Κ. ΤΣΙΤΩΤΑΣ:

Αδικη η υποβάθμιση των πτυχιούχων προπονητών ποδοσφαίρου

*«Ουσιαστικά καταργείται η ειδικότητα του ποδοσφαίρου στα ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ αφού είναι η μοναδική που δεν μπορεί να παράγει επαγγελματίες προπονητές» *Εντονες οι αντιδράσεις των πανεπιστημιακών προπονητών ποδοσφαίρου σχετικά με τον νέο αθλητικό νόμο

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2021 21:30

Μπορεί ο νέος αθλητικός νόμος να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση σχετικά με την αναμόρφωση, τον εκσυγχρονισμό και τη θωράκιση της άσκησης του επαγγέλματος της προπονητικής στη χώρα μας, κατοχυρώνοντας τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ, ωστόσο υπάρχει έντονη αντίδραση για τον διαχωρισμό που έγινε με τους αποφοίτους των ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα ποδόσφαιρο, οι οποίοι δεν τοποθετούνται στην κορυφή της προπονητικής πυραμίδας, όπως γίνεται με τις άλλες ειδικότητες-αθλήματα.

Επί της ουσίας η ειδικότητα του ποδοσφαίρου στα ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ δεν μπορεί να παράγει επαγγελματίες προπονητές, καθώς ο νέος αθλητικός νόμος εξομοιώνει το πτυχίο σε επίπεδο «UEFA B», δηλαδή προπονητής ερασιτεχνικών ομάδων ή ακαδημιών, αναγκάζοντας τους απόφοιτους με ειδικότητα ποδόσφαιρο να παρακολουθήσουν τα ειδικά σεμινάρια της ΕΠΟ, εάν θέλουν να καθίσουν σε πάγκο επαγγελματικής ομάδας.
Επί του θέματος ζητήσαμε την άποψη του προέδρου της ΠΕΠΦΑ νομού Λάρισας, MSc, καθηγητή φυσικής αγωγής και προπονητή ποδοσφαίρου UEFA B, Κώστα Τσιτώτα, ο οποίος επισήμανε τα εξής:
«Ο νέος αθλητικός νόμος περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες, αν και επιδέχονται βελτιώσεων, θεωρώ πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθορίζοντας τα προσόντα, την εκπαίδευση και τις κατηγορίες προπονητών. Ορθώς με τον νέο αθλητικό νόμο ορίζονται από το κράτος τα επαγγελματικά δικαιώματα της κάθε κατηγορίας προπονητών, αναγνωρίζοντας, μάλιστα, ως ανώτερης επαγγελματικής αξίας τα πανεπιστημιακά πτυχία των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού σε όλα τα αθλήματα.
Οι απόφοιτοι ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ τοποθετήθηκαν στην κορυφή της προπονητικής πυραμίδας. Στο άθλημα στο οποίο έχουν κύρια ή πρώτη ειδικότητα, θα μπορούν αμέσως μετά τη λήψη του πτυχίου τους να προπονούν Εθνικές Ομάδες, ΚΑΕ και ΤΑΑ ως πρώτοι προπονητές.
Ακόμα όμως και αν δεν έχουν τη συγκεκριμένη κύρια ή πρώτη ειδικότητα του αθλήματος στο οποίο απασχολούνται, δεν κατατάσσονται χαμηλότερα από το Β’ επίπεδο».

ΑΝΤΙΒΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο κ. Τσιτώτας αναφέρθηκε στον διαχωρισμό της ειδικότητας του ποδοσφαίρου και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Με έκπληξη όμως διαπιστώνουμε, αν και αναγνωρίζουμε την καλή πρόθεση για επίλυση προβλημάτων που αφορά τον κλάδο μας, ότι υπάρχει διαχωρισμός και διαφορετικότητα ως προς τους αποφοίτους των ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα το ποδόσφαιρο, γεγονός που επιφέρει και την αντίδραση όλων των πτυχιούχων ΤΕΦΑΑ/ΣΕΦΑΑ.
Με τον νέο αθλητικό νόμο 4809/2021 (ΦΕΚ Α, 19/06/2021), αντιβαίνονται οι αρχές της ισότητας, της αναλογικότητας και της αξιοκρατίας, αφού προβλέπεται ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα των προπονητών ποδοσφαίρου αντί να καθορίζονται με νόμο του κράτους, καθορίζονται από ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, όπως η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.). Έτσι οι πτυχιούχοι ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ, με κύρια ειδικότητα το ποδόσφαιρο, θεωρούνται προπονητές UEFA B και θα μπορούν να προπονούν μόνο ερασιτεχνικές ομάδες και ακαδημίες ποδοσφαίρου.
Με τον νέο αθλητικό νόμο 4809/2021 οι πτυχιούχοι ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ, με κύρια ειδικότητα το ποδόσφαιρο, θα αναγνωρίζονται στις επαγγελματικές και ημιεπαγγελματικές κατηγορίες ποδοσφαίρου ως προπονητές ποδοσφαίρου, μόνο με πιστοποιήσεις της Ε.Π.Ο., που θα λαμβάνουν οι συμμετέχοντες στις «σχολές» της, μέσω ταχύρρυθμων και ακριβοπληρωμένων σεμιναρίων.
Στην προκειμένη επομένως περίπτωση, ουσιαστικά καταργείται η ειδικότητα του ποδοσφαίρου στα ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ αφού είναι η μοναδική ειδικότητα που δεν μπορεί να παράγει επαγγελματίες προπονητές, ούτε δίνει την παραμικρή δυνατότητα για αυτό.
Πλήττεται επομένως και υποβαθμίζεται συνολικά το κύρος και η υπόσταση της Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης των αποφοίτων των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της χώρας αφού προβλέπεται η εξίσωση πτυχίων προγραμμάτων σπουδών τετραετούς φοίτησης, τα οποία έχουν αξιολογηθεί και συμμορφώνονται με τις αρχές του Προτύπου Ποιότητας της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), με ταχύρρυθμα σεμινάρια που παρέχονται από ιδιωτικούς, μη εκπαιδευτικούς φορείς όπως η Ε.Π.Ο. και μάλιστα με καταβολή διδάκτρων».

ΜΗΠΩΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ Ε.Π.Ο. ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ;
Ο πρόεδρος της ΠΕΠΦΑ νομού Λάρισας εξέφρασε μία σειρά ερωτημάτων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να ακολουθήσουν κι άλλες Ομοσπονδίες το παράδειγμα της ΕΠΟ.
«Γιατί όμως ανατίθενται σε έναν μη εκπαιδευτικό θεσμό ιδιωτικού δικαίου (ΕΠΟ), η απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων, από τη στιγμή που και η ίδια η UEFA, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδέχονται την εθνική νομοθεσία σε θέματα εκπαίδευσης προπονητών ποδοσφαίρου (π.χ., UEFA Coaching Convention 2020 – UEFA.com);
Γιατί αυτός ο διαχωρισμός σε σχέση με όλους τους άλλους αποφοίτους ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ;
Μήπως αργά ή γρήγορα, το παράδειγμα της Ε.Π.Ο. ακολουθήσουν κι άλλες αθλητικές ομοσπονδίες ακυρώνοντας έτσι την αξία των πτυχίων των ΤΕΦΑΑ/ΣΕΦΑΑ;
Μήπως ανοίγει η κερκόπορτα για να υποβαθμιστεί η δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση και οι πανεπιστημιακοί τίτλοι σπουδών τοποθετούνται κάτω από οποιαδήποτε πληρωμένη σεμιναριακού τύπου κτήση πιστοποίησης από ιδιωτικούς και μη εκπαιδευτικούς οργανισμούς;

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ
Καταλήγοντας ο κ. Τσιτώτας υπογράμμισε ότι οι επαγγελματίες προπονητές θα πρέπει να έχουν εξειδικευμένη επιστημονική γνώση ανάλογη με αυτήν των αποφοίτων Τ.Ε.Φ.Α.Α. και παράλληλα πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια.
«Πιστεύω ότι είναι επιτακτική ανάγκη, οι κάτοχοι άδειας άσκησης επαγγέλματος προπονητή ανεξαρτήτως επιπέδου, οι οποίοι απασχολούνται ως πρώτοι προπονητές σε σωματεία ή ακαδημίες στις κατηγορίες που συμμετέχουν σε αναπτυξιακά πρωταθλήματα όλων των αγωνισμάτων, να έχουν εξειδικευμένη επιστημονική γνώση και πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια ανάλογη με αυτήν των αποφοίτων Τ.Ε.Φ.Α.Α. Η παιδαγωγική κατάρτιση ενός προπονητή είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς πρωταρχικό σε ένα προπονητικό πρόγραμμα δεν είναι απλά η ενίσχυση των βιολογικών ικανοτήτων, αλλά και ταυτόχρονα η ανάπτυξη μιας υγιούς προσωπικότητας του κάθε αθλούμενου στη βάση των παιδαγωγικών αρχών.
Θεωρώ λοιπόν ότι η διάταξη αυτή που αφορά τους πτυχιούχους ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ, με κύρια ειδικότητα το ποδόσφαιρο θα έπρεπε να είχε αποσυρθεί και να ισχύσει ό,τι προτείνεται για τους προπονητές των υπολοίπων αθλημάτων.
Τα πανεπιστημιακά πτυχία των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με ειδικότητα σε αθλήματα πρέπει να αναγνωρίζονται ως τα ανώτερα πτυχία κατάρτισης προπονητών σε όλα ανεξαιρέτως τα αθλήματα (συμπεριλαμβανομένου και του ποδοσφαίρου) και να συνοδεύονται από τα ανώτερα δυνατά επαγγελματικά δικαιώματα προπονητή σε όλες τις αγωνιστικές κατηγορίες ανεξαρτήτως αθλήματος».

 

Του Άρη Γκουτρουμάνη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass