ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΡΙΣΑΙΟ ΜΠΑΣΚΕΤΜΠΟΛΙΣΤΑ

Τρίτος Ολυμπιονίκης ο Παν. Ντικούδης

* ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΚΩΦΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΗΣ ΤΑΪΒΑΝ

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2009 2:38 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:32
Η Λάρισα απέκτησε έναν ξεχωριστό Ολυμπιονίκη πριν λίγες μέρες... Βέβαια δεν υπήρχαν κάμερες στο αεροδρόμιο για να τον υποδεχθούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μαζί με τους άλλους του συμπαίκτες (δεν υπάρχουν βλέπετε γραφεία Τύπου για την προβολή αυτής της ομάδας...) αλλά αυτό δεν μειώνει το μέγεθος της επιτυχίας τους. Και αναφερόμαστε στον Παναγιώτη Ντικούδη της Εθνικής Ομάδας Κωφών, που με τα υπόλοιπα μέλη της εθνικής ομάδας πήραν την τρίτη θέση στη Ολυμπιάδα της Ταϊβάν κάτι που πέτυχαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους και ήρθε να προσθέσει έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των επιτυχιών καθώς είχαν προηγηθεί επιτυχίες σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Ο Λαρισαίος παίκτης αποτέλεσε έναν από τους βασικούς συντελεστές της επιτυχίας καθώς είχε σημαντική συμβολή στην πρόκριση και ήταν ο κορυφαίος στον άτυχο ημιτελικό από την Αμερική (η μόνη ήττα που έκανε η ελληνική ομάδα) που για 14η φορά στέφθηκε χρυσή Ολυμπιονίκης.
Η πορεία της εθνικής ομάδας ξεκίνησε με νίκες επί της Βενεζουέλας με 83-69 (8 πόντους ο Ντικούδης), Γερμανίας με 79-52 (6 πόντους) και Ιαπωνίας με 97-55 (10 πόντους).
Προκρίθηκε στον προημιτελικό όπου κέρδισε τη διοργανώτρια χώρα με 93-42 (ο Ντικούδης στο εύκολο παιχνίδι είχε μικρή συμμετοχή πετυχαίνοντας 5 πόντους) και στον ημιτελικό έπαιξε το πιο καθοριστικό παιχνίδι με τις ΗΠΑ όπου έχασε με 64-57 έχοντας για κορυφαίο τον Λαρισαίο παίκτη που σημείωσε 14 πόντους.
Στον μικρό τελικό κέρδισε το Ισραήλ με 84-64 και ο Ντικούδης που πάντα ήταν μέλος της βασικής πεντάδας σημείωσε 6 πόντους.
ΓΑΖΗΣ: ΑΞΙΖΕ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ
Για την παρουσία του Λαρισαίου παίκτη στη μεγάλη αυτή διοργάνωση μιλήσαμε με τον τεχνικό της ομάδας Διονύση Γαζή που μας είπε τα εξής: «Ο Παναγιώτης για μια ακόμα φορά αποτέλεσε έναν από τους καλύτερους παίκτες όπως έγινε σε πολλές διοργανώσεις που ήταν και μέλος της καλύτερης πεντάδας. Δεν ξέρουμε αν ήθελε να πάρει και την δόξα του... ξαδέλφου Δήμου που διαπρέπει στην εθνική ομάδα, αλλά και εμείς έχουμε το δικό μας Ντικούδη που τον θεωρούμε εξίσου καλό και πολύτιμο. Είναι πολύ καλός παίκτης και το μόνο που δεν τόλμησε ήταν να φύγει από τη Λάρισα γιατί οι δυνατότητές του ήταν να ασχοληθεί σε επαγγελματικό επίπεδο (σ.σ. έχει παίξει μπάσκετ στον Περσέα, στον Αστέρα και στην Α.Ε.Λ.). Έχει πολύ καλά στοιχεία και καταλαβαίνει τα πάντα μέσα στο γήπεδο. Το μόνο ελάττωμα του είναι ότι δεν παίζει πολύ δυνατά μέσα στο καλάθι. Είμαι σίγουρος ότι αν είχε προσέξει και ο ίδιος αλλά και οι προπονητές θα έπαιζε σε υψηλό επίπεδο».
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός αναγνωρίζοντας την προσφορά του δεν κρύβει την επιθυμία να τιμηθεί ο παίκτης από την Ελληνική Ομοσπονδία Κωφών όταν αποφασίσει να αποχωρήσει μια και η προσφορά του είναι τεράστια στην εθνική ομάδα.
Παράλληλα μας αποκάλυψε γιατί τώρα γυμνάζεται μόνος του και δεν παίζει σε κανένα σύλλογο. Μας είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θέλει να ασχοληθεί πια με συλλόγους έχει απογοητευτεί ενώ παράλληλα είχε και κάποιους τραυματισμούς. Εμείς στην Ομοσπονδία, αν δεν συνεχίσει με την Εθνική, έχουμε σκοπό να κάνουμε κάποιο φιλικό στη Λάρισα για να τον τιμήσουμε όπως του ταιριάζει για τη μεγάλη του προσφορά».
Για την ιστορία αναφέρουμε τα μέλη της Εθνικής Ομάδας Κωφών στην Ολυμπιάδα της Ταϊβάν που ήταν οι: Γρίλλης Σιδέρης, Γιαννόπουλος Χαράλαμπος, Γκανάτσας Κωνσταντίνος, Ντικούδης Παναγιώτης, Παγκράτης Χρήστος, Ντερτιλής Ευάγγελος, Κουράτορας Στυλιανός, Απτόσογλου Μιχαήλ, Τασιούλης Ιωάννης και Τασιούλης Χρήστος.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ
Η ιδέα της Εθνικής Ομάδας Κωφών μπάσκετ ξεκίνησε χάρη στο όραμα των Αργύρη Φωτίου (πρώην προέδρου της Ε.Ο.Α.Κ.) και Θεόδωρου Σταρόγιαννη, (πρώην προέδρου της Ε.Ο.Α.Κ.). Τον Οκτώβριο του 1991 η ομοσπονδία συμπεριέλαβε στα αθλήματά της και το μπάσκετ και από τότε άρχισε μια πορεία που έφτασε μέχρι και την κορυφή του κόσμου.
Απαραίτητος συνεργάτης του προπονητή είναι ένας γνώστης της νοηματικής γλώσσας, ο οποίος καλείται να μεταφέρει στους αθλητές με ακρίβεια όλα όσα λέει ο προπονητής. Σε αυτόν τον τομέα η προσφορά του Γιάννη Στουφή είναι σημαντικότατη. Η θέληση της τεχνικής ηγεσίας και των παικτών για επιτυχία είναι τόσο μεγάλη, που δεν επιτρέπει στα προβλήματα καθημερινής φύσης να σταθούν εμπόδιο.
Από το 1991, με την ίδρυση της Εθνικής, οι αθλητές έπαιρναν μέρος σε διοργανώσεις με αρκετές διακρίσεις από το 2000 όμως στο 7ο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Πάτρα ξεκίνησε μια εκπληκτική πορεία της εθνικής ομάδας των ανδρών με μετάλλια και πολλές επιτυχίες. Πρώτη θέση στο πανευρωπαϊκό το 2000, πρώτη θέση στο Παγκόσμιο το 2002 στην Αθήνα ενώ οι γυναίκες κατέκτησαν την 5η θέση από εννέα ομάδες που συμμετείχαν. Στη συνέχεια πήραν το αργυρό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Σλοβενία το 2004 και ακολούθησε η 5η στη Ολυμπιάδα Κωφών στην Αυστραλία το 2005, ενώ την ίδια χρονιά η Εθνική Ομάδα Γυναικών κατάφερε να μείνει στην εξάδα των καλύτερων ομάδων του κόσμου.
Η Εθνική Ομάδα Κωφών, συνεχίζοντας την καλή πορεία, κατέκτησε στο 2ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε στην πόλη Guangzhou της Κίνας το Ιούνιο 2007 το ασημένιο μετάλλιο, ενώ οι γυναίκες κατέκτησαν την 3η θέση ανάμεσα σε εννέα ομάδες.
Στο 9ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ στη Γερμανία το 2008, οι Εθνικές Ομάδες των Ανδρών και των Γυναικών κατέλαβαν την 3η θέση και στην 21η Ολυμπιάδα της Ταϊβάν πήρε την τρίτη θέση.
Επόμενοι αγώνες είναι το 3ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα γίνει στο Παλέρμο στην Ιταλία 2011 και οι 22οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα το 2013.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass