Η ΚΡΙΣΗ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗ «ΔΙΑΡΡΟΗ» ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΥΑΛΩΝ ΣΕ ΞΕΝΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΟΠΟΥ ΤΟΥΣ ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΘΕΡΜΑ

Περιζήτητοι οι Έλληνες ως φοιτητές στα ξένα πανεπιστήμια

* Η Γαλλία προσφέρει δωρεάν σπουδές στα πανεπιστήμιά της ακόμη και στις «Μεγάλες Σχολές» και η Βρετανία προσφέρει δάνειο σπουδών με αποπληρωμή του όταν ο φοιτητής βρει δουλειά

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2016 0:32

 

Της Λένας Κισσάβου

Αυξητική τάση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η μετανάστευση των δεκαοκτάρηδων Ελλήνων, για σπουδές στο εξωτερικό, λόγω του αβέβαιου περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί για το μέλλον τους στη χώρα μας και την έλλειψη προοπτικών για την επαγγελματική τους αποκατάσταση και απασχόληση.

Γνωστά ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα, μεγάλων και παραδοσιακών εκπαιδευτικά χωρών, όπως η Γαλλία και η Βρετανία, που συγκαταλέγονταν πάντα στους κορυφαίους προορισμούς σπουδών για τους Έλληνες, όχι μόνο τους δέχονται θερμά αλλά επιδιώκουν να έχουν Έλληνες στα τμήματά τους, καθώς τους θεωρούν «λαμπρά μυαλά». Μάλιστα οι Γάλλοι προσφέρουν δωρεάν σπουδές και οι Βρετανοί προσφέρουν στους φοιτητές δάνειο για κάλυψη όλων των διδάκτρων τους, το οποίο θα αποπληρώσουν όταν βρουν δουλειά.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι νέοι στη χώρα μας βρίσκουν διεξόδους στο εξωτερικό, και αυτό λόγω της κρίσης, καθώς έχει καταρριφθεί ο μύθος ότι η οικογένεια απαιτείται να καταβάλλει χιλιάδες ευρώ για να σπουδάσει το παιδί της στο εξωτερικό, καθώς τα ξένα Πανεπιστήμια έγιναν προσιτά σε όλους και όχι μόνον στους νέους εκείνους των οποίων οι γονείς τους έχουν την οικονομική άνεση να πληρώνουν δίδακτρα σε ιδιωτικά είτε και σε κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που εξωτερικού.

Για παράδειγμα όταν ο ελάχιστος μηνιαίος προϋπολογισμός ενός φοιτητή σε μεγάλες πόλεις της χώρας μας, ανέρχεται στα 800 ευρώ και αντίστοιχα το ίδιο και στη Γαλλία, με δωρεάν σπουδές και μάλιστα σε υψηλής ποιότητας και κύρους πανεπιστήμια, δεν είναι δύσκολη η απόφαση να ξενιτευτεί ο νέος, γνωρίζοντας μάλιστα ότι εκτός Ελλάδας υπάρχουν καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές.

Η μεγαλύτερη δυσκολία που εντοπίζεται είναι η προσαρμογή των Ελλήνων στη ζωή σε μια άλλη χώρα αλλά και πάλι ελάχιστο είναι το ποσοστό εκείνων που επιστρέφουν στη χώρα μας, σε σχέση με όσους τελικά παραμένουν.

Αναλυτικότερα για τη ζήτηση των Ελλήνων για σπουδές στο εξωτερικό, μιλήσαμε με τη διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας κ. Χρύσα Βουλγαράκη, όσο αφορά στα γαλλικά πανεπιστήμια και αντίστοιχα με την υπεύθυνη εκπαίδευσης του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα κ. Κατερίνα Φέγγαρου και την προϊσταμένη του γραφείου του Βρετανικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη, κ. Μαρία Τσακάλη, όσο αφορά στα βρετανικά πανεπιστήμια.

ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Όπως μας πληροφορεί η κ. Βουλγαράκη, οι σπουδές σε όλα τα κρατικά γαλλικά πανεπιστήμια, είναι δωρεάν, ακόμη και στις λεγόμενες «Μεγάλες Σχολές».

Οι ξένοι φοιτητές απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους Γάλλους και συγκεκριμένα πληρώνουν το ίδιο ποσό εγγραφής, έχουν την ίδια επιχορήγηση στέγης. Σήμερα στη Γαλλία υπάρχουν 289.000 ξένοι φοιτητές (το 12,3% του συνόλου των φοιτητών της), είναι η τέταρτη χώρα υποδοχής ξένων φοιτητών, ενώ βρίσκεται στη δεύτερη θέση των χωρών που επιλέγουν οι Έλληνες για σπουδές και αυτό λόγω της δωρεάν φοίτησης, του υψηλού επιπέδου σπουδών και του κύρους των πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με την κ. Βουλγαράκη, κάθε χρόνο φεύγουν για σπουδές στη Γαλλία, κατά μέσο όρο τριάντα Λαρισαίοι και οι περισσότεροι για πτυχιακές σπουδές. Μεγάλη ζήτηση έχουν οι ιατρικές και οι αρχιτεκτονικές σχολές, στο Παρίσι, ενώ αρκετοί επιλέγουν και πανεπιστήμια στο Μομοπελιέ. Στη Θεσσαλία, συγκριτικά τη μεγαλύτερη ζήτηση νέων για σπουδές στη Γαλλία παρουσιάζουν τα Τρίκαλα και κυρίως για ιατρικές σχολές.

Όπως εξηγεί η κ Βουλγαράκη η ιατρική έχει ζήτηση γιατί υπάρχει προγραμματισμός και οργάνωση στη απορρόφησή τους.

Οι προπτυχιακές σπουδές είναι τρία χρόνια, δύο χρόνια για μάστερ και τρία χρόνια διδακτορικό.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, παρέχει υποστήριξη για τις εγγραφές σε γαλλικά πανεπιστήμια, βοήθεια στην εύρεση στέγης φοιτητών και στην εγκατάστασή τους, ενώ βοηθά την ένταξή τους στην κοινωνία με επαφές με κοινωνικές ομάδες Ελλήνων.

Όσο αφορά στα οικονομικά στοιχεία των σπουδών, σύμφωνα με πληροφορίες μελετών, αναφέρεται πως: «Ο μηνιαίος προϋπολογισμός:

Από 800 € (επαρχία) έως 1200 € (στο Παρίσι).

Το κόστος εγγραφής είναι: Πανεπιστήμια 181 € και στις μεγάλες Σχολές από 500 € μέχρι 7.000 € . Η στέγαση κοστίζει από 130 έως 800 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το δωμάτιο και την πόλη, ενώ οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα επιδότησής της έως 160 € τον μήνα. Η διατροφή για έναν φοιτητή ανέρχεται από 150 έως 250 € τον μήνα.

Τα μέσα συγκοινωνίας θα του κοστίζουν: 32 € τον μήνα, η γραφική ύλη /είδη χαρτοπωλείου 20 €, το Ίντερνετ: 30 € και το κινητό τηλέφωνο: 30 ευρώ.

Οι δυσκολίες που πιθανόν θα αντιμετωπίσουν θα είναι η γλώσσα

η μεθοδολογία και πρακτικές δυσκολίες της καθημερινότητας

Όσο αφορά στα αντικείμενα σπουδών, η Γαλλία προσφέρει τα πάντα.

(Νομική / Πολιτικές επιστήμες, Φιλολογία, Ανθρωπιστικές επιστήμες

Θετικές επιστήμες, Εφαρμοσμένες τέχνες, Παραϊατρικά επαγγέλματα

Πολιτικές επιστήμες κ.ά.).

Οι αιτήσεις για το πρώτο έτος σπουδών σε γαλλικά πανεπιστήμια ξεκίνησαν στις 20 Ιανουαρίου και τελειώνουν στις 20 Μαρτίου 2016.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Την αύξηση των Ελλήνων που επιλέγουν τα τελευταία χρόνια τη Γαλλία για σπουδές, δείχνουν και οι στατιστικές.

* Στις «Μεγάλες Σχολές»: 2007-2008: 146 φοιτητές, 2009-2010: 138, 2011-2012: 154, 2013-2014: 222

* Στα υπόλοιπα πανεπιστήμια:

-2010-2011: 540 άτομα για πτυχιακές σπουδές, 887 για μάστερ, 470 για διδακτορικό, σύνολο:1.870

-2011-2012: 577 άτομα για πτυχιακές σπουδές, 886 για μάστερ, 428 για διδακτορικό, σύνολο: 1.891

-2012-2013: 683 για πτυχιακές σπουδές, 921 για μάστερ, 417 για διδακτορικό, σύνολο: 2.021

-2013-2014: 761 για πτυχιακές σπουδές, 925 για μάστερ, 401για διδακτορικό, σύνολο: 2.101

-2014-2015: Σύνολο 2.122

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΟ

ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

«Οι Έλληνες θεωρούνται λαμπρά μυαλά στα πανεπιστήμια του εξωτερικού και ιδιαίτερα σε σχολές μαθηματικών, χημείας, ιατρικής, φυσικής, μηχανολογίας... Όλα τα ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα επιδιώκουν να υπάρχουν Έλληνες στις σχολές τους και τουλάχιστον τρεις σε κάθε τμήμα τους, για να αναβαθμίσουν το επίπεδο... », μας λέει η υπεύθυνη εκπαίδευσης του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα κ. Κατερίνα Φέγγαρου και συμπληρώνει «... κι αυτό γιατί οι Έλληνες έχουν περισσότερες γνώσεις γενικές και ειδικές, καθώς η ύλη που διδάσκονται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στα ελληνικά σχολεία είναι απαιτητική, δύσκολη και υψηλού επιπέδου, με αποτέλεσμα όταν στις δύο τελευταίες χρονιές του λυκείου τα παιδιά κάνουν μεγάλη προσπάθεια να την μάθουν για να ανταπεξέλθουν τις πανελλήνιες εξετάσεις, να έχουν πάρει ισχυρά εφόδια για το εξωτερικό, σε σχέση με τους υπόλοιπους φοιτητές άλλων κρατών».

Εδώ και χρόνια η Βρετανία είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς σπουδών για τους Έλληνες, για την ποιότητα και το κύρος που έχουν παγκοσμίως τα εκπαιδευτικά της ιδρύματα.

12.000 Έλληνες σπουδάζουν σήμερα σε βρετανικά πανεπιστήμια, ενώ

μέχρι σήμερα, σε βάθος χρόνου, έχουν αποφοιτήσει από βρετανικά πανεπιστήμια περίπου 400.000 Έλληνες.

Εκρηκτική ζήτηση από Έλληνες για σπουδές παρουσιάστηκε στη δεκαετία του ΄80, η οποία αναζωπυρώθηκε από το 2008 και μετά, δηλαδή στα χρόνια της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, και

κορυφώνεται...

Πού οφείλεται η αύξηση του ποσοστού Ελλήνων στα Βρετανικά πανεπιστήμια; Η κ. Μαρία Τσακάλη, προϊσταμένη του γραφείου του Βρετανικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη απαντά: «Οφείλεται στην οικονομική κρίση, καθώς το αβέβαιο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί και η έλλειψη προοπτικών για απασχόληση των νέων στη χώρα μας, αποτελούν ανατρεπτικούς παράγοντες να σπουδάσει κάποιος εδώ.

Οι νέοι βλέπουν ότι δεν υπάρχουν προοπτικές στη Ελλάδα, ενώ η ανεργία συνεχώς αυξάνεται, με αποτέλεσμα να επιλέγουν σπουδές στο εξωτερικό, οι οποίες θα τους εξασφαλίσουν δουλειά και μέλλον...»

Όσο αφορά στα αντικείμενα σπουδών που επιλέγουν οι Ελληνες μας είπε: «Οι επιλογές τους διαχρονικά είναι σταθερές, όπως διοίκηση επιχειρήσεων, οικονομικά, πολιτικών μηχανικών, μάνατζμεντ, νομική ιατρική, ηλεκτρονικοί υπολογιστές... κ.ά.».

Η κ. Φέγγαρου, μας ενημερώνει ότι το βρετανικό κράτος χορηγεί δάνειο στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, μέχρι και την ολοκλήρωση των σπουδών τους, το οποίο καλύπτει όλα τα δίδακτρα και αποπληρώνεται όταν ο φοιτητής ξεκινά να εργάζεται.

Ειδικότερα τονίζει ότι: «Όταν ο απόφοιτος βρει δουλειά που να του αποφέρει 28.000 ευρώ ετησίως, τότε ξεκινά να αποπληρώνει το δάνειό τους στο βρετανικό κράτος. Αν έχει απολαβές κάτω από 28.000 ευρώ, τότε το βρετανικό κράτος δεν ζητά την αποπληρωμή του και περιμένει όταν βρει μια εργασία που θα του αποδώσει αυτά τα χρήματα».

* Τριπλασιάστηκε η ζήτηση αποφοίτων Ιατρικής, να κάνουν την ειδικότητά τους, σε νοσοκομεία της Βρετανίας, όπου και είναι πιο εύκολο να παραμείνουν και να βρουν δουλειά σε αυτά.

«Σπάνια να γυρίσει κάποιος στην Ελλάδα αν φύγει για τη Βρετανία να κάνει την ειδικότητά του», αναφέρει η κ. Τσακάλη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass