Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Να αποφεύγονται σχολικές εκδρομές σε χώρους με ζώα σε αιχμαλωσία

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2016 0:46
Άγρια ζωή σε αιχμαλωσία. Είναι αφύσικο λέει το υπ. Παιδείας και συνιστά στα σχολεία να αποφεύγουν εκδρομές σε ζωολογικούς κήπους, δελφινάρια κ.ο.κ. Άγρια ζωή σε αιχμαλωσία. Είναι αφύσικο λέει το υπ. Παιδείας και συνιστά στα σχολεία να αποφεύγουν εκδρομές σε ζωολογικούς κήπους, δελφινάρια κ.ο.κ.

 

Να αποφεύγουν εκδρομές σε ζωολογικούς κήπους και σε οποιοδήποτε άλλο χώρο έχει φυλακισμένα ζώα, συνιστά φέτος το υπουργείο Παιδείας, στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στηρίζοντας την άποψή του στις λάθος παιδαγωγικές αρχές που μπορεί να καλλιεργήσει το σχολείο μέσα από τέτοιου είδους επιλογές.

Χωρίς να αναφέρει στην επιστολή του προς τα δημοτικά σχολεία, συγκεκριμένα το είδος των χώρων, που συνιστά να μην επισκεφτούν, γίνεται κατανοητό ότι αυτή η απόφαση περιλαμβάνει ζωολογικούς κήπους, εκτροφεία, φάρμες, τσίρκο και δελφινάρια.

Ως εκ τούτου, το ζωικό βασίλειο της Ελλάδας και όχι μόνο, τα παιδιά των πόλεων θα το γνωρίζουν μέσα από τα βιβλία τους, τουλάχιστον όσον αφορά τις ευκαιρίες που θα μπορούσαν να έχουν στο πλαίσιο σχολικών εκδρομών, διότι για τα παιδιά στην ύπαιθρο είναι πιο εύκολο να τύχει να δουν γεράκι ή αλεπού, για παράδειγμα, από κοντινή απόσταση.

Αναλυτικά το υπουργείο Παιδείας, τονίζει στο σχετικό έγγραφό του:

«Συνιστάται, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεων η αποφυγή χώρων στους οποίους βρίσκονται ζώα σε αιχμαλωσία, με σκοπό την εμπορική τους εκμετάλλευση, καθώς αυτό δεν συνάδει με τις γενικές αρχές της εκπαίδευσης, στις οποίες μεταξύ άλλων, πολύ σημαντική θέση επέχει η ευαισθητοποίηση για την αναγκαιότητα της προστασίας και του σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος, η υιοθέτηση ανάλογων προτύπων συμπεριφοράς, καθώς και η δημιουργία υπεύθυνων προσωπικοτήτων με κοινωνικές και ανθρωπιστικές αξίες».

Το υπουργείο Παιδείας υπενθυμίζει τι σχετική νομοθεσία και συγκεκριμένα την παρ. 3 εδ.γ του αρ. 13 του ΠΔ. 201 /98 (ΦΕΚ 161/Α), η οποία ορίζει τα εξής: Παρέχεται η δυνατότητα στις τάξεις και τις σχολικές μονάδες να επιλέγουν με προσοχή τους επισκέψιμους χώρους ιστορικής και πολιτιστικής αναφοράς (Μουσεία, Θέατρα, Χώροι Εκθέσεων, Βιβλιοθήκες, Εργαστήρια), μονάδες παραγωγής, αξιοθέατα κτλ. και να οργανώνουν στη συνέχεια τις επισκέψεις τους, οι οποίες δεν θα γίνονται κατά τρόπο τυχαίο και αποσπασματικό, αλλά με προγραμματισμένες δράσεις και ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι διδακτικές επισκέψεις και η συμμετοχή των μαθητών σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες, στις οποίες μπορεί να πάρει μέρος όλο το σχολείο ή μερικές τάξεις, έχουν διάρκεια μιας ή περισσοτέρων διδακτικών ωρών ή μπορούν και να παραταθούν πέραν του ωραρίου λειτουργίας, μέχρι και δύο διδακτικές ώρες, για τις περιπτώσεις που αυτό καθίσταται αναγκαίο για την ολοκλήρωση της επίσκεψης.

Ορίζονται με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων και εντάσσονται στον ετήσιο ή τριμηνιαίο προγραμματισμό ο οποίος υποβάλλεται στον Σχολικό Σύμβουλο. O Σχολικός Σύμβουλος μπορεί να διατυπώνει τις δικές του τυχόν παρατηρήσεις και προτάσεις για το περιεχόμενο του σχεδιασμού. Με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων μπορούν να πραγματοποιούνται έκτακτες επισκέψεις, εκδηλώσεις και δραστηριότητες, για τις οποίες ενημερώνονται τόσο ο Σχολικός Σύμβουλος όσο και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Π.Ε.».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του «Αρκτούρου», «στην Ελλάδα, τα άγρια ζώα υφίστανται διάφορες μορφές

αιχμαλωσίας από τον άνθρωπο: Ζωολογικοί κήποι και ενυδρεία

προσωπικές συλλογές και εκθέσεις ζώων, θεάματα με άγρια ζώα

τσίρκα, δελφινάρια, εμπόριο ειδών άγριας πανίδας, εκτροφεία

ειδών της άγριας πανίδας, εκτροφεία γουνοφόρων ζώων και

Κέντρα Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας».

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Gallery άρθρου