ΛΟΖΑΝ ΚΟΤΣΕΦ

Οταν η ΑΕΛ δεν ήταν ανώνυμη εταιρεία...

ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΤΟΝ ΧΟΡΗΓΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2022 21:16

58 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ίδρυση της ΠΑΕ ΑΕΛ (17 Μαΐου 1964) και στο πλούσιο αρχείο της «Ελευθερίας» η ΑΕΛ πάντα είχε τη θέση που της ταίριαζε, ενώ προτού γίνει το ποδόσφαιρο επαγγελματικό συμμετείχε στην προσπάθεια ενίσχυσης της ομάδας.


Με την ευκαιρία της σημερινής επετείου ανατρέξαμε και βρήκαμε τι γινόταν στην πρώτη δεκαετία της ΠΑΕ ΑΕΛ...
12 Μαΐου 1974 η ΑΕΛ στην πρώτη χρονιά στην Α’ Εθνική κατηγορία με προπονητή τον Βούλγαρο Λόζαν Κότσεφ καταφέρνει να βρίσκεται στην 9η θέση του βαθμολογικού πίνακα ενώ παίζει και στο βαλκανικό κύπελλο.
Πώς όμως συντηρούνταν η ομάδα; Η απάντηση ήταν απλή... με τις δωρεές πολλών επιχειρήσεων αλλά και φιλάθλων.
Πώς ήταν το κλίμα στην ομάδα; Ποια ήταν τα όνειρα;
Παραθέτουμε μια συνένετυξη του Λόζαν Κότσεφ που μιλούσε ... «δια την δημιουργίαν μιας μελλοντικής υπερομάδας». Από τότε υπήρχαν οράματα...
Ας δούμε μερικά αποσπάσματα αυτής...

 

«ΕΡ.: Μετά τον αγώνα με τον ΑΟΚ Καρδίτσης πληροφορηθήκαμε ότι μιλήσατε με αυστηρό τόνο στους παίκτας, διατί πράξατε αυτό;
ΑΠ.: Θέλησα να τους ενθαρρύνω να συνεχίσουν εντατικά την εργασία τους. Ο φίλαθλος κόσμος μετά την απόκτησιν 27 βαθμών επαναπαύθηκε. Γενικώς αυτή η ατμόσφαιρα μπορεί να επιβραδύνη και να επηρεάση την μελλοντικήν πρόοδόν μας. Εξήγησα εις τους παίκτας ότι εισερχόμεθα εις κρίσιμον αγωνιστική περίοδον, διότι παίζουν με την ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρη Θ. και Ολυμπιακό Π. και μεταξύ των αγώνων τούτων θα παρεμβληθούν και οι συναντήσεις με την Βαρντάρ και Παρτιζάν και αν χαλαρώσουν οι παίκται και δεν είναι αυτοσυγκεντρωμένοι θα κάνουμε άσχημες εμφανίσεις και μπορεί να ηττηθούμε με βαρύ σκορ.
Η καλή εντύπωση που άφησε μέχρι τώρα η ΑΕΛ δεν θα πρέπει να εξαφανισθή αυτομάτως. Άσχημες εντυπώσεις κατά το τέλος της περιόδου θα μας στερήσουν το γερό ηθικό που χρειαζόμεθα δια το ξεκίνημα του επόμενου χρόνου. Δι αυτό εζήτησα από τους παίκτας μου να μην χαλαρώσουν μέχρι τέλους της περιόδου.

 

ΕΡ.: Πώς οραματίζεσθε μια μελλοντική ΑΕΛ;
ΑΠ.: Το να οραματισθή μία μεγάλη ομάδα είναι ένα απλό θέμα, αλλά οι δυνατότητες πραγματοποιήσεώς της είναι ένα πρόβλημα. Βασικώς λοιπόν υπολογίζω στο υπάρχον ένψυχον υλικόν. Πιστεύω ότι οι παίκτες μας έχουν μεγάλα περιθώρια να φτάσουν στο μάξιμουμ της εξελίξεώς των. Γνωρίζω καλά ότι έχουν ανάγκην χρόνου και ψυχικής ευδιαθεσίας δια να επιτύχουν τούτο.

 

ΕΡ.: Έχετε συναντήσει δυσκολίες εις το έργον σας;
ΑΠ.: Έχω πολλά χρόνια προπονητής και θα ήθελα να τονίσω ότι στην Λάρισα συνάντησα πάρα πολλές δυσκολίες. Φυσικά δεν με μεθούν τα αποτελέσματα που επετύχαμε μέχρι τώρα. Γνωρίζω καλώς τα αδύναμα σημεία των παικτών και της ομάδας. Αλλά με ένα τακτ και με μία καλή εργασία θα προσπαθήσω να ξεπεραστούν οι δυσκολίες αυτές. Μετά από 3 - 4 χρόνια θα αλλάξη γενικώς το ποδόσφαιρο της Λαρίσης.

 

ΕΡ.: Τι χρειάζεσθε δια να κάνετε τούτο;
ΑΠ.: Χρειάζεται: α) Μεγάλο γήπεδο, με χόρτο διότι τα γήπεδα Πλατυκάμπου και Ομορφοχωρίου δεν εξυπηρετούν β) θερμό νερό για μπάνιο, μετά τις προπονήσεις γ) Πολλές μπάλες, κατάλληλα υποδήματα, φόρμες, στολές κ.λπ. Σε κάθε προπόνηση χρειάζονται 25 μπάλες για να έχει κάθε παίκτης μία μπάλα. Μία μεγάλη ομάδα έχει ετησίως 120 - 150 μπάλες. Αντενδείκνυται η φειδωλή χρησιμοποίησίς των κατά την διάρκεια προπονήσεων.

 

ΕΡ.: Ποιος κατήρτιζε την σύνθεσιν της ομάδας;
ΑΠ.: Θέλω να τονίσω ουδείς επενέβη εις το έργον μου από της 15ης Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερον. Εγώ είμαι ο απόλυτος κύριος επί του καταρτισμού της ενδεκάδας. Η συνεργασία μου μετά της νυν διοικήσεως σ’ όλους τους τομείς υπήρξε άριστη.
Ο κ. Κότσεφ ωμίλησεν εις την γαλλικήν, την δε μετάφρασιν έκανε ο κ. Νικόλαος Τσέρτικ».

 

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΒΑΖΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ
Η «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» δημοσίευε όλους όσους βοηθούσαν την ομάδα αναγράφοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα τα ονοματεπώνυμα όλων... Χαρακτηριστικά μια ανακοίνωση της ΑΕΛ αναφέρει:
«Το Δ.Σ. της ΑΕΛ αισθάνεται την υποχρέωσιν να ευχαριστήση τους κατωτέρω δια την προσφοράν των προς ενίσχυσιν της Λαρίσης:
Άρ. Πολυμέρου 1.000 δραχμές τεχνική εταιρεία, Καραναστάσης, Γκουρμπαλής και Σία 15.000, Βασ. Μπανάκας 2.000, Λαμ. Πεστροβίδης και Σία 3.000, Γ. Τρογγίδης 3.000, Άβρ. Αλχανάτης 5.000, Αν. Τσόκας 5.000, Σ. και Γ. Σαπουνάς 5.000, Βιοκαρπέτ Α.Ε. 5.000, Δ. Ζάγουρας 2.000, Νικ. Ζιάμης και Σία Ο.Ε. 1.000, Α.Ε. Κούταρης 2.500, Ναπολέων Οικονόμου 1.000, Αθ. Φλωράς και υιός Ο.Ε. 5.000, Ε. Σκούταρης και Σία 10.000, αφοί Παπαγιάννη «Χαλβαδοποιία» 5.000, ΒΑΕΛ 4.000, ΞΕΚΤΙΕ Α.Ε. 10.000, Στ. Μίχης 5.000, ΑΒΕΤ Ν. Καραμαχαίρα Α.Ε. 3.000, Αφοί Χελιδώνη 5.000, Μυρίς Δανών και Σία 10.000, κλινική «Θεοτόκος» 6.000, κ. Καραθανάσης Διευθυντής Τραπέζης Εμπορικής πίστεως 1.000, Α. και Μ. Καραμουσλή Α.Ε. 5.000, Αφοί Μπουλογιάννη 2.000, Σουρλίγκας και Σία Ο.Ε. 4.000.

 

ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΨΙΣ
Εξ άλλου εγνώσθη ότι αύριο και 8.30 θα πραγματοποιηθεί και συνεδρίασης των Δ.Σ. της ΑΕΛ και του ΣΦΟ εις τα γραφεία της πρώτης σχετικώς με την διοργάνωσιν ομάδων οι οποίοι θα επισκεφθούν διαφόρους φιλάθλους από τους οποίους και θα ζητήσουν την έκτακτον οικονομικήν ενίσχυσίν των.

 

Η ΑΕΛ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΟΠΑΠ
Η ΑΕΛ απεδέχθη όπως μετάσχη εις το θερινό πρωτάθλημα του ΟΠΑΠ».

 

Η γέννηση της ΑΕΛ

Η ΑΕΛ έγινε για να κάνει πραγματικότητα το όραμα για τη δημιουργία μιας πανίσχυρης ομάδας που θα εκπροσωπήσει μια πόλη όπως η Λάρισα - με μεγάλη ποδοσφαιρική παράδοση και δίψα για επιτυχίες - στην κορυφαία κατηγορία. Η 17η Μαΐου του 1964 αναφέρεται ως η ακριβής ημερομηνία ίδρυσής της, καθώς τότε - μετά από ένα μπαράζ συσκέψεων και συζητήσεων - πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας η τελευταία και καταλυτική συνέλευση των σωματείων του νομού, στην οποία αποφασίσθηκε η συγχώνευση του Λαρισαϊκού, του Ηρακλή, του Άρη και του Τοξότη.
Η Αθλητική Ένωση Λάρισας ήταν πλέον μια πραγματικότητα, σχεδιασμένη πάνω στο φόντο της Β’ Εθνικής, στις αποχρώσεις του βυσσινί και του λευκού κι όχι του ασπρόμαυρου, όπως αρχικά είχε αποφασισθεί... Τυπικά, η μετατροπή του καταστατικού του Ηρακλή λίγες ημέρες μετά - την 22α Μαΐου - και η έγκρισή του στις 8 Ιουνίου, έδωσε στην ΑΕΛ υπόσταση, ενώ οι ομάδες Δήμητρα, Δόξα Εμποροϋπαλλήλων (με βάση τον Άρη και τους Εμποροϋπαλλήλους), Πελασγιώτιδα (με βάση Λαρισαϊκό και Πελασγικό) και Όλυμπος (με βάση Τοξότη και Πανθεσσαλικό), συμπλήρωναν αυτήν τη μεγάλη ποδοσφαιρική οικογένεια αγωνιζόμενες σε μικρότερες κατηγορίες.

 

Πρόσκληση για συγκέντρωση...

Μέσω διαδικτύου καλούνται σήμερα και ώρα 20:00 στην πλατεία Ταχυδρομείου φίλαθλοι για τον εορτασμό των 58 χρόνων. Χαρακτηριστικά αναφέρουν : «Δείχνουμε τη δύναμη που έχουν αυτά τα 3 γράμματα. Δείχνουμε το βάρος αυτής της φανέλας και τη δύναμη αυτού του κόσμου. Η ΑΕΛ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ. Η ΑΕΛ είναι πολύ πιο πάνω από πρόσωπα».

 

ΣΑΝ σήμερα...

Από την ΠΑΕ ΑΕΛ για τη σημερινή επέτειο ανακοινώθηκαν τα εξής:
«Χρόνια Πολλά βασίλισσα της καρδιάς μας!
17 Μαΐου 1964.
Σαν σήμερα γεννήθηκες για να ενώσεις, να λάμψεις, να γράψεις ιστορία.
Τα κατάφερες.
Χρόνια Πολλά «βασίλισσα» της καρδιάς μας!».

 

Τέλος οι προπονήσεις της ΑΕΛ την Παρασκευή

Την ερχόμενη Παρασκευή θα σταματήσουν οι προπονήσεις της ΑΕΛ ενόψει των διακοπών του καλοκαιριού, ενώ ο τεχνικός της λαρισινής ομάδας Σωτήρης Αντωνίου θα παραδώσει στον μεγαλομέτοχο Αλέξη Κούγια την έκθεσή του για την αξιολόγηση του έμψυχου δυναμικού.

 

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass