Η «Ε» ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Μ.Α.

Φτιάξτε δρόμους, μάθετε Αραβικά

* ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΛΗΝ ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΘΕΛΟΥΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ * ΔΙΟΡΙΑ ΕΞΙ ΜΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΟΥΝ

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2009 22:58 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:35
Ρεπορτάζ: Σωτ. Κέλλας
Συνεργασία: Μαριέτα Νάτσιου
Σε Λάρισα και Βόλο βρέθηκε το διάστημα 12-14 Φεβρουαρίου η Επιτροπή Παρακολούθησης των Μεσογειακών Αγώνων 2013, που θα γίνουν στις δύο θεσσαλικές πόλεις, και την οποία αποτελούσαν οι Λίνο Σάκο (πρόεδρος), Μουσταφά Ζεκρί, Χοσέ - Μαρία Ετσεβερία και Σοφί Ματέ (ήταν να έρθει και ο Ανρί Σεραντούρ, αλλά λόγω κάποιων προσωπικών προβλημάτων ήταν αδύνατο).
Η συγκεκριμένη Επιτροπή έστειλε στις 15 Φεβρουαρίου λεπτομερή έκθεση της επίσκεψής της στη διοίκηση της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων 2013, όπου αναφέρει όλες τις κινήσεις της, αλλά και τις προτάσεις της. Τη συγκεκριμένη έκθεση φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «Ελευθερία», χάρη και στη βοήθεια της μεταφράστριας Μαριέτας Νάτσιου (μια τέτοια έκθεση έπρεπε να έχει τα ακριβή στοιχεία).
Η Επιτροπή αναφέρει ότι η φιλοξενία ήταν καλή, οι αθλητικές εγκαταστάσεις ικανοποιητικές, τα ξενοδοχεία φαίνονται εντάξει, αλλά η διοργάνωση είναι αργή και τα μεγάλα προβλήματα είναι η επίσημη σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής και το Χωριό των αθλητών.
Η έκθεση χωρίζεται σε αρκετά κομμάτια, που αναλύονται ως εξής:
Α1. Προσβασιμότητα σε Λάρισα - Βόλο
Αναφέρει ότι τα αεροπλάνα φθάνουν στην Αθήνα (κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να λειτουργήσουν τα αεροδρόμια Αγχιάλου - Λάρισας) και χρειάζεται οδήγηση 3,5 ωρών για να φτάσουν τα μέλη τής Μεσογειακής Οικογένειας στις δύο πόλεις, κάτι που φέρνει κόπωση και πρέπει να υπολογίζονται διανυκτερεύσεις στην Αθήνα, όταν κάποιος φτάνει στην Ελλάδα και όταν φεύγει.
Καταλήγει ότι το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου, που λειτουργεί αυτή τη στιγμή και για πτήσεις τσάρτερ, χρειάζεται αναβάθμιση και τώρα δεν εκτελούνται τακτικές πτήσεις.
Α2. Ξενοδοχεία
Η αποστολή αναφέρει έμεινε στο ξενοδοχείο «Ξενία» του Βόλου και το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έδρα της Δ.Ε.Μ.Α. για το μίτινγκ.
Τα ξενοδοχεία, αναφέρει η έκθεση, δεν δείχνουν να έχουν κάποια προβλήματα, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη έρευνα.
Α3. Φιλοξενία
Στον τομέα αυτό γίνονται εγκώμια για τους δύο δημάρχους Λάρισας και Βόλου, αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι από το προσωπικό που τους υποδέχτηκε δεν ξέρουν τις αρμοδιότητές τους και κανείς δεν ξέρει ποιος έχει ανατεθεί για ποια καθήκοντα. Πρέπει, τονίζουν, να υπάρξει βελτίωση.
Α4. Μεταφραστές
Τονίζουν ότι θα χρειαστούν περισσότεροι μεταφραστές και πρέπει να δοθεί έμφαση στα Αραβικά, που είναι μία από τις επίσημες γλώσσες των Μεσογειακών Αγώνων, και όχι μόνο στα Αγγλικά και τα Γαλλικά.
Α5. Μεταφορά σε Βόλο και Λάρισα
Η έκθεση τονίζει ότι οι δρόμοι σε Λάρισα και Βόλο είναι λίγο στενοί και πρέπει να κατασκευαστούν δρόμοι στο Βόλο, για να αποφεύγονται οι αργοπορίες λόγω της κίνησης και προτείνεται η δημιουργία Ολυμπιακών διαδρόμων, που είναι απαραίτητοι για γρήγορες μετακινήσεις.
Για τη Λάρισα αναφέρεται ότι υπάρχει μικρότερο κυκλοφοριακό πρόβλημα και επίσης ότι οι αποστάσεις σε Λάρισα - Βόλο και το Χωριό θα είναι μικρές.
Α7. Συνεντεύξεις Τύπου
Για τις συνεντεύξεις Τύπου που έγιναν, αναφέρθηκε το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων (γραπτού και ηλεκτρονικού Τύπου) και θεωρούν ιδιαίτερα θετικό ότι στους χώρους υπήρχαν σημαίες των Μεσογειακών Αγώνων.
Β. Αθλητικές εγκαταστάσεις
Η έκθεση αναφέρει ότι οι επίσημες τελετές έναρξης και λήξης των Αγώνων θα γίνουν στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, το οποίο εγκωμιάζεται, όπως και το Κλειστό της Νεάπολης.
Για όλα τα υπόλοιπα χρειάζονται αναβάθμιση και σε κάποιες περιπτώσεις προσωρινές υπαίθριες διευκολύνσεις.
Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Άλλες εγκαταστάσεις, όπως της τοξοβολίας και της σκοποβολής κλειστού χώρου, χρειάζονται πολύ εκτεταμένη αναβάθμιση, ενώ για άλλες θα γίνουν καινούριες κατασκευές. Σε διάφορες εγκαταστάσεις (λόγω ανεπάρκειας) θα χρειαστούν προσωρινοί βοηθητικοί χώροι (σταντ)».
Για τη χρηματοδότηση των έργων, αναφέρουν ότι έχει εγγυηθεί η Πολιτεία με έγγραφό της.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Επιτροπή Παρακολούθησης αναφέρει ότι συστάθηκε και σε σύνθεση με εντολή τού προέδρου της Δ.Ε.Μ.Α., κ. Αντάντι, που όρισε πρόεδρο τον Λίνο Σάκο και μέλη τους Ζεκρί, Σεραντούρ, Ετσεβερία και Ματέ (γραμματέας η τελευταία).
Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Παράλληλα, η Επιτροπή Παρακολούθησης της Δ.Ε.Μ.Α. (ή συντονιστική επιτροπή) κάνει και προτάσεις για την Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων που θα ορίσει η κυβέρνηση.
Δίνει να γίνει σε έξι μήνες (αρχής γενομένης από 15 Φεβρουαρίου) με νομική οντότητα και λειτουργική αυτονομία.
Προτείνει να είναι μέσα ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και ένα τουλάχιστον μέλος, που θα εκπροσωπεί την κάθε πόλη.
Επίσης, η έκθεση αναφέρει την προσχώρηση της Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων και την ανάγκη να στείλει στη Δ.Ε.Μ.Α. επιστολή προσάρτησης σύμβασης και την από κοινού γενική ευθύνη από τις πόλεις και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (η τελευταία παίρνει αυξημένες αρμοδιότητες).
Η Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (MGOC) θα παρουσιάσει στη Δ.Ε.Μ.Α. (ICMG) ένα γενικό οργανωτικό πλάνο (Άρθρο 9, σελίδα 5).
Εκτός αυτού, είναι υποχρεωτικό μέσα σε ένα χρόνο να έχει παρουσιαστεί στη Δ.Ε.Μ.Α. (ICMG) ένα γενικό έργο.
Είναι υποχρεωμένη η Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (MGOC) να στείλει στη Δ.Ε.Μ.Α. (ICMG) αναφορές πληροφόρησης (Άρθρο 17, σελίδα 7) στα Γαλλικά, Αγγλικά και Αραβικά σε δήλωση προετοιμασίας των Αγώνων και 2 χρόνια πριν τους Αγώνες αυτές οι αναφορές πρέπει να παραδίδονται κάθε 3 μήνες.
Η Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων θα εξασφαλίσει ένα σχέδιο με όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις, προσδιορίζοντας τις ακριβείς αποστάσεις μεταξύ των τόπων που διεξάγουν τα αθλήματα και διάφορες διευκολύνσεις για τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τους Αγώνες (Άρθρο 20, σελίδα 8) και ένα τελικό οριστικό έγγραφο δύο χρόνια πριν τους Αγώνες.
Ένα λεπτομερές αθλητικό και πολιτιστικό πρόγραμμα πρέπει να παραδοθεί δύο χρόνια πριν τους Αγώνες (Άρθρο 27, σελίδα 9).
ΧΩΡΙΟ ΑΘΛΗΤΩΝ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Δ.Ε.Μ.Α. για το Μεσογειακό Χωριό, που αναφέρει τη σημαντική αλλαγή αντί για ένα Χωριό να γίνουν δύο (ένα σε Βόλο και ένα σε Λάρισα).
Ως αιτία αναφέρθηκε ότι η αλλαγή της αρχικής πρότασης έγινε λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων στην αρχική τοποθεσία.
Επίσης, μειώθηκε ο αριθμός των κλινών από 6.300 σε 5.500.
Μάλιστα, αν γίνει ένα Χωριό στο Δήμο Αισωνίας, που προτείνεται, τότε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα με την πρόσβαση και τους χώρους στάθμευσης, ενώ υπάρχει πιθανότητα να μένουν οκτώ αθλητές σε ένα διαμέρισμα.
Και καταλήγει ότι για το Μεσογειακό Χωριό θα πρέπει να υπάρξει ειδική σύσκεψη. Κάτι που σημαίνει ότι το πιο βασικό θέμα είναι η έγκριση από τη Δ.Ε.Μ.Α. της δημιουργίας δύο Μεσογειακών Χωριών, ένα σε Λάρισα και ένα σε Βόλο.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass