορές. Ο Σκίλζι είναι ένα νεαρό αγόρι, με μακριά μαλλιά και μεγάλα μαύρα μάτια, ενώ φοράει μπλε φούτερ με ένα παντελόνι γυμναστικής.
«Είτε παίζετε στο πάρκο είτε στην παγκόσμια σκηνή, είτε πρόκειται για ποδόσφαιρο είτε για ελεύθερο στυλ, πρόκειται για την έκφραση του εαυτού σας με την μπάλα στα πόδια σας», αναφέρθηκε στην παρουσίασή του, στο Αμστερνταμ, πριν δύο χρόνια.

 

ΠΡΕΜΙΕΡΑ
Ιταλία-Τουρκία

Με την αναμέτρηση της Ιταλίας με την Τουρκία, ανοίγει αύριο η αυλαία του EURO 2020, μίας διοργάνωσης που διεξάγεται με έναν χρόνο καθυστέρηση (λόγω της πανδημίας) και παρουσιάζει την παγκόσμια πρωτοτυπία να φιλοξενείται σε έντεκα διαφορετικές πόλεις της «Γηραιάς Ηπείρου».
Είναι η δεύτερη φορά από το 1980 (όταν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ξεκίνησε να διεξάγεται με τη μορφή τουρνουά με ομίλων, αφού ως τότε η τελική φάση ήταν σαν final-4, με ημιτελικούς και τελικό), που το εναρκτήριο ματς θα γίνει στο «Ολίμπικο» της Ρώμης. Η προηγούμενη ήταν το 1980, όταν η Ιταλία ήταν οικοδέσποινα της διοργάνωσης, και η πρεμιέρα ήταν μία επανάληψη του τελικού του προηγούμενου τουρνουά (1976), με τη Δυτική Γερμανία να παίρνει άτυπη ρεβάνς από την Τσεχοσλοβακία, νικώντας τη με 1-0. Ηταν παράλληλα και η μοναδική φορά που στο εναρκτήριο παιχνίδι δεν συμμετείχε η διοργανώτρια χώρα.
Οι «ατζούρι» έχουν παίξει άλλη μία φορά σε πρεμιέρα, το 1998 στο Ντίσελντορφ, όταν αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 με τη Δυτική Γερμανία. Δύο φορές έχει αγωνιστεί στο εναρκτήριο ματς και η Ελλάδα, με απολογισμό μία νίκη επί της Πορτογαλίας, στο ξεκίνημα του έπους του 2004, και μία ισοπαλία με την Πολωνία το 2012. Η ομάδα με τις περισσότερες συμμετοχές σε πρεμιέρα είναι η Γαλλία, η οποία έχει συμμετάσχει συνολικά τρεις φορές (τις δύο ως οικοδέσποινα), μετρώντας δύο νίκες και μία ισοπαλία.
Για τους λάτρεις της στατιστικής και του... στοιχήματος, αξίζει να σημειωθεί ότι στις δέκα πρεμιέρες έχουν σημειωθεί μόλις τρία διαφορετικά σκορ: τρεις νίκες με 1-0, άλλες τόσες με 2-1 και τέσσερις ισοπαλίες 1-1! Από τις εννέα οικοδέσποινες των εναρκτήριων αγώνων (αφού όπως αναφέρθηκε το 1980 δεν έπαιξε στην πρεμιέρα η διοργανώτρια Ιταλία) νίκες πανηγύρισαν μόνο η Γαλλία, τόσο το 1984 όσο και το 2016, και το Βέλγιο το 2000.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass