Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΧΡ. ΤΑΟΥΣΑΝΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ: ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ποιοι τομείς εργασίας θα γνωρίσουν ανάπτυξη

* Ανενεργοί σήμερα 4 στους 10 φοιτητές γιατί επέλεξαν Σχολές που δεν τους εξέφραζαν * Ενημερωτική εκδήλωση για τις επιλογές σπουδών και σχολών από την Ένωση Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ν. Λάρισας

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2016 12:01

 

«Η επιλογή της σχολής για κάθε υποψήφιο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα πρέπει να γίνεται βάσει της ιδιοσυγκρασίας του, των κλίσεών του, των «θέλω» του, αλλά και με το βλέμμα... στο μέλλον, γιατί οι νέοι σήμερα θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους, ότι θα βγουν στην αγορά εργασίας, από το 2023 και μετά, οπότε θα ισχύουν άλλα δεδομένα...», υποστήριξε μεταξύ άλλων σε ομιλία του ο ειδικός σύμβουλος σταδιοδρομίας κ. Χρήστος Ταουσάνης, χθες

στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, την οποία οργάνωσε η Ένωση Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ν. Λάρισας.

Η Ένωση με σκοπό να βοηθήσει τους νέους να βρουν το σωστό επαγγελματικό τους δρόμο, αυτόν που θα τους ταιριάζει και παράλληλα αυτόν που θα τους βοηθήσει να εισέλθουν δυναμικά στην αγορά εργασίας, προσπάθησε με την ενημέρωση που τους πρόσφερε χθες, να τους οδηγήσει στην καλύτερη επιλογή για τον καθένα ξεχωριστά.

Την έναρξή της έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Βλούχος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «η επιλογή του αντικειμένου σπουδών, είναι μια από τις καθοριστικότερες αποφάσεις στη ζωή των νέων.

Πρέπει να επιλέξουν τις σπουδές τους ακολουθώντας την καρδιά τους...

Η Ελλάδα δεν είναι μια φτωχή χώρα, έχει πλούτο, στη ναυτιλία, στη γη της, στον τουρισμό , στην ενέργεια... Υπάρχουν επαγγέλματα που οι νέοι μπορούν να κάνουν και να παραμείνουν στη χώρα τους και να αναπτυχθούν αντίστοιχα...»

Ακολούθως ο κ. Ταουσάνης, ανέλυσε όλα εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει ο κάθε ενδιαφερόμενος για την εύστοχη επιλογή σπουδών και επαγγέλματος. Όπως: Αναλυτική περιγραφή των τμημάτων και των προοπτικών τους. Την αγορά εργασίας και τις δυσκολίες στην επιλογή σπουδών και επαγγέλματος, την επιλογή νέων ομάδων προσανατολισμού και νέων επιστημονικών πεδίων, τις Στρατιωτικές Σχολές, της Αστυνομικής Ακαδημίας και του Εμπορικού Ναυτικού κ.α.

Ενημέρωσε για την κατανομή των τμημάτων σύμφωνα με το νέο σύστημα και παρουσίασε νέες έρευνες που έγιναν για τους απόφοιτους των τμημάτων και την αγορά εργασίας, επίσης εγκυκλίους που αφορούν υποψήφιους πανελληνίων εξετάσεων (μετεγγραφές, αθλητές, σοβαρές παθήσεις, κτλ), το δεύτερο μηχανογραφικό για τα πανεπιστήμια της Κύπρου κ.α.

Ο κ. Ταουσάνης στηριζόμενος σε έρευνες υποστήριξε ότι σήμερα ενεργοί φοιτητές είναι οι έξι στους δέκα, κι αυτό γιατί πολλοί δεν επέλεξαν αντικείμενο σπουδών που τους εκφράζει και τους αρέσει για να μπορούν να το παρακολουθήσουν με ενδιαφέρον.

Ο ίδιος τόνισε το πόσο σημαντικό είναι η επιλογή σπουδών να στηρίζεται σε δεδομένα που θα ισχύουν την επόμενη δεκαετία, επισημαίνοντας ότι «σίγουρα δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποια είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος, αλλά τα μαρτυρούν οι τάσεις που αναπτύσσονται. Μερικοί από αυτούς του τομείς που αναμένεται να αναπτυχθούν είναι η ιχθυοκαλλιέργεια, η μεταποίηση τροφίμων, ο τουρισμός, τα φάρμακα-γενόσημα κ.α.».

Ο κ. Ταουσάνης προέτρεψε τους νέους να «σπάσουν τις πάγιες αντιλήψεις, επιλογής αντικειμένων σπουδών που ισχύουν σήμερα...» και τους συμβούλεψε να αναζητήσουν ,για κάθε σχολή που ενδιαφέρονται, τα επαγγελματικά δικαιώματα και τις προοπτικές που τους προσφέρει».

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass