ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΚΙ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Σπουδαίο εγχείρημα του ΕΟΣ Λάρισας

ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 14 ΚΑΙ 15 ΕΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2009 2:20 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:32
 Σε μια πρωτοποριακή και συνάμα εντυπωσιακή κίνηση θα προβεί αυτό το Σαββατοκύριακο ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λάρισας, μέσω της οποίας θα στείλει παράλληλα και πολλαπλά μηνύματα. Συγκεκριμένα θα διοργανώσει στην πόλη του Καρπενησίου (δηλαδή διακόσια χιλιόμετρα μακριά από τη Λάρισα) Πανελλήνιους Αγώνες Τεχνικής και Γιγαντιαίας Κατάβασης στις κατηγορίες Π2 και Κ2 κάτι που δείχνει πως υπάρχει ανεξάντλητη αγάπη προς το άθλημα του σκι, παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει χιονοδρομικό κέντρο σε ολόκληρο το νομό της Λάρισας. Κάτι τέτοιο δείχνει με πεντακάθαρο τρόπο τη δυναμική του Ορειβατικού Συλλόγου της Λάρισας, αλλά και το… δρόμο της ανάγκης για δημιουργία ενός χιονοδρομικού κέντρου μέσα στα επόμενα χρόνια.
Στους συγκεκριμένους αγώνες στο Καρπενήσι θα συμμετάσχουν οι καλύτεροι αθλητές (αγόρια - κορίτσια), ηλικίας 14 και 15 χρόνων και αυτά είναι σχεδόν 50 αγόρια και 30 κορίτσια.
Η ευθύνη ανάληψης του αγώνα είναι σοβαρή και για να γίνει αυτό σημαίνει ότι ο Σύλλογος της Λάρισας έχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ομαλή διεξαγωγή αυτού καθώς διαθέτει στελέχη με μεγάλη πείρα.
Ο αγώνας αυτός είναι κριτήριο για τη συμμετοχή των καλύτερων παιδιών σε αγώνες ευρωπαϊκούς που θα γίνουν στο Απετόνε της Ιταλίας την επόμενη εβδομάδα.
Αξίζει να αναφέρουμε πως από τους αγώνες αυτούς επιλέγονται τα τέσσερα καλύτερα παιδιά για την Ολυμπιάδα Νέων, που γίνεται κάθε δύο χρόνια. Από τον ΕΟΣ Λάρισας κάθε δύο χρόνια συμμετέχουν, τουλάχιστον δύο παιδιά σε μόνιμη βάση.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ… ΔΙΑΦΥΓΟΝΤΑ ΚΕΡΔΗ
Για τον αγώνα αυτό, ο διοργανωτής σύλλογος θα απασχολήσει περί τα 40 άτομα (όλα μέλη του συλλόγου), προκειμένου να διεξαχθεί ο αγώνας, όπως χρονομέτρες - πιστέρ - κριτές κ.λπ. Όλοι αυτοί θα αναγκαστούν να μετακινηθούν περί τα 200 χλμ. από τη Λάρισα και μάλιστα με δικά τους χρήματα (δείχνουν πόσο αγαπούν το άθλημα και το σύλλογο). Στην πόλη του Καρπενησίου θα μετακινηθούν περίπου 300 άτομα και πλέον, από όλη την Ελλάδα για τρεις ημέρες. Το τελευταίο στοιχείο δείχνει και πόσα οφέλη θα είχε ο νομός αν υπήρχε ένα Χιονοδρομικό Κέντρο (και μάλιστα όταν οι μετακινήσεις αυτές γίνονται και 4 φορές το χρόνο).
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 
Χθες εξάλλου παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου από τους ανθρώπους του Συλλόγου της Λάρισας σε κεντρικό ξενοδοχείο. Συντονιστής ήταν ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του ΕΟΣ Λάρισας κ. Καραμπούζης που βάζοντας στο κλίμα των αγώνων τους παρευρεθέντες ανέφερε χαρακτηριστικά τη σπουδαιότητα της διοργάνωσης τόσο για τον σύλλογο όσο και για το ελληνικό σκι γενικότερα. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΕΟΣ Λάρισας, κ. Παπαχατζής, που αρχικά αναφέρθηκε στο δύσκολο ξεκίνημα του Συλλόγου τη δεκαετία του ’30. «Μετά την απελευθέρωση» συνέχισε «ο ΕΟΣ αναδιοργανώθηκε και δημιουργήσε ένα φυτώριο αθλητών. Σιγά - σιγά ανεβήκαμε κάποια σκαλοπάτια και δεν είναι τυχαίο πως έχουμε την τρίτη θέση πανελληνίως κάτω από Νάουσα και Βόλο. Οι αθλητές μας εκπροσωπούν επάξια την Ελλάδα. Ο Σύλλογός μας αναλαμβάνει πλέον πανελλήνιους αγώνες παρά το υψηλό κόστος». Όσον αφορά στον αγώνα του Σαββατοκύριακου σημείωσε πως ευελπιστούν όλοι τα αποτελέσματα να είναι θετικά για τους αθλητές τους ΕΟΣ Λάρισας. Τελειώνοντας τόνισε πως «Δεν πρέπει να είμαστε «μουσαφίριδες» συνέχεια. Καλύτερα θα ήταν να είχαμε το δικό μας χιονοδρομικό κέντρο και ευχόμαστε κάποια στιγμή να γίνει».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΕΟΣ Λάρισας κ. Καραμπούζης μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Όλα τα παιδιά του συλλόγου ανεξαρτήτου ηλικίας με την αγάπη που έχουν για το βουνό αλλά και το πάθος για άθληση έχουν σαν κέρδος.
* Την ομαδοποίηση (μαθαίνουν να λειτουργούν ομαδικά φροντίζοντας το ένα το άλλο κάτω από δύσκολες συνθήκες όπως χαμηλές θερμοκρασίες κ.λπ.).
* Αποκτούν οικολογική συνείδηση (σέβονται το βουνό, το προσέχουν αφού η επαφή τους δεν είναι μόνο χειμερινή αλλά συνεχίζουν και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου).
* Αναπτύσσουν δυναμική για την υπόλοιπη ζωή τους (με τη συμμετοχή τους στους αγώνες, οι οποίοι σημειωτέον είναι τουλάχιστον 4 ανά κατηγορία, αναπτύσσουν δυναμικό χαρακτήρα θέλοντας πάντα να κάνουν τον καλύτερο χρόνο).
* Οξύνουν τον νου επειδή είναι ατομικό καθαρά άθλημα (πέρα από την προπόνηση απαιτείται και εξυπνάδα και κυρίως να παίρνουν σημαντικές αποφάσεις σε κλάσματα του δευτερολέπτου.
* Και φυσικά ξεφεύγουν από τις καφετέριες και γενικότερα από τους κλειστούς χώρους που όλοι σήμερα καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό.
Η επαφή με το βουνό και ειδικά το συγκεκριμένο άθλημα διαμορφώνει προσωπικότητα και χαρακτήρα σε οποιονδήποτε συμμετέχει σε αυτό.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι η πλειονότητα των αθλητών μας ήταν και είναι άριστοι μαθητές ενώ αρκετοί από αυτούς σήμερα είναι επιστήμονες (μηχανικοί - ιατροί - οικονομολόγοι κ.λπ.) οι οποίοι ή έχουν στελεχώσει ή θα στελεχώνουν αργότερα την τοπική κοινωνία μας».
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
Ο αγώνας θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο στο Καρπενήσι με
* Αύριο Σάββατο με τεχνική κατάβαση (SL)
* Την Κυριακή με γιγαντιαία κατάβαση (GS).
Οι αθλητές - τριες θα περνούν ανάμεσα από συγκεκριμένες πόρτες και διαδρομή, θα προσπαθούν όλοι να περνούν πιο γρήγορα, ώστε να έχουν τον καλύτερο χρόνο με στόχο τη γενική κατάταξη. Σε όλη τη διαδρομή θα υπάρχουν κριτές οι οποίοι θα βλέπουν εάν και εφόσον έχουν περάσει σωστά.
Η υψομετρική διαφορά θα είναι από τα 2.080 μ. περίπου και θα τερματίζουν στα 1.800 μ. δηλαδή μια διαφορά 280 μ. και σε μήκος περίπου 1.300 μέτρα.
Οι θερμοκρασίες είναι πολύ πιθανό να είναι και κάτω του μηδενός (-10 β. C) που σημαίνει ότι οι συνθήκες δεν θα είναι καθόλου ιδανικές. Τα παιδιά του συλλόγου ήδη βρίσκονται εκεί, πράγμα που σημαίνει ότι η προπόνηση έχει ήδη ξεκινήσει από την Τετάρτη, έτσι ώστε να φέρουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Η προπόνηση των παιδιών ξεκινά στις 9 η ώρα το πρωί και τελειώνει το μεσημέρι στις τρεις με ένα μικρό διάλειμμα μισής ώρα.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Φυσικά αξίζει να δούμε και μερικά στοιχεία για τον ΕΟΣ Λάρισας:
1. Ο Σύλλογος σήμερα διαθέτει δύο μικρά λεωφορεία και μάλιστα το ένα είναι προσφορά της εφημερίδας «Ελευθερία» και έτσι οι τέσσερις ομάδες του Συλλόγου μας μπορούν να πηγαίνουν πλέον ξεχωριστά για προπόνηση.
2. Διαθέτει 9 προπονητές όλοι τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα τη χιονοδρομία και είναι οι: Μάλλιος Χρήστος, Νικολόπουλος Δημήτριος, Παπαχατζή Νατάσα, Καρύδης Νικόλαος, Δούρος Αντώνιος, Κατσανίκος Κωνσταντίνος, Καραμέτου Παναγιώτα, Σωτηριάδης Νικόλαος και Κοκαλιάρη Στυλιανή.
3. Ο Ε.Ο.Σ. Λάρισας βρίσκεται, μετά από τον ετήσιο επίσημο έλεγχο της Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας στην τρίτη θέση πανελλήνια, χωρίς να έχει ασχοληθεί και με άλλα αθλήματα όπως είναι το ελεύθερο σκι, η χιονοσανίδα, τα βόρεια αγωνίσματα (σκυταλοδρομία κ.λπ.). Δηλαδή εάν είχε ασχοληθεί και με άλλα τότε ίσως να κατείχε και την πρώτη θέση.
4. Σε βαλκανικό επίπεδο η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στις καταβάσεις ενώ στην Ευρώπη γενικότερα θα έλεγα ότι είναι μεταξύ Β΄ και Γ΄ εθνικής. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τις ημέρες προπόνησης που γίνονται σε πανελλήνιο επίπεδο αλλά και για την προσοχή που δίνει η πολιτεία είμαστε στην πρώτη κατηγορία.
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΚΙ ΑΚΡΙΒΟ ΑΘΛΗΜΑ;
Στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου οι άνθρωποι του Συλλόγου μίλησαν και το αν είναι το άθλημα του σκι ακριβό άθλημα λέγοντας τα παρακάτω: «Γενικά ακούγεται ότι το σκι είναι ακριβό άθλημα. Για τον καθημερινό τουρίστα που πάει 2- 3 φορές το χρόνο για σκι είναι, αλλά για τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα το κόστος είναι μικρό (440 ευρώ ετησίως και περιλαμβάνει τη μεταφορά, την προπόνηση, αλλά και δωρεάν μπότες - σκι κ.λπ.) για 4 μήνες περίπου τον χρόνο και γενικά όσο υπάρχει χιόνι σε οποιοδήποτε χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα».
ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΙΣΤΑ
Σχετικά με τη δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου υπογραμμίστηκε πως αν η πόλη της Λάρισας διέθετε δικό της χιονοδρομικό σίγουρα θα υπήρχαν αρχικά πρωταθλητές σε βαλκανικό επίπεδο σε διάστημα μικρότερο των πέντε χρόνων και βέβαια πάντα μέσα από τον υγιή αθλητισμό.
Τέλος, αξίζει να τονιστεί πως ο ΕΟΣ Λάρισας ευχαρίστησε τις εταιρίες ΑΔΑΜ Α.Ε. και ΣΑΜΑΡΙΝΑ για την ευγενική προσφορά που έκανε σε υλικό υποστήριξης για τον αγώνα που θα γίνει στο Καρπενήσι.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass