Κραυγή αγωνίας από τα ερασιτεχνικά σωματεία

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΛΥΣΗΣ

Δημοσίευση: 02 Οκτ 2022 20:30

Μόνο αρνητικές είναι οι επιπτώσεις στα σωματεία από τη διακοπή των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, όπως τονίζουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία εκπρόσωποι των ομάδων της μεγάλης τοπικής κατηγορίας του νομού.

Οι επιπτώσεις έχουν να κάνουν τόσο με το αγωνιστικό όσο και με το οικονομικό, καθώς μία ενδεχόμενη παράταση της σεζόν θα υποχρεώσει σε επιπλέον έξοδα τις ομάδες, ωστόσο υπάρχει και το κοινωνικό σκέλος, αφού το ποδόσφαιρο και ειδικά το ερασιτεχνικό αποτελεί ένα ιδιαίτερο γεγονός και δίνει ζωή στις τοπικές κοινωνίες των χωριών και των συνοικιών που εκπροσωπούν οι ομάδες. Παράλληλα δε, στη μετά Covid εποχή τίθεται και ζήτημα ψυχικής υγείας των παικτών που αναζητούσαν διακαώς την επιστροφή στην κανονικότητα και πλέον παρουσιάζονται απογοητευμένοι στο ενδεχόμενο ενός νέου «αγωνιστικού lockdown».
Η κόντρα ανάμεσα στην ΕΠΟ και την Πολιτεία με σημείο τριβής την εγγραφή στο Μητρώο της ΓΓΑ έχει δυσμενείς συνέπειες για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και δη το ποδόσφαιρο. Κοινή απαίτηση όλων όσων εμπλέκονται με το τοπικό ποδόσφαιρο είναι η άμεση εξεύρεση λύσης και η άρση της αγωνιστικής ποινής στις ομάδες που δεν μπορούν να εγγραφούν στο Μητρώο της ΓΓΑ.
Ας δούμε πώς τοποθετήθηκε επί του θέματος η συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων των ερασιτεχνικών σωματείων της μεγάλης τοπικής κατηγορίας του νομού:

 

Κώστας Λυγούρας (πρόεδρος Φαλανιακού):
«Όσες καθυστερήσεις ή αναβολές λαμβάνουν χώρα στα τοπικά πρωταθλήματα, το μόνο που δημιουργούν είναι προβλήματα, τα οποία επηρεάζουν τους πάντες, ποδοσφαιριστές, προπονητές, παράγοντες, φιλάθλους κ.λπ. Είχαμε κάνει τον σχεδιασμό μας και τις απαιτούμενες κινήσεις για ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού και όλα πλέον πάνε πίσω. Καλό είναι να βρεθεί άμεσα λύση και να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα, παράλληλα δε να προχωρήσει και το Μητρώο».

 

Ζήσης Δεληχάς (πρόεδρος Δαμασιακού):
«Κάναμε την προετοιμασία μας, αλλιώς τα υπολογίζαμε και αλλιώς πλέον θα μας βγουν. Τα έξοδα θα αυξηθούν, γιατί θα πρέπει να κρατήσουμε παίκτες και προπονητές παραπίσω, εκτός και εάν η Πολιτεία μας δώσει γενναία επιχορήγηση. Το καλύτερο θα ήταν να είχαμε αρχίσει τα παιχνίδια. Αυτή η κόντρα των μεγάλων πρέπει τελειώσει, δεν αντέχουμε οικονομικά».

 

Κώστας Κατσάρας (προπονητής Κιλελέρ):
«Η όλη κατάσταση μόνο αρνητική είναι ειδικά για τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, αλλά και για τις διοικήσεις που βάζουν λεφτά και θέλουν να κρατήσουν ζωντανή τη μικρή κοινωνία που εκπροσωπούν. Πρέπει να βρεθεί λύση για να παιχτεί ποδόσφαιρο. Δεν νοείται να μαλώνουν οι μεγάλοι και να την πληρώνουν οι μικροί. Στη μετά Covid περίοδο πρέπει να κοιτάξουμε και την ψυχική υγεία. Το ποδόσφαιρο και ειδικά το ερασιτεχνικό είναι ψυχοθεραπεία. Βλέπετε τι γίνεται στην κοινωνία μας. Έπρεπε κάποιος να είχε υποχωρήσει και να είχε ήδη βρεθεί λύση».

 

Γιώργος Μάτος (προπονητής Παναγροτικού):
«Αυτή η κατάσταση μας βγάζει τελείως εκτός προγραμματισμού. Είχαμε κάνει το πλάνο μας ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι στις 6 εβδομάδες, ξεκινώντας τον Αύγουστο, πλέον μπήκε ο Οκτώβριος και δεν ξέρουμε πότε θα ξεκινήσουμε. Κάνουμε μόνο προπονήσεις και παίζουμε φιλικά. Η αναμονή αυτή είναι ό,τι χειρότερο, ψυχολογικά και αγωνιστικά. Οι παίκτες αρχίζουν να χάνουν την όρεξή τους, η διάθεσή τους έχει αλλάξει κι εμείς καλούμαστε να διαχειριστούμε μία τέτοια κατάσταση και να διατηρήσουμε την ομάδα πανέτοιμη όποτε αποφασιστεί η έναρξη του πρωταθλήματος».

 

Χρήστος Ντριγκόγιας (πρόεδρος Σμόλικα Φαλάνης):

«Το ότι πρέπει να μπει μία σειρά είναι θεμιτό, αλλά όχι να φτάσουμε στο σημείο να διακόψουμε τα πρωταθλήματα. Ας μην επιχορηγηθούν οι ομάδες που δεν είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο. Όλη αυτή η κατάσταση μας έχει επηρεάσει αρνητικά. Δεν υπάρχει διάθεση. Όλο προπονήσεις και φιλικά. Μας έχει κουράσει και δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Τα έξοδα, όμως, τρέχουν για παίκτες, προπονητές κ.λπ. Τι θα γίνει; Θα παραταθεί η σεζόν ή θα μπουν εμβόλιμες αγωνιστικές;
Κάποιοι ποδοσφαιριστές εργάζονται, άλλοι είναι φοιτητές, άλλοι έρχονται με έξοδα της διοίκησης από άλλες περιοχές. Πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση; Κανείς δεν ξέρει. Μόνο αρνητικές επιπτώσεις έχει η διακοπή των πρωταθλημάτων. Πρέπει να βρεθεί λύση άμεσα».

 

Γιώργος Σαλτζίδης (πρόεδρος Τυρνάβου 2005):

«Για μας είναι καταστροφικό. Τέλειωσε η περσινή χρονιά και με όρεξη, αισιοδοξία και βάζοντας στόχους ξεκινήσαμε τη νέα σεζόν. Κάναμε μεταγραφές, ενισχύσαμε την ομάδα όπου χρειάστηκε και την τελευταία στιγμή γίνεται διακοπή. Είναι οικονομική καταστροφή για τα σωματεία, γιατί πληρώνουμε παίκτες, προπονητές κ.λπ. Επιπλέον, δεν μπορούμε ούτε διαφημίσεις να πάρουμε ούτε διαρκείας να πουλήσουμε, αφού δεν υπάρχει πρωτάθλημα, με απρόβλεπτο το μέλλον. Κάποια στιγμή θα αγανακτήσουμε και θα τα παρατήσουμε.
Να βρεθεί άμεσα λύση. Ας μην επιχορηγηθούν οι ομάδες ή να επιβληθεί ποινή αφαίρεσης βαθμών ή κάτι άλλο, αλλά να ξεκινήσουμε. Είναι άδικο αυτό που γίνεται».

 

Αχιλλέας Μανάκας (προπονητής Δήμητρας Γιάννουλης):

«Μόνο κακό μπορεί να κάνει η όποια διακοπή, προσωρινή ή οριστική. Έχει χαθεί το κίνητρο με τα φιλικά. Έχει γίνει παράταση της προετοιμασίας που έχει κουράσει τους πάντες, από φιλάθλους μέχρι φροντιστές. Βγαίνουμε εκτός προγράμματος και όταν θα αρχίσουν τα παιχνίδια θα υπάρξουν προβλήματα».

 

Μάκης Αλεξούδης (προπονητής Αστέρα Μελισσοχωρίου):
«Αρνητική η διακοπή εάν αναλογιστούμε ότι ορισμένες ομάδες έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα την προετοιμασία τους κι εμείς ως προπονητές πρέπει να διαχειριστούμε αυτούς τους παίκτες που κατά τα άλλα είναι ερασιτέχνες, δηλαδή έχουν δουλειές, είναι φοιτητές κ.λπ. Όλο το θέμα αρχίζει και κουράζει και την πληρώνουν οι ομάδες. Ευελπιστώ οι αρμόδιοι να πάρουν κάποιες αποφάσεις άμεσα για να μπουν τα παιδιά σε μια αγωνιστική περίοδο».

 

Αργύρης Γκρίμπας (πρόεδρος Πελασγιώτιδας):
«Είναι κακό που δεν ξεκίνησαν τα πρωταθλήματα. Ελπίζω να γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο. Είναι μεγάλο πλήγμα για τις ομάδες και τους παίκτες, γιατί κάνουμε δύο μήνες προετοιμασία και δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Παίζουμε συνέχεια φιλικά. Έχουμε κάνει έξοδα, προμήθεια υλικών, γυμναστήρια, παίκτες, προπονητές και είναι αδικία να την πληρώσει το σύνολο των ομάδων για έναν μικρό αριθμό συλλόγων που δεν έχουν εγγραφεί ακόμη στο Μητρώο. Να βρεθεί άμεσα λύση και να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα».

 

Δημήτρης Κωστής (προπονητής Ολύμπου Γόννων):

«Κάναμε, όπως όλες οι ομάδες, τον προγραμματισμό μας. Ξεκινήσαμε νωρίς την προετοιμασία πιστεύοντας ότι το πρωτάθλημα θα άρχιζε την προγραμματισμένη ημερομηνία. Αυτό που συμβαίνει είναι πλήγμα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Λόγω της πανδημίας τα πρωταθλήματα είχαν διακοπεί, ενώ πέρυσι είχαμε πολλές αναβολές αγώνων. Πολλοί ποδοσφαιριστές είχαν απογοητευτεί και αποφάσισαν να σταματήσουν. Εκεί που καταφέραμε να τους επαναφέρουμε έρχεται μία νέα διακοπή και τα ισοπεδώνει όλα. Είναι δύσκολα και για τις διοικήσεις. Προσπαθήσαμε να οργανωθούμε σε μεγάλο βαθμό και αν χαθεί αυτή η οργάνωση -γιατί είμαστε ερασιτεχνικά και όχι επαγγελματικά σωματεία-, τότε το πλήγμα θα είναι πολύ μεγάλο για τις ομάδες».

 

Χρήστος Τσαπραΐλης (μέλος Δ.Σ. Αχιλλέα Φαρσάλων):
«Έπρεπε να είχε βρεθεί λύση πριν φτάσουμε εδώ. Πάει πίσω όλος ο προγραμματισμός. Ειδικά σε ένα σωματείο όπως ο Αχιλλέας Φαρσάλων που έχει υψηλούς στόχους και πρέπει να είμαστε σωστοί στις υποχρεώσεις μας απέναντι σε παίκτες και προπονητές τα έξοδα είναι δυσβάσταχτα. Πώς θα πουλήσουμε διαρκείας, πώς θα πάρουμε διαφημίσεις και πώς θα βρούμε χορηγίες; Τι προϊόν θα πουλήσουμε, αφού δεν υπάρχει αγωνιστική δραστηριότητα; Άρα χάνουμε έσοδα, ενώ τα έξοδα τρέχουν και μεις οι παράγοντες του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου τα χρήματα για να συντηρήσουμε τις ομάδες μας τα βγάζουμε με αίμα. Υπάρχει, όμως, και το αγωνιστικό πρόβλημα. Τα παιδιά ήταν έτοιμα να παίξουν. Τώρα όλα πάνε πίσω. Δεν ξέρω πώς θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε φρέσκια την ομάδα. Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν τα παιχνίδια».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass