Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΜΕΡΙΔΑ – ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΩΝΗ

Ένας αιώνας Μέση Δασική Σχολή Αγιάς

*«Ευελπιστούμε σε ένα σώμα φύλαξης φύσης σοβαρό το οποίο θα πλαισιώσει τη δασική μας υπηρεσία» είπε ο υπουργός * Αντ. Γκουντάρας: «Η σχολή έγινε θυσία στον βωμό της οικονομίας κλίμακας»

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2016 9:23

Παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη πραγματοποιήθηκε, χθες, στην Αγιά, εκδήλωση – ημερίδα με θέμα «100 χρόνια Μέση Δασική Σχολή Αγιάς», τη διοργάνωση της οποίας είχε αναλάβει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, το Δασαρχείο Αγιάς σε συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς και την Ένωση Ελλήνων Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων.

Στη γεμάτη αίθουσα του Πολιτιστικού-Συνεδριακού Κέντρου «Χρυσαλλίδα», μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να μάθουν για τη δράση της Σχολής αλλά και να εκτιμήσουν τη σημαντικότητά της, καθώς έβαλε τις βάσεις της Δασοπονίας που τώρα διδάσκεται στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Όλοι οι ομιλητές στάθηκαν στη σπουδαιότητα των ελληνικών δασών ενώ είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Τσιρώνης υπογράμμισε πως ο δασικός πλούτος της χώρας κοιμάται. Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε επίσης γνωστό πως «στον νέο νόμο για τη βιοποικιλότητα ευελπιστούμε να έχουμε ένα σώμα φύλαξης φύσης σοβαρό το οποίο θα πλαισιώσει τη δασική μας υπηρεσία».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγιάς κ. Γκουντάρας αναφέρθηκε στο πώς επηρέασε η οικονομία κλίμακας τόσο την ίδια τη σχολή όσο και την ελληνική περιφέρεια. Με αφορμή την εκδήλωση έγινε και επίσκεψη στον χώρο της Μέσης Δασικής Σχολής Αγιάς (Δασαρχείο Αγιάς) όπου λειτουργεί έκθεση με φωτογραφικό υλικό και αντικείμενα της Σχολής.

Πιο αναλυτικά:

Στην τοποθέτησή του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης είπε μεταξύ άλλων: «Όπως επανειλημμένως έχω πει ο δασικός πλούτος της χώρας κοιμάται. Για λόγους ιστορικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς από τον εμφύλιο και μετά η Ελλάδα, η χώρα των δασών και των βουνών, κατέληξε να συγκεντρωθεί σε λίγες πόλεις, κοντά σε παραλίες και να χαθούν από πλευράς κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας περίπου τα 2/3 της έκτασής μας.

Εδώ υπάρχει ένας πλούτος που επειδή κοιμάται και εγκαταλείπεται είναι καθήμενος. Η λαθροϋλοτομία, η ασυλλόγιστη εκμετάλλευση των αρωματικών φυτών, η εγκατάλειψη της εκτατικής κτηνοτροφίας είναι πληγές και δυστυχώς η πολιτεία δεν το πιστεύει. Δεν πιστεύει ακόμα η δημόσια διοίκηση πως εδώ πέρα υπάρχει χρυσός. Υπάρχει πλούτος, υπάρχει η Ελλάδα των βουνών.

Θεωρώ πως θα κάνουμε γρήγορα βήματα. Οριοθετούμε τα δάση μας. Πριν από 4 μήνες ψηφίσαμε τον νόμο για τους δασικούς χάρτες. Ξέρω πως εκεί πέρα υπάρχουν πληγές και αυθαιρεσίες αλλά έχουμε την τόλμη να τις καταγράψουμε. Μέχρι στιγμής κανείς δεν το τολμούσε να καταγράψει την αυθαιρεσία μέσα στα δάση. Έρχονται κι άλλα νομοσχέδια για τα δάση. Ετοιμάζουμε κάτι για τα μη ξηλώδη φυτά, για τα μανιτάρια. Πιστεύουμε πως και με τη δική σας συνδρομή, αυτός ο χώρος που λέγεται δάσος θα αποκτήσει την αξία που δικαιούται να έχει και να έρθει ο κόσμος να ζήσει στο δάσος και να προκόψει μέσα σε αυτό, όπως πρόκοβαν οι πρόγονοί μας.

Χώρες με τη μισή δασοκάλυψη της Ελλάδας έχουν το 2% του ΑΕΠ, από τη δασική δραστηριότητα στην Ελλάδα, η δασική δραστηριότητα δεν φτάνει ούτε στο 0,1% του ΑΕΠ».

ΛΑΘΡΟΫΛΟΤΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΦΥΛΑΞΗ

Ο κ. Τσιρώνης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της λαθροϋλοτόμησης λέγοντας: «Στο νέο νόμο για τη βιοποικιλότητα ευελπιστούμε να έχουμε ένα σώμα φύλαξης φύσης σοβαρό το οποίο θα πλαισιώσει τη δασική μας υπηρεσία. Οι δασοφύλακές μας κάνουν έναν αξιέπαινο έργο με βάση τα πενιχρά μέσα. Έχω πάει σε δεκάδες διευθύνσεις δασών, που οι άνθρωποι πάνε με τα ιδιωτικά τους ΙΧ. δεν έχουν ούτε GPS ούτε έχουν στολές. Είναι αδύνατο να πατάξουν το έγκλημα στο δάσος που είναι και οικονομικό έγκλημα. Μέχρι που φοβούνται και οι κτηνοτρόφοι μας από άνδρες που οπλοφορούνε. Για να παταχθεί το έγκλημα χρειάζεται κόσμος».

Ο ΑΝΤ. ΓΚΟΥΝΤΑΡΑΣ

Ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας κατά τον χαιρετισμό του είπε μεταξύ άλλων:

«Με μεγάλη χαρά ο Δήμος δέχθηκε την πρόταση για τη σημερινή εκδήλωση γιατί πιστεύουμε πως πρέπει πάντα να δίνουμε μεγάλη σημασία στο παρελθόν. Θεωρώ κ. υπουργέ πως ίσως είχαν μια πιο ορθολογική διαχείριση οι παλιότεροι από εμάς και κάποιες έννοιες που σήμερα είναι λίγο δυσνόητες και τελικά δεν ξέρω ποια είναι η απόδοσή τους, όπως για παράδειγμα οικονομία της κλίμακας, δεν ξέρω αν προσφέρουν στην πραγματική ανάπτυξη.

Εδώ υπήρχε μια σχολή πριν από 100 χρόνια όπου έβγαζε στελέχη της δημόσιας διοίκησης κυρίως τα οποία μεγάλωναν μέσα στο περιβάλλον, είχαν μια άμεση επαφή με την καθημερινότητα, με το δάσος και τα προβλήματα των ανθρώπων που ζούσαν σε αυτήν την περιοχή.

Όλα αυτά βέβαια έγιναν θυσία σ’ αυτό που λέμε οικονομία της κλίμακας. Τελικά όλες αυτές οι ενέργειες που γίνονταν και γίνονται αποδίδουν στην τοπική οικονομία ή μικραίνουν την επαρχία και γιγαντώνουν τα αστικά κέντρα και επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την ποιότητα της ζωής μας... Είναι ένα ερώτημα που θα μας απασχολήσει πολύ έντονα στο επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα τώρα που όσο πάνε οι οικονομικοί πόροι μικραίνουν αλλά μειώνονται και οι φυσικοί πόροι, καθώς η επέμβαση του ανθρώπου είναι τεράστια. Η συγκέντρωση μεγάλων πληθυσμών είναι από τα ζητήματα που θα πρέπει να τα δούμε» κατέληξε.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ - ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο διευθυντής Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών κ. Βασίλης Μιχαλές, εκ μέρους του εκτελούντα γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Τσέλιγκα, ο επίτιμος γενικός διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Αντώνης Καλόγηρος, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Παναγιώτης Γούλας, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Καλομπάτσιος, ο αναπληρωτής πρόεδρος Δασοπονίας ΤΕΙ Καρδίτσας κ. Αχιλλέας Τσιρούκης και δύο απόφοιτοι της δασικής σχολής, ο κ. Χρήστος Φυλακτακίδης (1958) και ο κ. Σωτήριος Ζήσης (1974).

Η αντιδήμαρχος Αγιάς κ. Γιαννουλέα απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της προϊσταμένης του ΓΑΚ Αγιάς κ. Αικατερίνης Παπαδοπούλου.

*Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε ένα καλωσόρισμα από την αναπληρώτρια δασάρχη Δασαρχείου Αγιάς κ. Δήμητρα Κατσικάτσου. Για τα 100 χρόνια Μέσης Δασικής Σχολής Αγιάς έκαναν ένα επετειακό αφιέρωμα οι: Δρ. Δασοπόνος Αχιλλέας Τσιρούκης, Δρ. Δασολόγος Στέργιος Βέργος, Δρ. Συγκριτικής Γραμματολογίας Χριστίνα Πολέζε, Msc Δασοπόνος Βασίλειος Αρέτος (συγγραφική ομάδα βιβλίου). Για τον νέο εχθρό της καστανιάς στην Ελλάδα (σφήκα της καστανιάς- Dryocosmus Kuriphilus Yasumatsu) μίλησε ο δασολόγος, κ. Δημήτριος Νικ. Αβτζής, ενώ για τα δάση στο Natura 2000, το έργο LIFE-ForestLife" μίλησε ο δασολόγος,κ. Πέτρος Κακούρος.

*Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κολλάτος, ο πρόεδρος της Ζ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας, κ. Μπαλατσός, η κ. Κάγκαλου ως πρόεδρος του Φορέα Διαχείρησης Κάρλας Μαυροβουνίου, ο επικεφαλής της παράταξης Οικολογική Θεσσαλία κ. Νίκος Πουτσιάκας, το μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωση κ. Ευθυμιάτου, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αγιάς κ. Νίκος Τσαγγάλης, ο ασκών χρέη Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Θεοδωρίδης, ο διευθυντής Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Αιγαίου κ. Καραπουρναλίδης, ο διευθυντής δασών Λάρισας κ. Γιώργος Στεργίου, η αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων κ. Ελένη Μπουζάνα, δασάρχες και διευθυντές δασών απ’ όλη την Ελλάδα.

Του Κώστα Γκιάστα, Φωτ. Λεωνίδας Τζέκας

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα