ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ «Ε» ΣΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΑΥΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

ΕΑΛ: Η ζωντανή ιστορία του λαρισινού βόλεϊ

ΠΟΙΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΑΥΤΗ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2009 3:56 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:21
 Ένωση Αθλοπαιδιών Λάρισας: Τρεις λέξεις που είναι συνυφασμένες με τη ζωντανή ιστορία του λαρισινού βόλεϊ. Ένας σύλλογος γεμάτος διακρίσεις. Ένας σύλλογος που τόσο σε επίπεδο ανδρών όσο και σε επίπεδο γυναικών έχει κάνει την πόλη της Λάρισας αρκετές φορές να νιώθει «πετοσφαιρικά» υπερήφανη.Η «Ε» με την ευκαιρία της έναρξης των προετοιμασιών (οι γυναίκες που θα παίζουν στην Α1 ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα ενώ οι άνδρες που ανέβηκαν στη Β’ Εθνική θα αρχίσουν αύριο Τρίτη) γυρνάει το χρόνο πίσω και σας παρουσιάζει τις μεγαλύτερες στιγμές της ΕΑΛ. Φυσικά, αξίζει να τονίζουμε πως οι πληροφορίες, όπως και οι φωτογραφίες, είναι από τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Σπύρο Μπαρμπούτη:
ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Το τμήμα βόλεϊ γυναικών της ΕΑΛ, είναι το νεότερο τμήμα στην 41χρονη ενεργό ζωή της ΕΑΛ, αφού ιδρύθηκε, έτος 1986, αλλά είναι αυτό με τις περισσότερες και λαμπρότερες διακρίσεις.
Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του τμήματος, η ΕΑΛ ανέπτυξε το βόλεϊ γυναικών σε βάθος. Ανέπτυξε αρχικά τα τμήματα υποδομής (κορασίδων - νεανίδων), ώστε αργότερα οι νεαρές αθλήτριες να στελεχώσουν και τη γυναικεία ομάδα, τη «βιτρίνα» του τμήματος.
Στο τμήμα βόλεϊ γυναικών υπάρχουν εν ενεργεία, τμήματα παγκορασίδων - κορασίδων, νεανίδων και βέβαια γυναικών. Στα τμήματα υποδομής συμμετέχει μεγάλος αριθμός αθλητριών, που λαμβάνουν μέρος στα αντίστοιχα πρωταθλήματα του Ε.Ο.Π.Ε.
Η γυναικεία ομάδα της ΕΑΛ αγωνίζεται για δωδέκατη αγωνιστική περίοδο στην Α1 Εθνική κατηγορία. Εδώ πρέπει να τονιστεί, ότι η ΕΑΛ είναι η ΜΟΝΗ ομάδα από την περιφέρεια (εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης) που μετέχει στο πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής!
Η ομάδα πλαισιώνεται κυρίως από αθλήτριες της πόλης μας και η παρουσία όλων των τμημάτων, γυναικών - νεανίδων - κορασίδων, είναι γεμάτη διακρίσεις.
Συνολικά, τα τμήματα υποδομής της ΕΑΛ, (κορασίδες - νεανίδες) τα τελευταία χρόνια κατέκτησαν:
- Δέκα πρωταθλήματα Ελλάδας!
- Επτά πανελλήνιες δεύτερες θέσεις!
- Τέσσερις πανελλήνιες τρίτες θέσεις.
Την αγωνιστική περίοδο 2000-2001, η γυναικεία ομάδα της ΕΑΛ (4η στη βαθμολογία του πρωταθλήματος), έλαβε μέρος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Συνομοσπονδίας - προκρίθηκε στους «16» της Ευρώπης και είχε συμμετοχή στο Final Four του Κυπέλλου Ελλάδας που έγινε στη Λάρισα.
Το τμήμα βόλεϊ της ΕΑΛ, είναι εκείνο που σε συλλογικό επίπεδο έχει μεγάλη προσφορά στα κορίτσια της πόλης μας και οι επιτυχίες των αθλητριών του, τόσο στον αθλητικό όσο και στον κοινωνικό στίβο γεμίζουν με χαρά και υπερηφάνεια κάθε Λαρισαίο.
Οι αθλήτριες της ΕΑΛ, με τις διαδοχικές Πανελλήνιες επιτυχίες απέκτησαν «bonus» για την εισαγωγή τους στα Α.Ε.Ι.
Σήμερα, όλες οι αθλήτριες της ΕΑΛ είναι φοιτήτριες ή αποφοίτησαν από τα Πανεπιστήμια και είναι επιτυχημένες επιστήμονες, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία, πράγμα που γεμίζει με περηφάνια την ΕΑΛ.
Εκτός βέβαια από τις αθλήτριες τη ΕΑΛ που εισήχθησαν στα Α.Ε.Ι. ή αποφοίτησαν από αυτά, ακολουθούν και οι «μικρές» της ΕΑΛ (κορασίδες - νεανίδες), που με τις μέχρι τώρα επιτυχίες τους εξασφάλισαν αριθμό μορίων «bonus» για μελλοντική εισαγωγή τους στα Α.Ε.Ι.
Από τη γυναικεία ομάδα της ΕΑΛ, έχουν αξιοποιηθεί και προωθηθεί αρκετά ταλέντα, με αξιόλογη σταδιοδρομία σε ομάδες όλης της Ελλάδας και με πολλές συμμετοχές στα εθνικά συγκροτήματα (γυναικών - κορασίδων - νεανίδων).
Και φέτος η διοίκηση της ΕΑΛ, ακολουθεί όπως όλα τα χρόνια τη φιλοσοφία που θέλει ως στόχο, η ομάδα να στηρίζεται στα δικά της κορίτσια, τις δικές της δυνατότητες.
Έτσι οι νεαρές αθλήτριες που προωθήθηκαν από το τμήμα νεανίδων, μαζί με τις μεγαλύτερες συναθλήτριές τους - που τόσα χρόνια έχουν προσφέρει στην ΕΑΛ και γενικότερα στον αθλητισμό της Λάρισας - αποτελούν ένα ομογενές σύνολο, ικανό να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του πρωταθλήματος της Α1 Εθνικής.
Ένα σύνολο που έχει ως στόχο, την καλή πορεία στο πρωτάθλημα και την εξασφάλιση της παραμονής τους στην κατηγορία.
Ένα σύνολο ικανό να προσθέσει τουλάχιστον ισάξιο κομμάτι της 23χρονης ιστορίας του τμήματος βόλεϊ γυναικών της ΕΑΛ.
Ωστόσο, για να είναι σε θέση να υλοποιήσουν τα κορίτσια της ΕΑΛ τους στόχους τους - καθεμία θα πρέπει να υπερβάλει εαυτόν - χρειάζονται τη συμπαράσταση των φιλάθλων.
Πιστεύουμε ότι φέτος, περισσότεροι Λαρισαίοι φίλαθλοι θα βοηθήσουν την προσπάθεια των αθλητριών, άλλωστε το τμήμα βόλεϊ γωνιακών της ΕΑΛ έδειξε ότι αξίζει περισσότερη στήριξη.
Στήριξη που θα δώσει την ευκαιρία στο τμήμα βόλεϊ γυναικών της ΕΑΛ:
- Να βλέπει με απόλυτη αισιοδοξία το μέλλον.
- Να συμβάλει στην παραπέρα ανάπτυξη του βόλεϊ στη Λάρισα.
- Να στοχεύει στην αναβάθμιση και προαγωγή των προσφερόμενων υπηρεσιών στα κορίτσια της πόλης μας.
 
ΑΝΔΡΕΣ
Το τμήμα βόλεϊ ανδρών της ΕΑΛ ιδρύθηκε το 1968 αμέσως μετά το τμήμα μπάσκετ.
Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούσαν οι: Χ. Γουμενόπουλος (πρόεδρος), Σπ. Μπαρμπούτης (αντιπρόεδρος), Δ. Παγώνης (Γ. Γραμματέας), Θ. Ματίκας (Ταμίας), Αρ. Παπουτσής (Γεν. Αρχηγός), Αλ. Παπαδημητρίου (Έφορος Υλικού), Κ. Κατής, Στ. Λελούδης και Αρ. Τσαλίκογλου (μέλη).
Είναι ένα τμήμα της ΕΑΛ, που έχει πολλές διακρίσεις μια και έχει 8 συμμετοχές στην Α΄ Εθνική Κατηγορία αγωνιζόμενη συνεχώς με τους μεγάλους του αθλήματος από το 1969 έως το 1976 με μια διακοπή το 1975 που υποβιβάστηκε στη Β΄ Εθνική Κατηγορία και επανήλθε πανηγυρικά αφού κατέκτησε το πρωτάθλημα στη Β΄ Εθνική αήττητη.
Το 1969 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Θεσσαλίας αήττητη και στο πανεπαρχιακό πρωτάθλημα διεκδίκησε την άνοδό της στην Α΄ Εθνική με δύο αγώνες στην Πάτρα και στη Λάρισα, με την Ολυμπιάδα Πατρών.
Στην Πάτρα έχασε με 3-1 σετ και στη Λάρισα κέρδισε με 3-1 σετ και υπερτερεί της Ολυμπιάδας με 108-106 πόντους και ανέρχεται στην Α΄ Εθνική Κατηγορία.
Ο δεύτερος αγώνας με την Ολυμπιάδα θα μείνει αξέχαστος στους φιλάθλους που πλησίαζαν τους 2000 και μ’ αυτόν εγκαινιάστηκε το ημιτελές τότε κλειστό γυμναστήριο του Αλκαζάρ (16-10-1969).
Πρώτος προπονητής ήταν ο γυμναστής κ. Αρ. Συράκης και ήταν προπονητής καθ’ όλη την οκταετία στην Α΄ Εθνική Κατηγορία, τη «Χρυσή Εποχή» του ανδρικού βόλεϊ της Λάρισας.
Για 41 χρόνια αθλητές φόρεσαν τη φανέλα της ΕΑΛ και βοήθησαν στην πορεία του τμήματος. Φέρνοντας στο νου μεγάλες στιγμές του Λαρισινού βόλεϊ θυμόμαστε ονόματα – με κίνδυνο να παραλείψουμε αρκετούς - όπως τους Τσουγένη, Χαρισούλη, Νικολάου, Χονδροδήμος, Δαφνόπουλος, Μυλωνάς, Αγαπίου και νεώτεροι Γεωργάκης, Μιχαλόπουλος, Αντωνούλης, Ταμπάρας, Πρωτοψάλτης ή ακόμα νεώτεροι Πέτρου, Γούναρης, Τσούμαρης, Παππάς, Γκανάς κ.α.
Από το 1970 η ΕΑΛ έδινε τα «φώτα» της και σε άλλες ομάδες της περιφέρειας ν’ αναπτύξουν το βόλεϊ. Τότε που το πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής Κατηγορίας σήμαινε μόνο μάχη Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Πολλοί αθλητές τους έγιναν μεταγραφικοί στόχοι του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού που όπως και τώρα – με τον Ηρακλή – μονοπωλούσαν τους τίτλους.
Την τέταρτη χρονιά της ΕΑΛ στην Α΄ Εθνική Κατηγορία (1973) η ΕΑΛ πέτυχε τον άθλο να κατακτήσει την 4η θέση στο πρωτάθλημα πίσω απ’ τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και τον Ηρακλή!
Το Μάιο του 1982 σε αγώνα μπαράζ για άνοδο στην Α΄ Εθνική έχασε από τον Εδεσσαϊκό με 3-2 σετ με τον οποίο είχε ισοβαθμήσει στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής.
Τις περιόδους από 1983 έως το 1987 η ΕΑΛ αγωνίστηκε στα πρωταθλήματα Β΄ και Γ΄ Εθνικής. Το 1994 ανήλθε ξανά στη Β΄ Εθνική.
Την περίοδο 1996-97 δεν κατόρθωσε να ανέλθει στην Α2 Εθνική Κατηγορία σε αγώνες μπαράζ.
Από το 2005 – μετά 36 χρόνια στις εθνικές κατηγορίες – αγωνίζονταν στο πρωτάθλημα της ΕΣΠΕΘ. Αισιόδοξη νότα για το τμήμα βόλεϊ Ανδρών της ΕΑΛ είναι οι ομάδες υποδομής του Συλλόγου που πρωταγωνιστούν σε επίπεδο Θεσσαλίας προκρινόμενοι στα αντίστοιχα πρωταθλήματα και που αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα για τη μελλοντική αγωνιστική πορεία και στελέχωση μελλοντικά της ανδρικής ομάδας.             
Φέτος η ομάδα βόλεϊ ανδρών της ΕΑΛ θ’ αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής κατηγορίας.
Η άνοδος στη Β’ Εθνική έγινε στον περασμένο Ιούνιο σε αγώνες μπαράζ που έγιναν στο κλειστό Γυμναστήριο του Αλκαζάρ και με δύο «καθαρές» νίκες ανέβηκε στη Β’ Εθνική κατηγορία μετά 4 χρόνια αγωνιστικής δραστηριότητας σε πρωτάθλημα της ΕΣΠΕΘ.
Νίκησε τον Ερμή Πατρών 3-0 σετ (25-22, 25-20 και 25-16) και του ΓΑΣ Λέσβου 3-0 σετ (25-23, 25-17, και 25-22).
Η ομάδα ενισχύθηκε στις μεταγραφές του καλοκαιριού με τέσσερις νέους αθλητές που με τους παλαιότερους αθλητές, θ’ αποτελέσουν ένα αξιόλογο συγκρότημα κάτω από τις οδηγίες του προπονητή τους κ. Κωσ. Ματίκα, ώστε να έχουν μια αξιόλογη πορεία σε Β’ Εθνική και να πραγματοποιήσουν τους στόχους που μαζί – αθλητές, τεχνική ηγεσία και Διοίκηση – θα θέσουν για την καινούρια αθλητική περίοδο, συνεχίζοντας την ιστορία των 41 χρόνων ζωής του Τμήματος.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass